MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 7:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

grigorij, czy Ty wiesz kto to sa ekolodzy, czy opierasz swoje wypowiedzi na kontaktach z nimi ? dlaczego uzywasz sformuowania "tzw. ekolodzy" ? nie pasuje Ci postawa ludzi broniacych unikalny ekosystem do slowa "ekolog" ?
zastanawia mnie ta kwestia.

Tytuł:
wiarus senior

Grigorij0 pisze:
Wika pisze:
i nie chodzi o to , że dla mnie patriotyzm to nacjonalizm choć tak też jest i to często .

Sory, ale to zdanie jest nielogiczne...
To w końcu ten patriotyzm to nacjonalizm czy nie, bo jeżeli "tak też jest" to równocześnie istnieją dwa przeciwstawne i wykluczające się stany. Ale nie cepiam się szczegółów, rozumiem o co Ci chodzi, ale nadal podtrzymuje swoje zdane na ten temat.

Znów nie zacytowałeś całego zdania ale już więcej niż dwa słowa :)

Obecny rząd nazwałem pronacjonalistycznym nie bez powodu (czyli mam ku temu jakieś powody ) i nie chodzi o to ,że dla mnie patriotyzm to nacjonalizm ( bo dla mnie tak nie jest ) choć tak też jest i to często ( w przypadku innych rządów albo inni ludzie tak uważają ) .

Cieszy mnie , że nie będziesz już czepiał się szczególów i rozumiesz o co mi chodzi . Ja postaram się nie używać już takich konstrukcji :) .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Znów nie zacytowałeś całego zdania ale już więcej niż dwa słowa

Następnym razem zacytuję całą wypowiedź, ale chyba nie będziesz wiedział o co konkretnie mi chodzi...

Wyjaśniłeś sens zdania-co mnie bardzo cieszy, ale nadal nie podałeś argumentów (co do pro nacjonalistycznego rządu)-co mnie niezmiernie zasmuca bo byłem ich ciekaw
Albert pisze:
nie pasuje Ci postawa ludzi broniacych unikalny ekosystem do slowa "ekolog"

Wiesz, jakoś mi nie pasuje. Nie wiem, może powinno się ich nazywać wielbicielami przyrody, obrońcami przyrody.
Oczywiście są to rozważania z dziedziny semantyki, ale porównaj sobie ekologa np. do dendrologa.
Dendrolog to człowiek o wykształceniu biologicznym, zajmujący się roślinkami, ich gatunkami itd. A ekolog?- moze nazwac sie nim każdy, a dla mnie powinno nazywać się tak wyłącznie ludzi o odpowiednim wykształceniu w dziedzinie ochrony środowiska.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

no wlasnie o tym mowie, slowo "ekolog" tez ma pewna definicje i chyba jej nie znasz...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Definicja to jedno, a praktyka drugie.
Niewiele mnie obchodzi jak siebie definują "ekolodzy", z tego czym popisywali się przed kamerami (nie generalizując) wnioskuję, że pod moją definicję się nie załapują, więc ekologami zwani przeze mnie nie bedą. Wolność jest, czy może nie?

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

to zalezy, co uwaza wiekszosc, jak sie do niej nie lapiesz, to nie masz prawa do swojej opinii.. jakos tak to klarowales, nie ?
poczytaj troche o ekosystemach a pozniej sie wypowiadaj, skoro nawet nie wiesz, jaka jest geneza i znaczenie slowa Ekolog.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

http://pl.wikiquote.org/wiki/Ekolog

:lol: [zlosnik] 8) [oczko]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
to zalezy, co uwaza wiekszosc, jak sie do niej nie lapiesz, to nie masz prawa do swojej opinii.. jakos tak to klarowales, nie ?

Nie. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa, radze się tego nauczyć.

Widzę że dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu.

Nie wiem co ma zasada działania ekosystemu do poziomu merytorycznego argumentów ludzi siedzących w Rospudzie na drzewach, ale widocznie Ty tu widzisz związek, winszuję. <br>Dodano po 10 minutach.:<br>
TReneR pisze:
http://pl.wikiquote.org/wiki/Ekolog

O to to :lol:

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior

Wasze wzajemne złośliwości nic nie wnoszą do sprawy. A problem jest, i to duży.

Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

My tego problemu tutaj nie rozwiazemy - po co wiec to cisnienie, troche luzu. [zlosnikz]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

PK2 pisze:
Wasze wzajemne złośliwości nic nie wnoszą do sprawy. A problem jest, i to duży.

