harrier nie wim testowalem przez dwa dni i wrocilem do PSa - dla mnie "za trudny" - pozatym jestem przywyczajony do PSa i jego rozwiazan, w GIMPie wszystko wydawalo mi sie poustawiane na opak.
Z legalnosci lub tez nie nie bede sie tlumaczyl bo to bezsens totalny.
Pozdrawiam wszystkich i chetnie sluze pomoca, czy tez rada. A teraz powrocmy do dywagowania na temat Bulletowego Wozidla, bo samemu ownerowi pewnie robi sie przykro

.
Ja moze skomentuje swoje zdjecia (takie podsumowanie). Jako, ze niektorzy nazwali mnie posrednio laikiem (a siebie takze za takiego uwazam) w dziedzinie szopowania to wybacznie mi niekiedy bledy merytoryczne:
AD.1 Tutaj zastosowalem maski, oraz czesciowa zmiane kolorow nieba (lekka zmiana kolorow w menu Hue/Saturation), do tego doszla szybka maska na "masce" calego samochodu (zdarzenie oswietlenia prawej i cienia na lewej czesci przodu). Calosc skadrowalem tak, aby samochod kojarzyl sie z takim niebieskim lub zielonym trollem z wielkim nochalem czesto przyklejanym na tylne szyby samochodow.
AD.2 Prosta sprawa. Caly obraz chcialem przedstawic na przednich prawych drzwiach W124, rownoczesnie poprzez podbicie kontrastu i jasnosci oraz przy bawieniu sie suwakami w menu Levels, chcialem przeformowac karoserie samochodu tak aby stwarzala wrazenie "chromoizacji" czy tez zlewania sie z tlem

Sluszna uwaga ze tlo przed samochodem (drzewa) moglem rozmyc funkcja "blur"
AD3. Kiedys zrobilem podobne zdjecie - ale nowego Forda Focusa
obrazek tutaj:
Jednak raczej mnie sie nie udalo - jest to pewnie spowodowane jeszcze moimi dosyc duzymi brakami w operowaniu swiatlem w plenerze, jak i tym, ze zdjecie bylo wykonane przy silnym naslonecznieniu katowym ze prawej strony kadru.
AD 4. Tu raczej nie ma co komentowac - mimo moze tego, ze rowniez zdjecie bylo moidyfikowane na maskach, tlo dostalo lekkiego blura a sam samochod zostal mocno wyostrozny funkcja Smart Sharp
AD 5. Tu ot takie zdjecie - typowa zapchaj dziura, cos innego niz reszta dlatego, takze wrzucilem ja do swojej galerii
AD 6. Dokladnie taka sama technika jak w przypadku zdjecia 4tego
AD 7. Podobna proba co w przypadku zdjecia nr 2 Prosze zauwazyc na fakt za Canon A85 strasznie szumi co jest wynikiem to co widac na blowniku
AD 8. Wjazd na most i robienie tam zdjec to pomysl Bulleta - kadr centralny panoramiczny, kontrast kolorami podbicie czerwonego i zoltego... bez pracy na maskach
AD 9. Coz... tu raczej nie mam komentarza, moze pozatym ze moglbym troche podbic kontrast i sciemnic obrazek