MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 3:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Witam serdecznie

A u mnie w Gliwicach jest jak najbardziej .
Ubezpieczałęm dwa tygodnie temu 115 "69 , napisałem podanie do pani dyrektor ( bardzo miła osoba ) i bez problemu dostałęm znizke na weterana . Pani powiedziała równiez ze nic nie słyszała o odgórnym zakazie " dawania " takowych znizek . Wszystko oczywiscie w gliwickim oddziale PZU . 30% za bezszkodowosc 5 % kontynuacja 50 % " weteran "
składka na pół roku 211,- :-))))
Dla mnie rewelacja :-))
Polecam gliwicki odzdział PZU

Tytuł:
wiarus junior

Hello
damian ( mechanior ) pisze:
A u mnie w Gliwicach jest jak najbardziej .

Ale ubezpieczyles w grudniu - nowe przepisy obowiazuja od 1 stycznia...

swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Zeby rozwiac przynajmniej czesc watpliwosci , tych dotyczacych znizki za weterana w PZU , wiec bylo tak ze samochod pojwyzej 25 lat czy zabytek czy nie mial obligatoryjnie prawo do znizki 50% i tak bylo do ubieglego roku , natomiast od tego roku , chociaz juz w ubieglym byly z tym problemy , 50% znizki obligatoryjnie przysluguje tylko tym samochodom ktore sa zarejestrowane jako zabytkowe (tu jeszcze ciekawostka, jezeli ktos jescze jest czlonkiem Automobilkubu lub CAARS to ma sie rowniez te znizke , co samo w sobie nie jest dziwne , ale ogolnie minimalna kwota ubezpieczenia nie moze byc nizsza niz 30% po wszystkich znizkach , z wyjatkiem wlasnie zabytkowych samochodow gdzie skladka moze wyniesc nawet 5% podstawowej skladki jezeli tyle wynika ze znizek), ale wracajac do tematu to jezeli samochod ma ponad 25 lat i nie jest zabytkowy to jest trudniej ale .... nalezy sie udac do kierownika lub dyrektora inspektortatu z pismem w ktrorym zwracamy sie z prosba o udzielenie znizki na weterana szos , dobrze jest napisac cos o samochodzie , ew napisac ze jest sie czlonkiem jakiegos klubu itd. , moga albo dac od razu znizke , a maja prawo od 30 do 50%(prosimy oczywiscie o 50%), lub jescze poprosic ktoregos z rzeczoznawcow z oddzialu zeby samochod obejzal i zaopiniowal. Jezeli bedzie to sama rdza to raczej nie przejdzie , ale nie sa upierdliwi. Jest to droga sprawdzona przezemnie osobiscie , wiec nie z jakiejs 2 czy 3 reki , mialem podobny problem ale poinstruowany przez znajoma pania broker udalem sie do inspektoratu i spokojnie to zalatwilem. A wlasnie nie da sie tego zalatwic przez agenta , tylko osobiscie , najlepiej z samochodem w inspektoracie .

PZDR

PS

Takie podejscie do tego przepisu jest chyba zwiazane z tym ze cwaniaczki kupowaly stare samochody za grosze ubezpieczaly , a pozniej rozwalaly nimi samochody kolegow dla odszkodowania. To raczej nie rozwiazuje problemu ale na ile mam doswiadczenia z PZU to do nich podobne.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Moge spokojnie potwierdzic slowa QATO, bylem dzis w naszym oddziale PZU, bardzo mila Pani poinformowala mnie, ze otrzymanie 50 % znizki na weterana szos jest mozliwe. Potrzebne jest tylko orzeczenie rzeczoznawcy, ze samochod jest w dobrym stanie, i nadaje sie na Weterana Szos ;-) Dzis wieczorem bee wam mogl zdac relacje co zaltwilem i czy sie da, poniewaz o 14 jestem umowiony z rzeczoznawca z Aotmobilklubu Opolskiego. Nic tylko zyczyc powodzenia :P Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ale rzeczoznawca nie zrobi chyba tego za darmo...
czy i tak to się będzie opłacało??

Tytuł: zniżki
postmajtek

Podniosły mnie na duchu słowa Qato .Może jest jeszcze sprawiedliwość na tym świecie .
Jeśli tak to nawet jestem w stanie przyznac rację PZU .

swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Nie wiem jak w innych przypadkach , ale w moim oceny dokonywal rzeczoznawca z oddzialu , zajmujacy sie wycena szkod i nie bylo to platne, chodzilo raczej o to czy samochod wskazuje na stan umozliwiajacy poruszanie sie po drogach , niz o to czy ma swoje lata.

