MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 01, 2025 10:30 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam!

Mam problem z wskaźnikiem paliwa. Czasami jak wrzucę kierunkowskaz to wskazówka poziomu paliwa pulsuje w rytm migacza.

Nie jest to częste zjawisko ale chce z tym zrobić porządek. Ponadto, w związku że szybciej robi się ciemno, zauważyłem że po zgaszeniu świateł lekko świeci się kontrolka akumulatora.

Czy ktoś miał podobne objawy? Gdzieś mam przebicie? Brak masy? Gdzie zacząć szukać?

Mercedes w115, 240D, 1975 r.

Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję!

Pozdrawiam.

swój chłop
Awatar użytkownika

Witaj Kolego
Mam dokładnie ten sam model z tego samego roku :-))). U mnie wskazówka poziomu paliwa również wariowała, ale nie miało to związku z włączeniem kierunkowskazów. Moim zdaniem jest to problem czujnika poziomu paliwa, chociaż
wymontowałem licznik bo padło podświetlenie i zauważyłem że wskazówka już prawie wcale nie wariuje. Może to było związane z wypięciem kostki do licznika - chociaż wątpię. Kupiłem nowy oryginalny czujnik poziomu paliwa i jutro go będę montował, ponieważ stary jeszcze nie pokazywał rezerwy tzn. nie świeciła się kontrolka poziomu paliwa i stwierdziłem że nie ma na co czekać... Może to ich choroba???

swój chłop
Awatar użytkownika

Co do kontrolki to proponuję sprawdzić ładowanie, oczywiście najlepiej podjechać do dobrego elektryka.

nowy

Dzięki za odpowiedź! Przy najbliższej okazji to sprawdzę, choć jeżeli byłby to problem z ładowaniem to chyba objawy widziałbym ciągle a nie od czasu o czasu. W sumie ostatnio wymieniłem akumulator. Miałem chyba 72 Ah, włożyłem 74.

Raczej nie jestem mistrzem jazdy na kropelce i tankuję wcześniej, jednak kiedyś mi się zapaliła lampka, wiec działa...

Są to pierdoły, ale wiesz jak to jest. Chce się mieć jak najlepiej :)

A oprócz tego jestem z niego bardzo zadowolony. Sama przyjemność. <3

weteran

Porównam to do modelu 124. Taki sam objaw występuje, jak jest słaba masa - wspólna dla lewego tylnego migacza i czujnika poziomu paliwa. Jeżeli chodzi o 114/115 nie mam większego doświadczenia, ale sprawa śmierdzi dokładnie tak samo ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00