Powoli drążę temat.
Z olejem typu PAG 46 stosowanym przy R134A był problem z uwagi na jego bardzo wysoką higroskopijność. Jestł bardzo mało trwały nawet w zakręconej butelce, na otwartym powietrzu czas życia liczony raczej w minutach. To duże ograniczenie. Do tego jest mocno wybredny jeśli chodzi o uszczelki i węże. Wymaga bardzo dobrze osuszonego układu inaczej może wystąpić wytrącanie miedzi na elementach trących.
Ratunek okazuje się istnieć - olej PAO 64 -
http://www.rocoil.com/ dostępny także w PL.
Kompatybilny z uszczelkami a przynajmniej nie aż tak (jak twierdzą) wredny. Nie absorbuje wilgoci! może pracować w układach z PAG (nie miesza się pracują oba) i także w układach bez jakiegoś wielkiego płukania po mineralnych (olej PAG nie tolerował pozostałości oleju mineralnego).
Retrofit należy więc rozpocząc od wyjęcia kompresora i wylania oleju mineralnego. Nalania odpowiedniej ilości oleju PAO, wymiany osuszacza (z odpowiednią ilością wlanego PAO) jednak profilaktycznej wymiany dostępnych uszczalek (są komplety oringów do kupienia). Powinno się wymienic zawór rozprężny bo ten do 134 ma odrobinę inne parametry (wtedy uzyskamy wydajność chłodzenia lepszą jak przy R12 o ile kompresor nie był zwymiarowany aby-aby). Można by przepłukać układ płynami do czyszczenia i już - napełnić R134 z domieszą oleju. W trakcie oczywiście mogą wyjść nieszczelności ale to jak mawiają - SKS.
Co do zamienników drop-in nie wymagających wymiany elementów ukąłdu to UE już wprowadziła albo zaraz wprowadzi całkowity zakaz stosowania (bo to są HCFC) i ceny serwisu poszybują w górę, chyba jednak warto raz a dobrze przerobić układ na czynnik jaki można nabić taniej i wszędzie (choć i tak zaczynają wprowadzą cograniczenia).
U mnie niestety muszę wymienić węże od kompresora i chłodnicę-skraplacz.
Chłodnica do 190E 2,6 to jednostkowa sprawa praktycznie bez zamienników. Myślę ją próbowac lutować ale połączenie miedzi i aluminium nie za bardzo się daje. Kupiłem inną chłodnicę może z 2 zrobię jedną? zobaczymy - albo ktoś może ma dojście do nowej w dobrej cenie?
Druga sprawa - szukam warsztatu gdzie zakują mi węże.