MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 9:50 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kubol pisze:
na marginesie: ze studiów pamiętam jeszcze że stan gospodarki w kraju podnosiło chyba obniżenie podatków a nie podniesienie, ale co tam...
aha słyszłaem że LPG po nowym roku mam kosztować powyżej 2 zł....

Zgadzam się - obniżenie podatków IMO spowodowało by znaczne ożywienie gospodarki, tak samo jak obniżenie kosztów pracy (zatrudnienia). Niestety - PIT na przyszły rok zostaje bez zmian, może zmniejszą CIT, ale tylko kosmetycznie. Za to zlikwidują ulgę remontową - czyli znowu wzrośnie szara strefa w budowlance, bo ludzie nie będą chcieli faktur za usługi. Ale co tam - nie czas na narzekanie, tylko do roboty trzeba się brać bo jakoś na to droższe ogrzewanie domu trzeba zarobić.

Co do LPG - od dawna się przymierzają do podniesienia podatków na gaz, więc nie ma co się dziwić. Może się okazać, że instalowanie drogich systemów nie będzie opłacalne. Za to straci pracę sporo osób montujących instalacje i sprzedających LPG - czyli z deszczu pod rynnę.

PS - jak widać co do polityki podatkowej rządu mamy jasność i identyczne poglądy. Ja po prostu nie mogę się zgodzić z traktowaniem tego jako wymówki dla własnych czynów, nie do końca przecież uczciwych : "ale mnie nie stać na uczciwe życie - muszę oszukiwać".

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz

kubol pisze:
aha słyszłaem że LPG po nowym roku mam kosztować powyżej 2 zł....

Tez tak kiedys slyszalem, wtedy LPG kosztowalo 1,6 PLN. A niedlugo pozniej znow 1,2 i cos kolo i tak 2 latka [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Płacę ZUS, VAT, PiT i wiele innych cholernych podatków, wydaję rocznie ponad 5.000zł na olej opałowy i ponad 15.000zł na paliwo do samochodów w firmie...

tu wynikla jeszcze jedna kwestia.. tankujac ON odliczasz sobie go od dochodu... i po prostu "wali cie to" ile to kosztuje (poniekad) natomiast wieksza czesc biedniejszych kolegow (mniej zamoznych lepiej brzmi) nie moze tego zrobic i stad tankuja gorsze paliwo (oranzade).

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nilo pisze:
Bukol pisze:
Płacę ZUS, VAT, PiT i wiele innych cholernych podatków, wydaję rocznie ponad 5.000zł na olej opałowy i ponad 15.000zł na paliwo do samochodów w firmie...

tu wynikla jeszcze jedna kwestia.. tankujac ON odliczasz sobie go od dochodu... i po prostu "wali cie to" ile to kosztuje (poniekad) natomiast wieksza czesc biedniejszych kolegow (mniej zamoznych lepiej brzmi) nie moze tego zrobic i stad tankuja gorsze paliwo (oranzade).

Odliczam tylko w samochodach służbowych, ani SEK ani Gabinecik do nich nie należą - tu tankuję prywatnie i nie odliczam VAT'u i nie są to moje koszty. Abym mógł odliczać VAT od samochodu w firmie musiałem kupić cholerną ciężarówkę z kratką, dzięki której niczego większego nie przewiozę, a auto 5 osobowe mam na 4. Taka z tego korzyść. Poza tym w cale mnie to "nie wali" bo pieniądze wydać trzeba. A jak bym chciał tak jak piszesz, to bym zrobił tak: firmę zarejestrował w domu, opał kupował na fakturę i odliczał, a nikt nie sprawdzi ile tego by poszło do samochodu. Ale tak nie robię.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Cena 2,60 za litr ON jest i tak mała w porównaniu do cen w Europie .

wole mięć ON za nawet 5zł i zarabiać tak jak Niemcy , Luxemburczycy.....

p.s. nazwał byś tez złodziejem kogoś kto produkuje nie markowe towary w dużo niższej cenie , o podobnym opakowaniu i zawartości ( np. Lider Prize )??? Mamy taka a nie inna sytuacje w kraju i trzeba kombinować żeby przeżyc. Czy mam się uważać za złodzieja lejąc LPG które nie jest pewna alternatywą ( i chyba nie jest opodatkowane ) przez która nie nabijam kasy państwu.
Bukol waż słowa!!! ja bym nazwał złodziejstwem dietę poselską w wysokości 9000zl + rożne fundusze na prowadzenie biura.

Bukol pisze:
że cierpią na tym tacy jak ja - czyli zwykli ludzie.

Mnie się tez nie podoba OO w silniku ale cóż zrobić. Zauważ ze nie każdego jest stać na SEC'ka i na benzynę do niego, niektórzy maja 700zl na miesiąc i muszą za to przeżyć.

Niedlugo to juz nałożą podatek na podatek [zlosnik]

Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2003 9:37 pm przez Pszczola, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
To samo dotyczy piractwa, muzyki i programów - ta sama kategoria.

moge sie mylic ale mysle ze urzywasz pirackiego Windowsa tak jak (prawie) kazdy.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
Bukol pisze:
To samo dotyczy piractwa, muzyki i programów - ta sama kategoria.

moge sie mylic ale mysle ze urzywasz pirackiego Windowsa tak jak (prawie) kazdy.

