MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 12:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
data pierwszego przglądu rejestracyjnego

data pierwszego przegladu technicznego w kraju jest jedynie okolicznościa dokumentującą fakt sprowadzenia pojazdu,dlatego też UC wymagaja przegladu do akcyzy, jednak to nie jest warunek konieczny i niezbedny aby zgłosic akcyze

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
wiarus junior

a mam pytanie wiec sie podepne
co jezeli chodzi o sprzedaz samochodu
wiem ze chyba trzeba miec pol roku by czegos tam nie placic
i tu moje pytanie jak sprzedam wczesniej niz te pol roku to co musze zaplacic i ile ? ?

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Właśnie jestem w trakcie:

Cytuj:
Przywóz samochodu przez osoby fizyczne , które nie sprowadzają samochodów zawodowo

Podatek akcyzowy

Wracając do Polski, właściciel pojazdu na granicy nie musi zgłaszać się do odprawy celnej, ponieważ takiej już nie ma wewnątrz Unii.

W Polsce, w ciągu 5 dni, licząc od dnia nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu t.j. od daty wprowadzenia pojazdu na terytorium Polski , jego właściciel jest zobowiązany złożyć deklarację uproszczoną na dokumencie AKC-U / załącznik nr 1 / oraz dokonać zapłaty akcyzy we właściwym dla miejsca zamieszkania nabywcy Urzędzie Celnym lub na konto bankowe :
NBP O/O Szczecin nr rachunku 22 1010 1599 0029 0322 2400 0000 / tytułem: podatek akcyzowy od samochodu, nr. nadwozia.../.
Następnie podatnik powinien złożyć wniosek / załącznik nr 2 / o wydanie dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzy od samochodu osobowego w nabyciu wewnątrzwspólnotowym . Z uwagi na to, że dokument ten wydawany jest w formie zaświadczenia, do wniosku należy dołączyć potwierdzenie dokonania opłaty skarbowej.
I tak np. w sprawie wydania zaświadczenia przez Naczelnika Urzędu Celnego w Szczecinie organem podatkowym właściwym ze względu na siedzibę organu, który wydał zaświadczenie jest Prezydent Miasta Szczecin (rachunek Urzędu Miasta Szczecin Pl. Armii Krajowej 1, 70-456 Szczecin:
Bank PEKAO S.A. II/O Szczecin nr 49 1240 3927 1111 0010 1283 4883).

Stawka opłaty skarbowej z tytułu wydania wspomnianego zaświadczenia wynosi 17 zł
/szczegółowe informacje znajdują się w linku Opłaty Skarbowe/.

Po dokonaniu zapłaty podatku akcyzowego organ celny wydaje na wniosek podatnika zaświadczenie o dokonanej wpłacie wg wzoru określonego w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 14.12.2005 r. w sprawie wzoru dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzy od samochodu osobowego w nabyciu wewnątrzwspólnotowym (Dz.U. Nr 254/05, poz. 2133).

Wysokość akcyzy jest uzależniona od pojemności silnika.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 87, poz. 825, ze zm.), na samochody osobowe o pojemności silnika powyżej 2.000 cm3 stawka akcyzy wynosi 13, 6 %, zaś na pozostałe samochody - 3,1 %. Jeżeli obowiązek podatkowy w akcyzie powstał przed dniem wejścia w życie rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 10.11.06 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 210/06, poz. 1551), tj. przed dniem 1 grudnia 2006 r. stosuje się dotychczasowe stawki akcyzy.
UWAGA: Samochody ciężarowe nie są obciążone akcyzą.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

blackmilk pisze:
co jezeli chodzi o sprzedaz samochodu
wiem ze chyba trzeba miec pol roku by czegos tam nie placic
i tu moje pytanie jak sprzedam wczesniej niz te pol roku to co musze zaplacic i ile ? ?

Jeżeli zamierzasz sprzedać nabytą rzecz (samochód) przed upływem pół roku, spowoduje to, że będziesz musiał wyliczyć dochód w ten sposób uzyskany. Dochód tak wyliczony będzie podlegał progresywnym stawkom podatkowym w zależności od jego wysokości (tzn. 19, 30, 40, 50 %.)
Czyli,jezeli na aucie zarobisz np. 5 tyś zł to od tego bedziesz musial zaplacic 19 % podatku dochodowego

i ja mam jeszcze pytanie-pewnie głupie ;) czym się róznią żółte i czerwone niemieckie tablice zjazdowe?

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00