MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt wrz 09, 2025 6:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
SKOWRON napisa?:
nie lepiej byłoby gubić ostrość drugiego planu???

Heh... gdyby kaźdym sprzętem się tak dało :]
koleś chyba reklamuje się jako fotograf, wszedłem sobie na jego www, każda fotka przeleciana przez photoshopa [wscieklosc] a raczej nie o to chodzi w fotografi. A co do sprzętu, zakładam źe "fotograf" ma conajmniej coś na poziomie D70 (?) a takim już coś moźna

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A mi się pierwsze podoba- bardzo ciekawa kompozycja i fajnie grają ze sobą odcienie szarości. Niestety mojego z tak bliska nie można fotografować bo wyskakują na kliszy jakieś rude plamy ;) . Ale już niedługo...

Panowie (i Panie!) aparaty w dłoń i robcie zdjęcia swoim wozom!

TrickyKid pisze:
Heh... gdyby każdym sprzętem się tak dało :]

może pora wrócić do korzeni i wykopać z szafy starego Zenita...?

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
SKOWRON pisze:
TrickyKid pisze:
SKOWRON napisa?:
nie lepiej byłoby gubić ostrość drugiego planu???

Heh... gdyby kaźdym sprzętem się tak dało :]
koleś chyba reklamuje się jako fotograf, wszedłem sobie na jego www, każda fotka przeleciana przez photoshopa [wscieklosc] a raczej nie o to chodzi w fotografi. A co do sprzętu, zakładam źe "fotograf" ma conajmniej coś na poziomie D70 (?) a takim już coś moźna

Heh, ja czytam na jego stronie :

O mnie:
Sprzęt cyfrowy: Canon A85, tuleja, filtry CPL i UV + statyw
Sprzęt analogowy: Zenit 11, Obiektywy Helios 44M oraz Prakticar ZOOM 70-210mm

No więc już wiesz czemu wszystkie zdjęcia cyfrowe przepuszcza przez fotoshopa. Swoją drogą to jest typowo polskie kuriozum - gdyby gość miał zapłacić za tego fotoszopa zamiast używać pirata, to taniej wyszłoby go kupienie D70 :]

Grigorij0 pisze:
TrickyKid pisze:
Heh... gdyby każdym sprzętem się tak dało :]

może pora wrócić do korzeni i wykopać z szafy starego Zenita...?

Zenita już nie mam, mam Praktikę, LCA, Lubitela, Zorkę, Druha, i co tam chcesz jeszcze ;) A do cyfry z lubością przykręcam stare manualne słoiki Zeissa - mają się tak to nowych plastików Canona jak W115 do Lanosa.

Ostatnio zmieniony wt paź 25, 2005 3:49 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
gdyby gość miał zapłacić za tego fotoszopa zamiast używać pirata, to taniej wyszłoby go kupienie D70

Photoshop to drogi, ale jak by tak ściągnąć za darmo Gimp'a 2 dla "łindołsów" to już bardziej się opłaca wspierać się przez DTP. http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Photoshop to drogi, ale jak by tak ściągnąć za darmo Gimp'a 2 dla "łindołsów"

Gimp ogarnia sprawę całkiem dobrze, i fakt faktem jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
i fakt faktem jest bardzo dobrym rozwiązaniem

Zwłaszcza, że Photoszhopa nie widziałem na inne systemy poza "łindołsami"... chociaż chyba jest na macOSa... Ale za to Gimp śmiga mi na na unixie. :-)

Pozdrawiam,

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Photoszhopa nie widzia?em na inne systemy poza "?indo?sami"... chocia?a jest na macOSa...
caly pakiet Adobe powstał na PCta i na MACa i chyba jednak lepiej działa pod MACiem

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

SKOWRON pisze:
i chyba jednak lepiej działa pod MACiem

Rzeczywiście tak mówi mój kolega, który pracuje na tym... i pewnie większość operatorów DTP się z tym zgodzi. Odbiegliśmy nieco od tematu... :-)

Ja jutro postaram się zrobić jakieś fotki i też wrzucę... obrabić ich w Gimpie nie będę bo mi się nie chce i się za mało na tym znam. :-P

Pozdrawiam,

Tytuł:
weteran

[oslabiony]
Bullet chciał pokazać nam swoje coupe sfotografowane w ciekawej scenerii i .....
Naśmiewanie się z fotografującego (i jego sprzętu) też nie jest niczym miłym (o rzucanych podejrzeniach o piractwo nie wspomnę).
Nie wiem jak Wam, ale mnie pewnie nie było by przyjemnie :-?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Naśmiewanie się z fotografującego (i jego sprzętu) też nie jest niczym miłym (o rzucanych podejrzeniach o piractwo nie wspomnę).

