MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 04, 2025 9:47 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dzisiaj akumulator w kupetce odmówił współpracy (nic dziwnego, autko nie jeździło miesiąc) i okazuje się że nie mam jak wejść do samochodu - brak zamków, tzn. zamki podobno są pod zaślepkami tylko niech ktoś mi powie jak wyjąć te zaślepki? Narazie próbowałem podważyć cienkim śróbokrętem , ale jedyny efekt to coraz większa dziura.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Dzisiaj akumulator w kupetce odmówił współpracy (nic dziwnego, autko nie jeździło miesiąc) i okazuje się że nie mam jak wejść do

A masz go z przodu pod maska, czy z bagazniku..?
Bo jesli z przodu - to kombinuj z otwarciem maski.. ja tak kiedys mialem z SECem, opatentowalem se narzedzie, i jakos pokonalem dziada [hehe]

Cytuj:
samochodu - brak zamków, tzn. zamki podobno są pod (...)

A dlaczego podobno..? Spadek po poprzednikach? Bo moze nie masz po co walczyc = nie ma zamkow, albo np. ciegna nie sa podlaczone [hehe]

BTW: Stawros, znajdz se jakiegos magika od otwierania auta (najczesciej czyjegos) bez klucza. Mojemu koledze pomogl kolega policjant [zlosnik]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Zgadzam sie z Jarkiem szkoda czasu na zamki rozwalisz zaślepki a pod nimi i tak pewnie nic nie ma :(

Kombinuj z maską lub szukaj speca od pozyczania aut.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Zamków , to tam chyba rzeczywiście nie ma, właśnie obejrzałem sobie 124 otwieranego z kluczyka, wkład zamka jest całkowicie na wierzchu, więc u mnie by się nie zmieścił pod zaślepką. Żeby dopełnić mojego kretynizmu to: samochód dotyka przodem ściany i zostawiłem go na I biegu :evil: :evil: :evil:
Akumulator jest pod maską - więc j/w a bagażnik ma zamek więc go otworzyłem , ale co z tego :evil:

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Stawros pisze:
Zamków , to tam chyba rzeczywiście nie ma, właśnie obejrzałem sobie 124 otwieranego z kluczyka, wkład zamka jest całkowicie na wierzchu, więc u mnie by się nie zmieścił pod zaślepką. Żeby dopełnić mojego kretynizmu to: samochód dotyka przodem ściany i zostawiłem go na I biegu :evil: :evil: :evil:
Akumulator jest pod maską - więc j/w a bagażnik ma zamek więc go otworzyłem , ale co z tego :evil:

Spoko pociagnij go powolutku innym autem podda sie, odciągniesz go od ściany.

Ale jak otworzyć maske od spodu to je też nie mam pojęcia.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
(...)mojego kretynizmu to: samochód dotyka przodem ściany i zostawiłem go na I biegu :evil: :evil: :evil:

Ja SECa zostawiam przodem do wyjazdu, wlasnie zeby sie przed takim atrakcjami uchronic [hehe]

Cytuj:

A centralny masz pneumatyczny, czy elektryczny?
Bo jesli pneumatyk, to moze pompke masz w bagazniku..? Jesli tak, to odlacz rurke ktora idzie do drzwi (=do przodu auta), i dmuchnij - central sie otworzy [ok]

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
(...)
Ale jak otworzyć maske od spodu to je też nie mam pojęcia.

Nie trzeba od spodu - nalezy kombinowac przez atrape. Jesli nie ma zadnego dodatkowego patentu, to na 100% mozna otworzyc - ja w SECu mam dwa zamki do sforsowania [hehe]
A pierwszy raz musialem je pokonywac, gdy wymienialem linke ktora je uruchamia.. wymienilem, ale zapomnialem, ze jest niepodlaczona - i zadowolony zamknalem maske [hehe]

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jak otwarłeś bagażnik to podepnij sie pod lampkę zasilaczem(+12V tam jest na stałe tylko sprawdź który idzie do wyłącznika) a drugim przewodem złap za masę. Otwieraj szybko żeby się prewodu nie spaliły bo popłynie duzy prąd jeśli bateria padła.

Tytuł:
weteran

Musisz dojść do przewodu który jest pod stałym plusem. W takim przypadku radzę od spodu (bez otwierania maski) podać zasilanie na gruby przewód alternatora z jakiegoś akumulatora dodatkowego i central zadziała. Masę też trzeba, na jakiś element metalowy. Jeżeli nie da się odjechać, to w bagażniku też masz kabelek ze stałym plusem (lampka oświetlenia bagażnika, czerwono-żółty) można próbować na niego, tylko jak rozładowany akumulator zażyczy sobie od razu dużo prądu to spali się bezpiecznik od ośw. bagażnika, nic innego się nie stanie. I jak wiadomo prąd zależy od napięcia, można na ten kabel w bagażniku podłączyć prostownik, nastawić na prąd góra 5A (bezpiecznik powinien mieć 16A) i po godzinie lub dwóch można otwierać pilotem.
Pzdr. Gerri

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dzięki wszystkim za pomoc [dzieki] Dobrze jest, mieć takie forum.

Antoni Janikowski pisze:
Jak otwarłeś bagażnik to podepnij sie pod lampkę zasilaczem(+12V tam jest na stałe tylko sprawdź który idzie do wyłącznika) a drugim przewodem złap za masę. Otwieraj szybko żeby się prewodu nie spaliły bo popłynie duzy prąd jeśli bateria padła.

Poradziłem sobie w ten właśnie sposób, tylko że użyłem do tego akumulatora od niezawodnej Beczki. Uratował mnie zamek w bagażniku i jak zwykle Beczka. Jeszcze raz dzięki!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00