MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 6:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

W grudniu spotkało mnie przykre zdarzenie. Rano wsiadłem do samochodu, stojącego przed domem i wyjechałem. Po kilkuset metrach ciśnienie oleju zaczęło spadać. Na zimnym silniku - byłem tym zaskoczony. W rejonie dużej krzyżówki nic nie mogłem zrobić, przejechałem kolejne kilkaset metrów i zatrzymałem się. Cały olej z miski został wyrzucony, a miarka oleju była wysunięta na ok. 10 cm. Jeżdżę dość długo i nigdy, w żadnym samochodzie takie coś mi się nie zdarzyło. Tłumaczyłem to zbyt wczesnym przełączeniem zasilania z benzyny, na gaz. Ponieważ było wtedy minus 10 - 15 stopni, więc rano zawsze jechałem na benzynie i przełączałem na gaz dopiero od 40 stopni. Któregoś dnia to samo się stało, gdy jechałem na benzynie. Tego już nie rozumiałem. Zsunąłem rurkę, łączącą od spodu obudowę filtra powietrza z pokrywą zaworów i tak jeżdziłem. Chcę to uporządkować i mam pytanie: w którym miejscu może być ograniczona drożność systemu przewietrzania miski olejowej ? Samochód jest żwawy, zużycia oleju nie zaobserwowałem, nie dymi, jeżdzi na Pb i LPG. Przejechałem nim ok. 12 tys. km. Dziękuję za podpowiedzi.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Trzeba wyczyścić rurki odmy i przeczyścić separator oleju pod deklem zaworów.
Spalanie LPG powoduje powstawanie większej ilości pary wodnej która w zimie zamarza i zatyka odpowietrzenie. Na to nie ma rady oprócz długiej trasy aby wysuszyć silnik od środka.

wiarus junior

Dzięki ukaniu. Rurki mam czyste, ale nie ma mrozu. Myślałem, że jest jakieś newralgiczne miejsce, w którym powstają zakłócenia odpowietrzania. Z tym silnikiem dopiero się zapoznaję. W zimie faktycznie był niedogrzany i do tego krótkie trasy. Mam jeszcze pytanie: jakąfunkcję pełni śruba na moim zdjęciu - była wykręcona do połowy, a oring na niej sugeruje, że to korek i powinien być dokręcony.
Załącznik:
DSC_0019.JPG
DSC_0019.JPG [ 290 KiB | Przejrzano 354 razy ]

weteran
Awatar użytkownika

Jawu pisze:
jakąfunkcję pełni śruba na moim zdjęciu

Regulator powietrza dodatkowego, czyli w praktyce obrotów na biegu jałowym...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

wiarus junior

Dzięki, na razie na tym poprzestanę. Do wolnych obrotów wrócę za kilka dni. Mój samochód ich nie ma, jak jest zimny - muszę je wspomagać pedałem gazu. Wypiętych jest kilka wtyczek i czegoś chyba brakuje. Jak ciepły, to na wolnych obrotach pracuje. Chcę to doprowadzić do porządku, a najlepiej pokażę na zdjęciach.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00