Odkąd kupiłem ten samochód nie działał mi licznik dzienny , całkowity przebieg nabija normalnie , prędkośc tez pokazuje. Poczytałem co i jak i okazało się, że trzeba na stałe zespolić ze sobą zębatkę i wałek. Jest to ten wałek na którym obracają się cyfry przebiegu głównego. I zębatka która przekazuje napęd na dzienny poprzez mały trybik między wałkami z bębenkami. Zrobiłem zadzior heh i zębatka siedzi sztywno . Po zainstalowaniu zegarów w deskę , powtórzyła sie sytuacja sprzed roku zaraz po kupnie, czyli dzienny nakręca tylko 400m.
I tu rzecz do której sie nigdzie nie dokopałem, a także nie sprawdziłem przed montażem.
Czy na wałku z przebiegiem dziennym zębatka która odbiera napęd tez potrafi się rozluźnić i nie obracać wałkiem?
Tak jak pisałem przebieg główny działa , mały tryb jest ok i przekazuje napęd na dzienny , ale dzienny zatrzymuje się w tym samym miejscu na 4.
I pytanie czy na dziennym tez trzeba zębatkę odbierającą umocować na sztywno, czy szukać gdzieś indziej przyczyny?
Może trochę zagmatfane ale ktoś kto to robił będzie wiedział co i jak. W 201 jest odwrotnie, dzienny odbiera napęd z dołu licznika i podaje na główny.
Zajrzał bym tam zaraz i pewnie doszedł do ładu, ale wredne zegary uszkodziły mi palce i muszę poczekać kilka dni , na kolejne podejście.
_________________ W123 200 W123 230E W124 230E W201 190E C124 300CE S210 E420 W140 300SE 2.8 R129 280SL C124 E220 W220 320 CDI C219 320 CDI
|