MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 12:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Czy jak odkręcę czujnik poziomu paliwa - od strony bagażnika to jest pewnie jakaś uszczelka?
Czujnik działa, wskazuje poziom paliwa, ale nie działa rezerwa. Od czego zacząć? Nie sądzę żeby był jakiś osobny bezpiecznik tylko do czujnika??? Żarówka jest O.K. na zegarze bo sprawdzałem. Wolę zapytać zanim to ruszę...

swój chłop

Bardzo możliwe, że zebrał się glut w czujniku i trzeba by go było przeczyścić, lub styki zaśniedziały/podrdzewiały, więc niezależnie od powodu będziesz musiał go wyciągnąć:/.

Pozdrawiam
Marek C.

swój chłop
Awatar użytkownika

Jeszcze nigdy nie odkręcałem tego czujnika, obawiam się czy nie będzie potem paliwo ciekło od góry, czy ktoś to rozbierał? Chodzi mi o to czy tam jest jakaś uszczelka która się może rozsypać?

swój chłop
Awatar użytkownika

W końcu dobrałem się do tego, zdjąłem zaślepkę i mam 3 przewody, takie kapturki nakładane na "szpilki",
na fotce zaznaczyłem strzałkami pod które są podłączone. Czy ktoś wie co oznaczają oznaczenia literowe na czujniku?
Jest jeszcze jedna szpilka - do czego służy? Który przewód jest od czego? Jak ruszyłem to dwa przewody były odłamane więc czeka mnie lutowanie... a potem zobaczymy.

Załączniki:
4844165837_1.jpg
4844165837_1.jpg [ 24.55 KiB | Przejrzano 2577 razy ]
swój chłop

Prawdę powiedziawszy nie pamiętam dokładnie, który pin za co odpowiadał :/ Będziesz musiał poeksperymentować. Jeżeli coś namieszasz to co najwyżej będzie Ci się cały czas świecić rezerwa albo wskazania strzałki będą inne. Więc tak długo mieszasz pinami aż będzie dobrze wskazywał :) Jeśli chodzi o te kapturki to oryginalnie są one zamknięte w takiej czarnej kostce/wtyczce. Ale to najmniejszy problem. Jeśli będziesz wyciągał czujnik to owszem pod nim znajduje się uszczelka, która jak wiadomo, może się rozpaść, lecz jeśli czujnik źle działa to raczej nie masz innego wyboru jak tylko go wyciągnąć. Jeśli go wyciągniesz to rozbiera się go od spodu. Jest tam taka mała nakrętka w gumowej/plastykowej oprawce, którą odkręcasz, a potem to już sam zobaczysz :)

Pozdrawiam
Marek C.

swój chłop
Awatar użytkownika

Byłem dziś u mojego elektryka i faktycznie jest zepsuty czujnik, bo kontrolka rezerwy działa czyli elektryka jest O.K. Muszę go wymontować i powiedział że postara się go naprawić. Nie było kostki, może się rozpadła i są same przewody z pinami, ale nie ma znaczenia...

swój chłop
Awatar użytkownika

Czujnik wymontowany - trafił do elektryka i mam nadzieję że uda się go naprawić :) .
Ciężko było go wymontować, ale dostał kilka razy delikatnie z młotka i przestał się opierać ;-).
Na szczęście uszczelka jest w doskonałym stanie, bo to byłby dodatkowy problem...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00