Kolega georem dobrze sprawę opisał za „ssanie” odpowiada zawór powietrza dodatkowego i regulator fazy nagrzewania.
neocc musisz sprawdzić ciśnienie sterowania na zimnym i ciepłym silniku. Nic nie piszesz czy wymieniłeś oring w regulatorze, a może trzeba? Ja miałem bardzo zdeformowany(spłaszczony) i musiałem wymienić.
Tu jest pokazane jak ciśnienie rośnie w trakcie pracy (i nagrzewania) silnika:
http://www.youtube.com/watch?v=58I2Cd1kszANie wiem jak ma się to do naszych mercedesów, ale u mnie maksymalne ciśnienie osiągane jest po ok. 5 minutach czyli dwukrotnie dłużej od tego co na filmie. Ciśnienie sterowania na zimnym silniku mam ok. 0,7-0,8 bar, a na gorącym ok. 3,7bar. Na rozgrzanym silniku zaraz po odpaleniu jest ok. 2,8-2,9 bar.
U mnie zawór powietrza zamyka się po 2 minutach od uruchomienia zimnego silnika, temperatura 85 stopni jest dopiero po ok. 7 minutach. Przez te dwie pierwsze minuty troszeczkę trzęsie silnikiem – nie mam na to pomysłu.
Odnoście szczelności podciśnienia i dolotu to koledzy wypowiadali się, że dobrym znakiem jest zdławienie silnika zatykając dolot filtra powietrza. U mnie to nie działało do dziś, a powodem była guma pomiędzy obudową filtra, a przepływomierzem. Guma stara i wyraźnie luźna puszczała tyle powietrza, że pomimo zdławienia silnik normalnie pracował.