MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 21, 2025 6:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Skarb-P ... 74186.html

To o KGHM.

http://www.bankier.pl/inwestowanie/spol ... akcje.html

a tak wygląda akcjonariat.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tekst usunięty.

Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 9:39 pm przez ROBHEN, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Z prywatną firmą też możesz podpisać kontrakt na dostawy. Wieloletni z karami za spóźnienia, za nie wywiązanie się z dostaw. Są kraje na świecie gdzie kopalnie są prywatne i jakoś dostarczają węgiel różnym odbiorcom. Na początku lat 90 były afery z kopalniami, które de facto żyrowały kredyty różnym kanciarzom. Później handlowały VAT'em. Jeszcze raz powtarzam - prywatyzować i tyle. Państwo jest od administrowania a nie od robienia biznesów czy produkowania czegokolwiek. Jak ktoś z was pragnie zostać właścicielem cementowni, elektrowni czy czego tam sobie wymyśli to zapraszam na Giełdę Papierów Wartościowych, Giełdę w Londynie czy NYSE - można kupować do woli.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Więc nie ma sytuacji że poważny klient przyjeżdża z zagranicy do dyrektora kopalni i zamawia u niego kilka milionów ton węgla do odbioru przez najbliższych kilki lat.

http://www.rp.pl/artykul/158168,354024_Spada_eksport_wegla_z_Polski.html

z linka powyżej: Szansą na jakikolwiek eksport są kontrakty poza granice UE – np. do Turcji i Indii podpisała Jastrzębska Spółka Węglowa, największy producent węgla koksującego w UE.

Chyba jednak tak jest, że to spółki same podpisują kontrakty.
A jak wynika z artykułu spółki chcą podpisywać takie kontrakty czyli jest to dla nich opłacalne.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

http://finanse.wp.pl/kat,104122,page,2,title,Kopalnie-musza-przegrac,wid,11840848,wiadomosc.html

Tekst jakby w odpowiedzi na naszą dyskusję o polskim węglu.

Tytuł:
wiarus senior

Jeszcze kilka słów odnośnie zarzutów w stosunku do mojej osoby i mojej postawy wobec Niemców .
Odnośnie gospodarki , to przykro mi ale nie rozumiem dlaczego mamy prywatyzować strategiczne branże czy sprzedawać topowe zakłady , które przynoszą gigantyczne zyski.To wbrew logice .
Poza tym ,co zrobimy , gdy już wszystko sprzedamy a długi wciąż będą rosły i trzeba będzie je spłacać ? Każdy Polak będzie potencjalnym dawcą organów na eksport czy też zwrócimy np.Świnoujście czy lewobrzeże Szczecina naszym sąsiadom ?
Teraz nie zdajemy sobie sprawy z wagi problemu ale poczekajmy jeszcze kilkanaście lat .
Może nie być nam do śmiechu ....

Piszę te słowa z obawą a znając historie ,"zwyczaje" naszych sąsiadów oraz naszą " polską beztroskę " mam prawo obawiać się najgorszego .
Znając historię jestem np. wyczulony na negatywne zachowania Niemców i na każdym kroku takie zachowania jak agresja , nieuprzejmość , chamstwo piętnuję .
Nie jest tak ,że nie lubię Niemców . Żyjemy tak blisko siebie ,że staram się żyć z nimi w zgodzie , nawet ich szanuje za wiele rzeczy jak np. wzorową organizację czy poszanowanie prawa ale jeśli tylko zaczynają zachowywać się wrogo , to od razu moja reakcja jest stanowcza i zdecydowana .
Nie odpuszczam nigdy .
Czy kasjerka w sklepie próbuje mnie oszukać czy policjant zachowuje się nieuprzejmie czy ktoś inny . Nie jest to ważne .
Taki jestem i naprawdę jestem na te sprawy wrażliwy .
Może nawet przerważliwiony w porównaniu np. do germanofila Michała , który usprawiedliwia Niemców na każdym kroku .
Ale tak już z miłością jest ,że często przysłania wzrok.
Nie chcę już na ten temat dłużej polemizować,bo każdy z nas ma prawo do swojego zdania a czy mieliśmy rację pokaże czas .