Mylisz się. Wszystkie programy których używam komercyjnie są legalne. Ja mam firmę i nie mogę sobie pozwolić na wpadkę. Tak więc: AutoCad, Photoshop, Accurender, 3dStudio itp. Wiem, że jest mnóstwo projektantów, którzy używają piratów. To to samo co zatrudnianie ludzi na czarno. Ja postępując uczciwie tracę na tym, bo mam wyższe koszty i inwestycje.
I Pszczoła, nie porównuj Leader Price - to jest legalne, jazda na opale NIE. Koniec i kropka.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Mylisz się. Wszystkie programy których używam komercyjnie są legalne. Ja mam firmę i nie mogę sobie pozwolić na wpadkę. Tak więc: AutoCad, Photoshop, Accurender, 3dStudio itp. Wiem, że jest mnóstwo projektantów, którzy używają piratów. To to samo co zatrudnianie ludzi na czarno. Ja postępując uczciwie tracę na tym, bo mam wyższe koszty i inwestycje.

a wiesz ze jak masz kilka komputerow to musisz na kazdym kompie miec rozny legalny program. ( ile kompów tyle windowsów ) a tego to chyba nie masz.

Bukol pisze:
I Pszczoła, nie porównuj Leader Price - to jest legalne, jazda na opale NIE. Koniec i kropka

to jest legalne , no ale jak dla mnie nie moralne ( blizniaczo podobne opakowania i nazwy to raczej podrabianie ) sam nie kupuje ale nie mam nic przeciwko ludzią kupiującym te produkty bo jak ma im to pomóc przezyc to spoko. tak samo jest z ciuchami na rynku.
legalne są tez diety poseskie takie a nie inne , a bohaterą wojennym , inwalidą , sierotą daje sie 400zl zapomogi. ja dziekuje za taką polityke.

RZĄD DO ROBOTY ZA 600ZŁ

Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2003 9:56 pm przez Pszczola, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
Bukol pisze:

a wiesz ze jak masz kilka komputerow to musisz na kazdym kompie miec rozny legalny program. ( ile kompów tyle windowsów ) a tego to chyba nie masz.

Oczywiście, że mam - ile stanowisk pracy tyle programów. Oczywiście takie rzeczy jak Photoshop czy 3dstudio mam po 1 egzemplarzu i zainstalowane na 1 kompie. Legalne stanowisko pracy architekta to koszt:
6000 zł komp + monitor + system
9000 zł AutoCad
= 15.000zł
Do tego dodatki, office przynajmniej na 1 kompie itd.

PS - gry też kupuję legalnie, a jak nie mam kasy to nie gram.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:

Oczywiście, że mam - ile stanowisk pracy tyle programów. Oczywiście takie rzeczy jak Photoshop czy 3dstudio mam po 1 egzemplarzu i zainstalowane na 1 kompie. Legalne stanowisko pracy architekta to koszt:
9000 zł AutoCad
= 15.000zł

i ty sie nazywasz pokrzywdzonym szaraczkiem??? saraczkiem jest moja znajoma co ma 700zl na miesiac, mąz bez pracy i 3 dzieci do wyzywienia. PŁAKAC SIE CHCE!!!!

Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2003 10:03 pm przez Pszczola, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Bukol pisze:
9000 zł AutoCad
= 15.000zł

Bukol jesteś niepoprawnym romantykiem :D :D :D to że masz wszystko wg litery prawa to nie znaczy, że masz wszystko dobrze nasze prawo nie jest dobre :)

Pozdrawiam i podziwiam - czapki z głów Panowie i Panie mamy w klubie uczciwego fontaste.

Mówie to bez dozy kpiny po prostu mało dzisiaj sie zdarza takich ludzi z tak sztywnymi zasadami.

Pozdrawiam

ps.
Świata i tak nie zmienisz :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
i ty sie nazywasz pokrzywdzonym szaraczkiem??? saraczkiem jest moja znajoma co ma 700zl na miesiac, mąz bez pracy i 3 dzieci do wyzywienia. PŁAKAC SIE CHCE!!!!

Pszczoła - czytaj uważnie: piszę o swojej firmie, a nigdzie nie pisałem, że jestem "pokrzywdzonym szaraczkiem". Wkurza mnie fakt, że będę więcej płacił, bo uważam że nie słusznie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

[quote="MacKuzBukol jesteś niepoprawnym romantykiem :D :D :D to że masz wszystko wg litery prawa to nie znaczy, że masz wszystko dobrze nasze prawo nie jest dobre :)

Pozdrawiam i podziwiam - czapki z głów Panowie i Panie mamy w klubie uczciwego fontaste.

Mówie to bez dozy kpiny po prostu mało dzisiaj sie zdarza takich ludzi z tak sztywnymi zasadami.

Pozdrawiam

ps.
Świata i tak nie zmienisz :)[/quote]

Przesadzasz, nie jestem zachwycony faktem, że muszę wydawać fortunę na oprogramowanie itp, ale nie chce działać w podziemiu. Jeżeli działam legalnie, podpisuję dokumentacje to jestem potencjalnie narażony na kontrolę, a mandaty są wyyyysokie. Niestety coraz częściej trafiam na nieuczciwą konkurencję, czyli kolesia który w domu na pirackim oprogramowaniu coś dłubie i może dłubać za 50% ceny. I to jest nieuczciwe.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przez ostatni 200 lat świat zrobił ogromny krok na przód w dziedzinie medycyny, techniki itd. Mamy podniesioną stopę życiową, żyje nam sięlżej dzięki nowoczesnym urządzeniom. Niestety wraz z postępem ludzkości społeczeństwo stacza się moralnie po równi pochyłej. Każdy okrada każdego. Państwo okrada społeczeństwo i odwrotnie. Nie ma się czemu dziwić, tak jest na całym świecie. Ubolewam nad tym ,ale tak musi być. To było z góry zapowiedziane tysiące lat przedtem. Są jednak rodzynki ,do których zalicza się Bukol. Ja się z nim zgadzam. Jak wszyscy będziemy się wzajemnie okradali to będzie jeszcze gorzej. Myślałem ,że będzie więcej osób popierających to stanowisko. :-?

503 076 116

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00