MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lis 24, 2025 6:18 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jako architekt wnętrz i właściciel ekipy stanowczo odradzam robienie gładzi samemu. Co prawda nie jest to zajęcie wymagające dwóch fakultetów, ale trzeba miec wprawę i doświadczenie. Trzeba wiedziec jakiego gruntu użyc pod dane podloże, jakimi gipsami robic warstwę główną a jakimi "finish". Nie ma uniwersalnej recepty. Na niektóre podłoża starczy 2x unigrunt, a niektóre trzeba potraktowac gruntem głeboko penetrującym, n.p. Ceresit. Nie chodzi tu tylko o efekt końcowy, czyli o tzw. gładź "jak Jadźki kolana", tylko o n.p. pękanie włoskowate itp. Reparacje i ubytki robi się inną zaprawą niż gładź, dobra jest n.p. gotowa szpachla Stuccolini. Polecam także zaprawy Knauf - Goldband i Rotband. Ale generalnie jest tak, że każdy fachowiec ma swoje przyzwyczajenia i upodobania. Będą tacy, co za Cekol dadzą się pochlastac, a będa tacy, którzy nie podejmą się roboty Cekolem.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No dobra Panowie, skutecznie odwiedliście mnie od tej idei. Jestem na etapie szukania gipsmana. A dzisiaj wyszedl kafelkarz i doszlo do spięcia. Polecialy przymiotniki z niższej pólki, wyrazy na p, k i ch, a wszystko z powodu dodatkowych 500 zl z jakimi pan wyskoczyl ostatniego dnia i w ostatniej godzinie pracy. Normalnie i bezczelnie na wydrę. Jeszcze trochę to by mi chyba huknąl, a że lapę mial jak sasquatch i na final synusia zabral, to nie bylo mi w pewnym momencie do śmiechu. A przez trzy tygodnie taki byl milutki...
TVN-owska "usterka" wysiada przy tym co dzisiaj przeżylem przy odbiorze & rozliczeniu roboty. Jak ktoś postawil dom od początku, to naprawdę podziwiam.

Tytuł:
postmajtek

Jeśli chodzi o Cekol jest naprawdę dobry, papudroki które nie potrafią nim robić nakładają coś co chciało by być gładzią gipsową ale nie jest . Gipsar nie jest niestety produktem gipsowym tylko gipso podobnym a mianowicie na bazie anhydrytu czyli gipsu który jest pozbawiony mozliwości procesu wiązania ztąd tak łatwe jego szlifowanie wręcz obsypywanie i zawijanie się farby na wałku przy malowaniu .Nie polecam nikomu gipsara jeśli chodzi o cenę są tańsze produkty Cekol GS 200 cena około 23 PLN czy nawet Gips szpachlowy GS 100 około 17 PLN gipsar około 25 PLN a najlepszym produktem jest cekol C-45 cena około 34 PLN .Jerzeli robicie dla siebie starajcie się wybierać dobre produkty takie rzeczy robi się na lata z wysoką ceną nie tylko idzie marka ale i jakość wkońcu powinniśmy to dobrze wiedzieć skoro czytamy to forum zapewne jesteśmy posiadaczami jednego z droższych ale i naprawdę wartych tych pieniędzy samochodów .Cekol to taki Mercedes wśród gładzi gipsowych .

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
No jak tam (me:how) u mie już pierwsza wastwa lezy - teraz zgrubny szlif i druga na to :)

używam gładzi szpachlowej francuskiej EXTRA firmy franspol.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
No to mam pierwsze spostrzezenia :(

Wszystko pieknie ładnie ale w miejscach gdzie na suficie miałem spore ubytki w tynku około 7 mm do 10 mm a zarzuciłem je gładzią popekała ona w tych miejscach.

Zastanawiam sie czy jak położe następną warstwe czy ona też mi nie popeka.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
(...) Jak ktoś postawil dom od początku, to naprawdę podziwiam.

Własnie jestem na etapie szukania majstrow od tynkow wew.
A budowa od podstaw czasami jest latwiejsza od remontu, ale i tak wlosow na glowie mam coraz mniej.
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
No jak tam (me:how) u mie już pierwsza wastwa lezy - teraz zgrubny szlif i druga na to :)

A ja importowałem właśnie gipsmana z rejonów odległych, dziś zaczyna "Taniec z packami".