Bez przesady... było dużo postów świadczących, że zdjęcia i autko się podobają :-)

Pozdrawiam,

Tytuł:
postmajtek

To moze glowny winny sie odezwie!
Fotograf to definicja iscie szeroka. Bo fotografem mozna nazwac tego co posiada aparat i tylko pstryka zdjecia, tego ktorego zajmuje sie tym zarobkowo, lub tez jest to jego hobby (czyli ja). Nie kazdy przeciez zdrowy na umysle i ciele (moze tylko umysle :P) zapuszcza sie w "Trojkat" i "Srodmiescie" "focac" klatki schodowe, podworka i ludzi (na ogol przyjaznie o dziwo nastawionych). To ze posiadam taki, a nie inny aparat to tylko kwestia raczej finansowa (co nie znaczy ze to sie nie zmieni - juz w drodze jest 350D z Tokiną 12-24mm).
Wszyscy focacy (i ci nie focacy) oraz TrickyKid i SKOWRON, musza sobie zdac sprawe z jednej, ale to bardzo waznej kwestii: "Nie aparat robi zdjecia, a ten kto za nim stoi"

Tak czy owak. Dziekuje zarowno za slowa krytyki i slowa pochwaly. Jestem do waszej dyspozycji. ;)

PS. Co od legalnosci oprogramowania to jest jak najbardziej ZA, a nawet PRZECIW.
PS2. Kazdy focacy kompaktem jaki ja mam, ma swiadomosc ze "surowe" zdjecia nie wychodza idealnie i trzeba je poprawiac w programach graficznych, a jako ze pracuje na Photosopie poczawszy od numerka 5 - to chyba naturalne, ze dalej sie go trzymam.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

El_Chueco pisze:
To ze posiadam taki, a nie inny aparat to tylko kwestia raczej finansowa.

I coś słyszałem, ze podobno nielicha kwestia finansowa... :-)
El_Chueco pisze:
... a jako ze pracuje na Photosopie poczawszy od numerka 5 - to chyba naturalne, ze dalej sie go trzymam.

A testowałeś Gimpa o którym tu wspomnieliśmy z "winowajcą"... Ja to ciekaw jestem opinni ludzi, którzy na programach graficznych pracują...

Pozdrawiam,

Tytuł:
postmajtek

harrier nie wim testowalem przez dwa dni i wrocilem do PSa - dla mnie "za trudny" - pozatym jestem przywyczajony do PSa i jego rozwiazan, w GIMPie wszystko wydawalo mi sie poustawiane na opak.
Z legalnosci lub tez nie nie bede sie tlumaczyl bo to bezsens totalny.
Pozdrawiam wszystkich i chetnie sluze pomoca, czy tez rada. A teraz powrocmy do dywagowania na temat Bulletowego Wozidla, bo samemu ownerowi pewnie robi sie przykro :P.
Ja moze skomentuje swoje zdjecia (takie podsumowanie). Jako, ze niektorzy nazwali mnie posrednio laikiem (a siebie takze za takiego uwazam) w dziedzinie szopowania to wybacznie mi niekiedy bledy merytoryczne:
AD.1 Tutaj zastosowalem maski, oraz czesciowa zmiane kolorow nieba (lekka zmiana kolorow w menu Hue/Saturation), do tego doszla szybka maska na "masce" calego samochodu (zdarzenie oswietlenia prawej i cienia na lewej czesci przodu). Calosc skadrowalem tak, aby samochod kojarzyl sie z takim niebieskim lub zielonym trollem z wielkim nochalem czesto przyklejanym na tylne szyby samochodow.
AD.2 Prosta sprawa. Caly obraz chcialem przedstawic na przednich prawych drzwiach W124, rownoczesnie poprzez podbicie kontrastu i jasnosci oraz przy bawieniu sie suwakami w menu Levels, chcialem przeformowac karoserie samochodu tak aby stwarzala wrazenie "chromoizacji" czy tez zlewania sie z tlem :D Sluszna uwaga ze tlo przed samochodem (drzewa) moglem rozmyc funkcja "blur"
AD3. Kiedys zrobilem podobne zdjecie - ale nowego Forda Focusa
obrazek tutaj:

Obrazek

Jednak raczej mnie sie nie udalo - jest to pewnie spowodowane jeszcze moimi dosyc duzymi brakami w operowaniu swiatlem w plenerze, jak i tym, ze zdjecie bylo wykonane przy silnym naslonecznieniu katowym ze prawej strony kadru.
AD 4. Tu raczej nie ma co komentowac - mimo moze tego, ze rowniez zdjecie bylo moidyfikowane na maskach, tlo dostalo lekkiego blura a sam samochod zostal mocno wyostrozny funkcja Smart Sharp
AD 5. Tu ot takie zdjecie - typowa zapchaj dziura, cos innego niz reszta dlatego, takze wrzucilem ja do swojej galerii
AD 6. Dokladnie taka sama technika jak w przypadku zdjecia 4tego
AD 7. Podobna proba co w przypadku zdjecia nr 2 Prosze zauwazyc na fakt za Canon A85 strasznie szumi co jest wynikiem to co widac na blowniku
AD 8. Wjazd na most i robienie tam zdjec to pomysl Bulleta - kadr centralny panoramiczny, kontrast kolorami podbicie czerwonego i zoltego... bez pracy na maskach
AD 9. Coz... tu raczej nie mam komentarza, moze pozatym ze moglbym troche podbic kontrast i sciemnic obrazek

