Frytejro pisze:
Chyba mu cos nie wyszlo bo Junak w standardzie jedzie tak jak taka jawa
No chciałbym zobaczyć takiego Junaka, który jest sporo cięższy, nominalnie (czyli w pobożnych życzeniach konstruktorów) ma 19 KM vs 24(?)KM Jawy TS, która (dobra) bez większych problemów rozwiała 140 km/h a oficjalny rekord prędkości na Junaku wyposażonym w pełną osłonę aerodynamiczną nie przekroczył 150 km/h. Seryjny zakładamy, że 100 km/h osiągał. Może gdybyś poprosił kolegów aby dali Ci się karnąć się MZ lub TS zrozumiałbyś, że w kwestii osiągów to 4-taktowe weterany z demoludów nie mają startu do "ścigaczy" z demoludów.
Poza tym nie mówiłem o ideologicznej wyższości 4 nad 2 taktem, ale suchych, miażdżacych faktach w kwestii osiągów. Bajki o „Junaku tak szybkim jak Jawa 350” możesz opowiadać komuś, kto widział te motocykle na obrazku. Nigdy nie miałem ani TS 350 ani MZ i nie myślałem nawet o tym. Kulałem się Iż-em 49, M10 z wózkiem, AWO, Jawą 250... Kilka z nich mam do dziś, więc nie wyjeżdżaj mi tu o wyższości Gwiazdki nad świętami Wielkiej nocy, bo coś o tym wiem i "czuję klimat". W wątku chodzi o osiągi.
Poza tym zakup proponowanej przez Ciebie Hondy V-TEC w kontekście posiadanego przez Danskiego 400E chyba RACZEJ nie byłoby zamianą na auto szybsze... Osiągi moich MB TROCHĘ różnią się od wspomnianych przez Ciebie bolidów pokroju 200D, więc proponując zamianę auta Danskiemu na szybsze nie myślałem ani przez chwilę o jakiejś Hondzie. Raczej 911 albo przynajmniej 500E.
Wracając do tematu. Ciekawi mnie, jakby wypadła "zdłubana" 400E w konfrontacji z Panią Jagodą. Inaczej. Myślę, że moja 500 mogłaby dostać baty. Ale gdybyśmy próbę powtórzyli tak z... 14 razy pod rząd? Ja o swoją, nudną i śmiertelnie oryginalną 500E bym się nie obawiał.
Sorrki za (mały) off-topic
p.s. Danski. Opamiętaj się. Zostaw 400 w wersji zgodnej z VIN. Poza tym „tjuningowanego” samochodu nie sprzedasz już nigdy, a przynajmniej nie za tyle, ile dostałbyś za oryginał. A jak się uprzesz i chcesz "coś" poprawić w kwestii osiągów to odezwij się do Witka z Plazy. Ściga się 500E na ćwiartkę.
Pozdrawiam
Szymon