MacKuz pisze:
używam gładzi szpachlowej francuskiej EXTRA firmy franspol.

No brzmi z francuska, jak w mordę strzelił. [hehe]
A jechałeś jak Dozorca przykazał? Tzn dwoma rodzajami?

Klucha, działkę to masz kapitalną! [ok]
Nie widać co prawda czy z drugiej strony nie ma komina albo lakierni, ale nie zrozumiem nigdy ludzi, którzy budują się na placku gołej ziemi, choćby nie wiem w jak modnej dzielnicy był ten skrawek.

Tytuł:
weteran

MacKuz pisze:
miałem spore ubytki w tynku około 7 mm do 10 mm a zarzuciłem je gładzią popekała ona w tych miejscach.

Jak zrobiłeś to za jednym razem a nie warstwami, to nie ma siły - musi popękać. Normalna rzecz przy wysychaniu tak grubej warstwy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
(...)

Klucha, działkę to masz kapitalną! [ok]
Nie widać co prawda czy z drugiej strony nie ma komina albo lakierni, ale nie zrozumiem nigdy ludzi, którzy budują się na placku gołej ziemi, choćby nie wiem w jak modnej dzielnicy był ten skrawek.

Dzieki!! ;)

Takie cos jest za drogą (okolo 70m od granicy mojej dzialki)
Obrazek
a tutaj widok na druga strone!!
komina nie ma, ani lakierni.
Obrazek

"...ciągle gdzieś pracowal, ciągle musiał iść, aż się rozczarował i zaczął pić..." L.J.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Klucha nieżle idziesz :o
gratulacje..

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

gorex pisze:
Klucha nieżle idziesz :o
gratulacje..

Dzieki!!

Teraz maly przestoj przez zime :-?

ale "mysle sobie, ze ta zima kiedys musi minac, zazieleni sie wyrosnie kilka drzew..." ;)

Pozdrawiam!!

"...ciągle gdzieś pracowal, ciągle musiał iść, aż się rozczarował i zaczął pić..." L.J.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Wszystko pieknie ładnie ale w miejscach gdzie na suficie miałem spore ubytki w tynku około 7 mm do 10 mm a zarzuciłem je gładzią popekała ona w tych miejscach.

Zastanawiam sie czy jak położe następną warstwe czy ona też mi nie popeka.

Popęka jak nic. Takich ubytków nie robi się gładzią. Odkuj i kup zwykłego szarego gipsu budowlanego lub Knaufa, połóż kilka warstw, a dopiero potem gładź.

Jak nie chcesz kuć, to wyklej wszystko fizeliną i jeszcze raz lub dwa gładzią, ale to rzeźba - jak naprawa nadkoli za pomocą cyrkli [zlosnik]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

odkopuję stary wątek...

Mamy do zrobienia ściany na całym piętrze gipsem (114m2 podłogi), duży zapał i jeszcze więcej czasu. Obecnie jest tynk, nakładany starą metodą, tzn. zaprawa przycierana packą. Na wyrównanie tej powierzchni wystarczy max. 1-2mm. Pojęcie o budowach i zaprawach jakieś tam mamy, tylko brakuje nam doświadczenia i rozpoznania w markach gipsów.
Zabierać się za to samemu?

Tytuł:
swój chłop

Panowie co Wy z tym gipsem?
Z gipsu to można robić krasnale. Jest tyle gładzi i tynków mineralnych do których gips się nie umywa że nie wiem po co kombinować .

Zaleta gipsu jest gładki i szybciej się kładzie.
Wady, jak napije się wody to puchnie .

Nakładanie kolejnych warstw, szlifowanie przedzielanie ich gruntem powoduje że po paru latach cały ten interes opada od ściany.

Nałożenie tynku mineralnego i wyrównanie go tym samym materiałem powoduje związanie warstw i nie ma siły nic się nie rozwarstwi ,na to dobra farba i jest ok.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w remontach i budowach
Marcin.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00