Cytuj:
Co do wymiany kabli - rwiesz wsjo 1 cm od wtyczek wtryskiwaczy a przy przepusticy ok 2-3cm od złacza przepustnicy na podporze kolektora ssącego.
Ja nie obcinalem kabli przy wtyczkach
Proponuje zorganizowac sobie piny (stosowane tez w autach VW, notabene w MB sa identyczne przy kostkach wtrysku jak i przy sterowniku) i nie tnac starych kabli, wyhaczyc specjalnym przyrzadem (cienki precik przypominajacy szydelko) piny z kostki i po prostu wymienic je na nowe wraz z kablami.
Ten przyrzad ma z pewnoscia kazdy szanujacy sie elektryk, na przyklad cos takiego:
http://img114.imageshack.us/img114/1082/auspinnerdv8.jpgJesli juz sie czlowiek wzial za odnowe wiazki, radzilbzm zrobic to dokladnie.
Podobnie z kostka przepustnicy - na oko jest nierozbieralna,ale wyczytalem gdzies na jakims niemieckim forum, ze nalezy "zepsuc" ta zewnetrzna tuleje, pod ktora okaze sie, ze kostka sklada sie z dwoch kolejnych elementow, z ktorych jeden jest nosnikiem pinow, a drugi to jego obudowa. To wszystko zostalo wlasnie wcisniete w ta nieszczesna tuleje, ktora sprawia, ze czlowiek mysli, ze kostka jest nierozbieralna.
Przyznam sie bez bicia, ze swojej zrobilem "trepanacje" i pozniej skleilem. Pozniej dopiero doczytalem sie, ze mozna ja rozebrac, ale bylo juz "po ptokach"
Ogolnie dokladnosc i drobiazgowosc przy odbudowie wiazki okazuja sie byc szczegolnie wazne, jesli chodzi o pozniejsza bezproblemowa eksploatacje. Z tego powodu uwazam (tak przynajmniej robilem u siebie), ze nalezy ciac i pozniej sklajac lub jesli sie da, rozbierac kazda kostke i wymieniac kable az do "korzeni". Pozniejszy wyglad wiazki nie mial dla mnie wiekszego znaczenia, wazne bylo, zeby wszystko dzialalo jak trzeba.
Jesli ktos przyklada wage do wygladu wiazki, to albo niech tnie kable 1-2 cm przed kostka lub nabedzie droga kupna nowa wiazke w ASO
![[zlosnikhihi]](./images/smilies/zlosnikhihi.gif)
(wie ktos moze ile wolaja ASO w PL za wiazke do M111? W Niemczech jest to ok 600 euro
![[krzyk]](./images/smilies/krzyk.gif)
)
Pozdrawiam wszystkich aktualnie walczacych z wiazkami, tych, ktorzy juz maja walke za soba, a najserdeczniej oczywiscie tych, ktorych ta walka dopiero czeka
![[palacz]](./images/smilies/palacz.gif)