MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 5:11 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam.

W moim 200D mam problem z pracą zimnego silnika na wolnych obrotach - są za niskie. Samochód odpala na dotyk, jednak po odpaleniu trzeba pedałem gazu przytrzymywać obroty, zanim nie osiągnie około 30 st.C - inaczej trzęsie całym nadwoziem.

Jest u mnie najprostszy układ, jak na dołączonym obrazku.

Układ wygląda na szczelny, wężyki i złączki nie są popękane. Zamówiłem już zawór termiczno-pneumatyczny, który jest w silniku, mniej-więcej nad pompą wtryskową. Jest u mnie koloru żółtego, a podobno powinien być zielony. :o Górna część zaworu (ta z wężykami) obraca się - powinno tak być?

Sprawdzając układ chcę też sprawdzić, czy wszystkie filterki/dławiki są właściwie założone. Na rysunku zaznaczyłem, jak są założone u mnie. Idąc od strony pompy podciśnienia, pierwszy, mniejszy, jest stroną z kantem w kierunku pompy - obłą w kierunku układu. Są na nim cyfry 1-2, jak są rozmieszczone, zaznaczyłem na rysunku. Drugi, większy, jest przy wyjściu podciśnienia do auta, obłą stroną w kierunku trójnika. Są na nim cyfry 4 i 4, także zaznaczone na rysunku.

Czy są zamontowane prawidłowo? Mógłby ktoś porównać z tymi w swoim aucie?

Czy te cyfry podają kierunki montażu idąc od pompy podciśnienia?

Załączniki:
pneumatyka.jpg
pneumatyka.jpg [ 34.09 KiB | Przejrzano 529 razy ]

Straszna choroba. Ludzie patrzą na litery i słyszą różne głosy w głowach.
A Ty i tak powiesz, że czytają forum...
nowy

Czołem:)
Na moje element 128a do wymiany, zwiesił się w zamkniętym położeniu, poniżej 30 stopni powinien być otwarty. ewentualnie trzeba pokręcić tą puszką z nr. 4, może się rozregulowała.
Z podciśnieniem nie pomogę, bo w 190 podobieństwo się kończy dokładnie na tym "termostacie"(przynajmniej u mnie).
Mam zupełnie odwrotny problem, u mnie non stop było "ssanie". Odłączyłem, zaślepiłem otwory, nie telepie jakimś cudem [cool]. Wymieniłbym, ale jak na razie znaleźć nie mogę choćby zamiennika :( Też mam w kolorze żółtym to ustrojstwo.

wiarus junior

A on wogole Ci "schodzi" z obrotów jak osiągnie zadana temperature ?? bo to powinno byc czuc jak zejdzie.. zdecydowanie obroty spadają. jednokeirunkowe zaworki najlepiej sprawdzic "ustnie" czy nie przepuszczają..

nowy

Frytejro, nie wiem czy pytanie było do mnie, ale odpowiem :P
Nie, nie schodził jak było podłączone. Jak odpiąłem przy 80 st. to czuć, że zszedł z obrotów.
Oralno- pneumatycznie :lol: sprawdziłem jeszcze termozawór, ciągle otwarty nawet jak się solidnie zagrzeje. Silnik nie telepie bo jeszcze w miarę sprawny(dzięki Bogu).

wiarus junior
Awatar użytkownika

tengorszy pisze:
Czołem:)

Czołem. :)

tengorszy pisze:
Na moje element 128a do wymiany, zwiesił się w zamkniętym położeniu, poniżej 30 stopni powinien być otwarty.

Już go zamówiłem, niedługo wymienię. :)

tengorszy pisze:
ewentualnie trzeba pokręcić tą puszką z nr. 4, może się rozregulowała.

Pokręciłem tą gruchą przy pompie na ciepłym silniku, bo rozgrzany też miał trochę za niskie obroty - już są w miarę ok, ale chyba je troszkę zwiększę.

tengorszy pisze:
Z podciśnieniem nie pomogę, bo w 190 podobieństwo się kończy dokładnie na tym "termostacie"(przynajmniej u mnie).

Możliwe, że masz układ elektroniczny. Chyba, że masz skrzynię automat, tam też jest bardziej rozbudowany (dwa elementy jak 128a).

tengorszy pisze:
Mam zupełnie odwrotny problem, u mnie non stop było "ssanie". Odłączyłem, zaślepiłem otwory, nie telepie jakimś cudem [cool]. Wymieniłbym, ale jak na razie znaleźć nie mogę choćby zamiennika :( Też mam w kolorze żółtym to ustrojstwo.

Ja dałem około 80 zł, myślę, że to nie jest duży koszt.

Frytejro pisze:
A on wogole Ci "schodzi" z obrotów jak osiągnie zadana temperature ?? bo to powinno byc czuc jak zejdzie.. zdecydowanie obroty spadają. jednokeirunkowe zaworki najlepiej sprawdzic "ustnie" czy nie przepuszczają..

U mnie trzyma takie same obroty, czy zimny, czy ciepły. Jednak na zimnym telepie i "rechot" silnika jest nieregularny. Wystarczy trochę potrzymać "gazem" (na obroty wchodzi gładko - nie "kopie" na żadnym cylindrze, "rechocze" też wtedy równo), aż złapie wyższą temperaturę. Im wyższa temperatura otoczenia, tym problem po uruchomieniu mniejszy.

Dmuchałem w zaworki - nie przepuszczały.

Dodam, że są założone nowe świece żarowe, odpala na wszystkich cylindrach i nie dymi - w razie, jakby ktoś chciał winić układ podgrzewania. ;)

wiarus junior

No to czyli cos jest nie tak. Powinna byc roznica, a na zimnym jak odlaczysz wezyk podcisnienia top silnik powinien kulec, pracowac nierowno. To dodawanie gazu jest po to by silnik mial te wyzsze obr jakie powinien miec na ssaniu. Wymienisz element i wtedy bedzie myslenie co dalej ;)

swój chłop
Awatar użytkownika

mozecie podac nr czesci ( tego zaworka )

pozdrawiam

wiarus junior
Awatar użytkownika

Jutro postaram się znaleźć chwilę i go odczytać. :)

wiarus junior
Awatar użytkownika

Czujnik "na żywo". ;) Numery można sobie samemu odczytać - zależnie czy ktoś chce żółty, czy zielony. :)

Załączniki:
02042011705.jpg
02042011705.jpg [ 41.5 KiB | Przejrzano 366 razy ]
02042011704.jpg
02042011704.jpg [ 43.17 KiB | Przejrzano 366 razy ]
02042011700.jpg
02042011700.jpg [ 30.38 KiB | Przejrzano 366 razy ]
02042011699.jpg
02042011699.jpg [ 31.72 KiB | Przejrzano 366 razy ]
02042011698.jpg
02042011698.jpg [ 27.1 KiB | Przejrzano 366 razy ]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00