Pozdrawiam

Duzy ale nie dlatego, ze chodzi o Rozpude. Mamy wiele terenow na ktorych musza powstac nowe inwestycje, bo tej kraj jest zwyczajnie zacofany. Byc moze z tego zacofania bierze sie tak unikalna przyroda. Trzeba sie za to wziasc kompleksowo. Narazie z obu stron mamy demogogie, ignorancje i brak zrozumienia potrzeb innych. Wskazuje na to powyzsza dyskusja. Latwiej jest dyskutowac o definicji ekologa (a raczej "prawdziwego" ekologa) niz o meritum.
Rozumiem, ze mertyoryczna dyskusja jest niezwykle trudna. W naszym kraju nie prowadzi sie prawdziwych badan naukowych dotyczacych przyrody. Nie ma na to pieniedzy.
Przyklady ? TPN liczy dwa razy do roku kozice. Jednak nikt nie zajmuje sie na powaznie badaniami dlaczego ich poglowie przez wiele lat spada a w tym roku np wzroslo. Nie bardzo tez wiadomo dlaczego po tylu latach gniazdowania, jedyna w polskich Tatrach para orlow, odchowala po raz pierwszy mlode. Do tej pory nie ma tez jednoznaczej opinii czy wiatrolomy nalezy usuwac czy tez pozostawiac przyrode, zeby sama sobie poradzila z problemem ataku szkodnikow.
Co zatem wiadomo? Wiadomo, ze kozic jest wiecej (zachowujac proporcje obszaru) po stronie slowackiej mimo, ze tam prowadzana jest tam systematyczna wycinka, polowania oraz wywoz wiatrolomow. Wiadomo rowniez, ze gniazdujace w masywie Kominiarskiego Wierchu orly, obserwuja w okolicy zwiekszony ruch turystyczny, czestsze loty smiglowcow oraz coraz huczniejsze "strzelanie" z okazji Nowego Roku w Zakopanem i okolicy.
Takie przyklady mozna mnozyc. Wyglada na to, ze ekolodzy chca cos zrobic na wszelki wypadek, bo nie wiemy jak na inwestycje zareguje przyroda. Przynajmniej, tak moga to odbierac ich oponeci. Zyjemy w kraju gigantycznej hipokryzji i nikt juz nie ufa argumentom drugiej strony. Sam nabieram przekonania, ze jesli chce sie dyskutowac to najpierw trzeba pojechac pod Augustow. Inaczej wszyscy zajmujemy sie komentowaniem tego, co powiedzieli lub napisali ci, ktorzy uznaja sie za fachowcow. A ze w fachowcow mozna stracic wiare, to chyba zadnemu uzytkownikowi pojazdow z gwiazda nie musze mowic.

Tytuł:
wiarus senior

Potwierdzam . Firma , w której pracuję znajduje się przy Odrze a surowiec dowozimy z okolicznych lasów .
2 lata temu na jednym obszarze wstrzymano pozyskanie drewna , bo nie dość , że znajdował się na terenie Cedyńskiego Parku Krajobrazowego , to jeszcze były tam gniazda Orłów Bielików .
Gdy zamilkły piły spalinowe , do lasu nie wjeżdżały samochody i lkt , to ... orły ... wyprowadziły się . Takie są fakty !

Nie mówię aby dewastować i zanieczyszczać środowisko ale nie można też przeginać w drugą stronę,bo staniemy się skansenem a tak nie może być,bo nasz kraj musi się rozwijać .

P.S. W Chojnie , gdzie natomiast mieszkam ,na terenie byłego lotniska rosyjskiego miały zostać wybudowane elektrownie wiatrowe ale ekolodzy bądź "ekolodzy" zaprotestowali ,bo śmigła wiatraków będą zabijać przelatujące ptaki . Do dziś lotnisko jest niezagospodarowane :(
Dodam , że po drugiej stronie granicy ( 12 km ) takich wiatraków są setki i ptaki jakoś latają .
Reasumując - nie dajmy się zwariować . Pozdrawiam i przepraszam jeśli nie odpiszę na posta,bo niekiedy brak mi zwyczajnie czasu na polemikę .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop

" Widzę że dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu "
no coz... :roll:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jarek Cz. pisze:
Co zatem wiadomo? Wiadomo, ze kozic jest wiecej (zachowujac proporcje obszaru) po stronie slowackiej mimo, ze tam prowadzana jest tam systematyczna wycinka, polowania oraz wywoz wiatrolomow. Wiadomo rowniez, ze gniazdujace w masywie Kominiarskiego Wierchu orly, obserwuja w okolicy zwiekszony ruch turystyczny, czestsze loty smiglowcow oraz coraz huczniejsze "strzelanie" z okazji Nowego Roku w Zakopanem i okolicy.

Powszechnie znana jest sprawa nadbiebrzańskich łąk, które trzeba specjalnie kosić co roku, zatrudniani są do tego ludzie i kosami koszą trawę. Bez tych zabiegów łąki zarastają krzakami i unikatowe rośliny, które znalazły tam swoje siedliska giną z braku słońca. Jest to myślę dobry przykład jak działalność człowieka może pozytywnie wpływać na różnorodność biologiczną środowiska.

Co do tematu zaawansowania infrastruktury komunikacyjnej - zastanawia mnie jak będzie się przedstawiać sprawa budowy autostrad np. na Ukrainie po przyjęciu jej do UE. Przecież tam na pewno przyroda jest jeszcze mniej skażona cywilizacją. Z tego wynika że na Ukrainie autostrad nie będą mieli wogóle, a pola obowiązkowo będą orane "w konia", żeby wróbli nie straszyć ciągnikami...
Uważam że ochrona przyrody powinna być dotowana, co mają zrobić ludzie którym nagle pod domem robi się Park Narodowy, nie wolno im już nic budować na swoich ziemiach, sprzedać tez nie beda mieli komu. Ponoszą oni realne straty - kto im je wynagrodzi? Taka sytuacja jest w moich okolicach, pisałem już o tym kiedyś.

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

Jarek Cz, ale po slowackiej stronie gestosc szlakow w porownaniu do naszej strony tez jest znacznie mniejsza. Mniej jest tam turystow, nie ma kolejek ludzi stojacych, by wejsc na Giewont itp. A orly gniazduja na Kominiarskim, bo maja tam spokoj od ludzi, pamietasz ze ze wzgledu na liczbe wypadkow zamknieto tam szlak juz dluzszy czas temu.
Polecam ciekawy artykul odnosnie "wymuszonych stref ochronnych" na terenach objetych zakazam osiedlania ludzi- okolice Prypecia i Czarnobyla, strefa zdemilitartyzowana w Korei itp- tam sie osiedla mnostwo gatunkow, tworza sie nowe, bogate ekosystemy wlasnie dzieki temu , ze nie ma tam ludzi, ruchu i gospodarki.
A w ochronie przyrody nie chodzi o to, zeby drog nie budowac, tylko budowac je zgodnie z prawem- a tego wiekszosc plujacych na zielonych pojac nie umie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00