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

dzięki wojz.
ok. To może ja teraz cos powiem, bo wiedze, ze ktos z mojego wątku zrobił foto techniczny wątek...
A co do robienia zdjeć zbyt "slabym" aparatem a potem obrabianie tego w foto shopie to, moji drodzy przeciwnicy takich rozwiazan powiedzcie mi po co powstal program Photo shop??? Czy sluzy on do cerowania majtek, czy moze do palenia nim w piecu, a moze wiąże sie nim krawaty???
NIE??
no wlasnie sluzy on do obrobki zdjęc.... I tak tez zostal uzyty....
I dalej dla malkontentow i krytykow....
Dzisiejsze zdobycze techniki maja pomagac czlowiekowi, czyniac jego prace milsza, latwiejsza. Taki tez jest i takie jest zadanie programu Photo shop. Podobnie jak komputer z , ktorego malkontenci wyslali swoje opinie.
Dlaczego nie wysłaliscie swoich opini gołębiem pocztowym, albo pocztą??
uzyliscie forum i komputera i internetu. (Czy czasem tez nie skorzystaliscie z jednej z takich zdobyczy?)
WOW
A ktos uzyl Photo shopa...... GRZECH???

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

El_Chueco pisze:
AD.1 Tutaj zastosowalem maski, oraz czesciowa zmiane kolorow nieba (lekka zmiana kolorow w menu Hue/Saturation), do tego doszla szybka maska na "masce" calego samochodu (zdarzenie oswietlenia prawej i cienia na lewej czesci przodu). Calosc skadrowalem tak, aby samochod kojarzyl sie z takim niebieskim lub zielonym trollem z wielkim nochalem czesto przyklejanym na tylne szyby samochodow.

Jeśli mogę coś polecić w tej materii - dużo przyjemniejsze dla oczu wychodzą efekty działania pakietów "Velvia Actions", czyli makr fotoszopa modyfikujących widmo kolorów w sposób nieliniowy tak, by naśladować charakterystykę Fuji Velvia. Do Velvii to się oczywiście nie umywa, ale przy zdjęciach motoryzacyjnych daje lepsze efekty niż zwykłe zwiększenie nasycenia. Makra te można pobrać za friko z netu

El_Chueco pisze:
AD.2 Prosta sprawa. Caly obraz chcialem przedstawic na przednich prawych drzwiach W124, rownoczesnie poprzez podbicie kontrastu i jasnosci oraz przy bawieniu sie suwakami w menu Levels, chcialem przeformowac karoserie samochodu tak aby stwarzala wrazenie "chromoizacji" czy tez zlewania sie z tlem :D

To akurat wyszło wyśmienicie, gratuluję.

El_Chueco pisze:
Sluszna uwaga ze tlo przed samochodem (drzewa) moglem rozmyc funkcja "blur"

Jeśli już, to "lens blur" z odpowiednio dużych stopniem wtopienia [50-250 pixeli]

El_Chueco pisze:
AD3. Kiedys zrobilem podobne zdjecie - ale nowego Forda Focusa
obrazek tutaj:

http://www.surowiec.org/albums/Samochody/IMG_5859.jpg

No, i to jest wypasione.

Canon którego używasz nie jest złym aparatem, w mojej opinii jest jednym z lepszych kompaktów cyfrowych jakie kiedykolwiek powstały, poza tym jak sam stwierdziłeś - człowiek robi zdjęcie, a nie aparat i o tym należy pamiętać. Niemniej jednak trzeba mieć świadomość z ograniczeń technicznej używanego przez siebie sprzętu. Niestety wszystkie cyfrowe kompakty i prawie wszystkie hybrydy ze względu na wymiary swojego sensora i parametry szkła mają bardzo ograniczone możliwości zrobienia rozmycia drugiego planu - to jest fizyka i tego się nie przeskoczy. Poza tym z doświadczenia już wiem, że robiąc zdjęcia auta, to poza zdjęciami fragmentów samochodu albo zdjęcia na wąskim kącie, tło rozmyte nie robi wcale dobrego wrażenia.
Inna rzecz którą warto wiedzieć i skorzystać - programy NeatImage i Noiseware Pro zostały stworzone właśnie po to, by problemy z szumem na zdjęciach przeszły do historii raz na zawsze.

bullet pisze:
A co do robienia zdjeć zbyt "slabym" aparatem a potem obrabianie tego w foto shopie to, moji drodzy przeciwnicy takich rozwiazan powiedzcie mi po co powstal program Photo shop???

Photoshop jest programem graficznym o wielorakich możliwościach i bardzo często jest używany do modyfikacji zdjęć cyfrowych. Niemniej jednak rzadko bywa używany jako kompensacja ograniczeń technicznych aparatu na tyle kunsztownie, by spełniło to odpowiednio dobrze swoje zadanie. Mnie nadrobienie fotoszopem niedoskonałości sprzętowych udało się raz czy dwa... na około 150 tysięcy zrobionych zdjęć...

Ostatnio zmieniony śr paź 26, 2005 1:14 am przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00