Na koniec dodam jeszcze ,że przed wejściem Polski w struktury UE wielu ludzi miało obawy o to ,że po akcesji Niemcy będą upominać się o majątki pozostawione w Polsce .
Wiele osób wyśmiało te obawy . Dziś okazuję się,że polskie sądy już przyznają Niemcom racje i orzekają zwrot majątków .
Wyroków było już kilka ale w kolejce jest ... kilkanaście tysięcy pozwów a na pewno będą jeszcze kolejne .
Oczywiście wina leży też po stronie polskiej np. bałagan w księgach wieczystych ale to co ma miejsce nie jest dla naszego państwa korzystne .
Nie jest korzystne , bo pozwoliliśmy sobie na to np. nie zadbaliśmy o to podczas negocjacji itd.
A chodzi właśnie o to żeby było korzystne na nas , dla naszego kraju-dla Polski !!!
Ja tak staram się rozumować i tak sobie to tłumaczę .

Pozdrawiam

[/list]

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Wika pisze:
Odnośnie gospodarki , to przykro mi ale nie rozumiem dlaczego mamy prywatyzować strategiczne branże czy sprzedawać topowe zakłady , które przynoszą gigantyczne zyski.To wbrew logice

Wika pisze:
oraz naszą " polską beztroskę " mam prawo obawiać się najgorszego

Wika pisze:
Na koniec dodam jeszcze ,że przed wejściem Polski w struktury UE wielu ludzi miało obawy o to ,że po akcesji Niemcy będą upominać się o majątki pozostawione w Polsce .
Wiele osób wyśmiało te obawy . Dziś okazuję się,że polskie sądy już przyznają Niemcom racje i orzekają zwrot majątków .

Wika pisze:
Oczywiście wina leży też po stronie polskiej np. bałagan w księgach wieczystych

W związku z tym nie rozumiem o co masz pretensje np. do Niemców? Sam piszesz, że to wina nasza i kolejnych rządów w Polsce. To nie wina Niemców, że rodziny mieszkające przez trzydzieści lat w przejętym przez państwo gospodarstwie nie zainteresowały się zupełnie jego statusem prawnym.
Nieuprzejmy policjant zdarzyć się może wszędzie a i kasjerka może Cię próbować orżnąć pod każdą szerokością geograficzną - to nie kwestia narodowości lecz człowieka.
Ja też mieszkam w domu, który opuścili Niemcy tuż przed przyjściem Rosjan ale śpię spokojnie...
Wika pisze:
germanofila Michała

no, no... Michał, co masz pod pachą?

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Odnośnie gospodarki , to przykro mi ale nie rozumiem dlaczego mamy prywatyzować strategiczne branże czy sprzedawać topowe zakłady , które przynoszą gigantyczne zyski.To wbrew logice .
Poza tym ,co zrobimy , gdy już wszystko sprzedamy a długi wciąż będą rosły i trzeba będzie je spłacać ? Każdy Polak będzie potencjalnym dawcą organów na eksport czy też zwrócimy np.Świnoujście czy lewobrzeże Szczecina naszym sąsiadom ?
Teraz nie zdajemy sobie sprawy z wagi problemu ale poczekajmy jeszcze kilkanaście lat .
Może nie być nam do śmiechu ....