PZDR

MB 116 450SE 1976( V8 to V8 )

VW CADDY Special 1989 (chyba jedyny w Polsce)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Aaaa wiec, moge sie z wami podzielic dobrymi nowinami. Wteran Szos pozostaje bez zmian, powiedziano mi dzis, ze nie ma zadnych problemow, nie trzeba isc do platnego rzeczoznawcy, jezeli beda mieli jakiekolwiek watpliwosci to samochod obejrzy rzeczoznawca od szkod. Jest jedno ale, samochod musi byc w stanie nienagannym, bo moga wniosku nie przyjac. I jeszcze jedno samochod musi miec SKONCZONE 25 lat, czyli 50% znizki przysluguje w tym roku na samochody produkowane do ... 1978. Ja musze jeszcze rok poczekac. Zwezajac, u nas w Opolu nie trzeba zadnych pism, specjalnych orzeczen, zoltych tablic itd itp. Weteran Szos jak byl tak zostaje, ale ... jezdzacy zlom, ktory moze sie rozpasc w kazdej chwili 50 % znizki nie dostanie. Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

No i chyba tym wlasnie temat weterana szos wyczerpalismy , jak widac sa pewne roznice miedzy poszczegolnymi miejscami ale ogolnie procedura jest wszedzie podobna , jest zabytek czy nie jest znizke dostanie , oby nie byl trup na kolkach . Niestety nie mozna sie dac wprowadac w blad paniom (lub panom) w dzialach obslugi klienta , ktore twierdza ze powyzsza znizka zostala wycofana , co niestety na ile znam PZU jest nagminne , sam mialem z tym do czynienia . Znizka jest tylko w nieco zmienionej formie!!!!!!!!!

PZDR

MB 116 450SE 1976( V8 to V8 )

VW CADDY Special 1989 (chyba jedyny w Polsce)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Odświeżam stary temat, ponieważ mam bardzo złą nowinę. Wszystkie ubezpieczenia zawierane, przedłużane, kontynuowane itd itp posiadające 50% znizki na Weterana Szos, po 31.12.2005 już go nie mają.

Niestety jest to wiadomość z głównego biura PZU [szalone].
Żaden samochód nie posiadający żółtych blach nie będzie już premiowany zniżką.

W związku z czym składka na W116 280SE z roku 1974, podniosła mi się z 730 zł na 1320 zł [szalone].

Pozatym doszła mi zwyżka za klasę pojazdu 3% [szalone].

Uprzedzając pytania w najtańszym towarzystwie ubezpieczeniowym LINK4 jest jescze drożej, gdyż samochody po 30 roku swojego życia dostają jeszcze większą zwyżkę, w związku z czym składka roczna u nich wynosi 1820 zł.

Przykro mi to oznajmiać, ale właśnie 30 minut temu zostałem o tym powiadomiony. [szalone]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Może wreszcie to mnie zmobilizuje do przerejestrowania na zółte blachy ;-)
Tak to za bardzo nie widziałem korzyści. Ciekaw jestem tylko czy to jest jakieś rozporządzenie ogólne czy tylko wytyczna. Bo dotychczas i tak każda sprawa była rozpatrywana indywidualnie. Nie kazde auto 25letnie mogło dostać zniżkę. Ale przez pare latek i tak sie dorobiłem dużej zniżki więc może dla mnie nie bedzie to miało znaczenia...
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
Ciekaw jestem tylko czy to jest jakieś rozporządzenie ogólne czy tylko wytyczna

Ogólne, usunięte zostało nawet z systemu PZU, po prostu zniżka przestała obowiązywać od roku 2006 [szalone]

Futrzak pisze:
Ale przez pare latek i tak sie dorobiłem dużej zniżki

Ja też, ale jednak nie mam jeszcze 60%, pozatym mam 30% zwyżki za wiek, dlatego też, od stycznia przenoszę się do innego ubezpieczyciela, gdzie zwyżka obowiązuje tylko do 24 roku życia, a nie jak w PZU do 26 [szalone]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
WeebShut pisze:
Futrzak pisze:
Ciekaw jestem tylko czy to jest jakieś rozporządzenie ogólne czy tylko wytyczna

Ogólne, usunięte zostało nawet z systemu PZU, po prostu zniżka przestała obowiązywać od roku 2006 [szalone]

No nie, chwilunia - jak to w końcu jest, w ogóle jej nie ma, czy jest tylko dla aut na żółtych blachach?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sorki, ale sie trochę pogubiłem. Mam 60% zniżki za bezszkodową jazdę i dodatkowe 30% za wiek auta. W/g tego co mówicie teraz będę miał tylko 60%. Dobrze myślę?

ghost

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

a ja durny poszedlem do pzu. dostalem weterana i gruby plik papierzysk - polise znaczy sie. w roku przyszlym, jak nie sprzedam czekoladki, to pakuje do link4. juz w tym roku byli ciut tansi od pzu przy weteranie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00