Teraz przynoszą zyski ale co będzie jak te zyski przestaną przynosić? Dorzucisz się na pensje dla pracowników tych zakładów.
Ale nie o to chodzi. Tak naprawdę musimy sobie odpowiedzieć na pytanie jakiego Państwa chcemy. Czy chcemy aby Państwo jako takie produkowało, wydobywało czy chcemy mieć Państwo, które administruje i pilnuje porządku. Jakie są tego wady. Wadą jest to, że w momencie kiedy Państwo robi biznesy to może forować swoje fabryki. Może je zwalniać z podatków (tak się dzieje teraz w Chinach), może im dawać kasiure jak im się gorzej wiedzie. Powoduje to, że są to w takiej sytuacji podmioty mające łatwiej w gospodarce. Jest to cokolwiek nieuczciwe. Często jest też tak, że przedsiębiorstwa państwowe są gorzej zarządzane bo nie muszą się przejmować tym co robią bo jak przyjdzie bida to podatnik się na nich zrzuci. Władze tych firm są wybierane z klucza partyjnego i jak nas uczy doświadczenie różnie to bywa z tym co mają w łepetynach.
Możemy się zdecydować na model amerykański czyli Państwo dyktuje zasady panujące w swoich granicach i pilnuje czy wszyscy graja fair. Moim zdaniem to jest model wygodniejszy, lepszy bardziej uczciwy. Czy wyprzedajemy "srebra rodowe"? Mam co do tego wątpliwości. Moim zdaniem Państwo nie powinno robić biznesów. Mamy KGHM, który przynosi zyski no bo cena miedzi jest wysoka i mamy stocznie, które produkują zbyt drogo i trzeba je dofinansowywać. Czyli wniosek - sprzedajmy to co przynosi straty a to co zyski kisimy. Ale rynek jest zmienny więc lepiej oddać to w prywatne ręce. 10% KGHM państwo sprzedało za równowartość 10-letnich zysków - moim zdanie zrobiło dobry interes. KGHM będzie przynosił zyski - będzie kasa z janosikowego, którego wszyscy płacimy w formie podatków. A, że może kasy zabraknąć - naszym problemem jest to, że nasze kochane Państwo źle ja wydaje. Mamy rozbuchany aparat urzędniczy, który robi wszystko, żeby nic nie robić. Mamy KRUS. Różnego rodzaju agencje, które nic nie robią. Najpierw posprzątajmy.

Wika pisze:
Może nawet przerważliwiony w porównaniu np. do germanofila Michała , który usprawiedliwia Niemców na każdym kroku .
Ale tak już z miłością jest ,że często przysłania wzrok.

Dlatego właśnie powstała EU by nie było już na naszym kontynencie wojen. Abyśmy dawali radę w konkurencji z innymi krajami kontynentami. Niemcy przerabiają to od kiedy powstała wspólnota węgla i stali więc patrzą na EU trochę inaczej niż my. Nas przez lata komunizmu straszono imperialistami i podżegaczami wojennymi. Od strony Niemiec ciągle na nas łypał złym okiem Pan Hubka i Czaja. Teraz PiS i RM kontynuują te brednie Panią Stainbach i jej centrum wypędzonych. Niemcy mają w tej chwili inne problemy. Niektórzy się zastanawiają czy nie będą musieli dopuścić języka tureckiego jako drugi w niemczech język urzędowy. Polskę postrzegają zupełnie inaczej niż jak to robili za czasów Bismarcka czy Hitlera.

Wika pisze:
Wyroków było już kilka ale w kolejce jest ... kilkanaście tysięcy pozwów a na pewno będą jeszcze kolejne .

Od czasów rzymskich a nasze prawo bierze korzenie właśnie tam własność prywatna jest święta. Na podstawie umów z Niemcami po wojnie (chyba w latach '50 i '70) Państwo niemieckie nie rości sobie żadnych praw do ziem zabranych im przez traktat w Jałcie.
Sprawy o zwrot majątków wytaczane są przez ludzi, którzy wyjechali do Niemiec w latach '70 i '80. Zostawiali tutaj swój majątek brali węzełek i wyjeżdżali. Polskie prawo reguluje takie sprawy bardzo szczegółowo. Jeśli obecni użytkownicy nie dopełnili swoich obowiązków wobec prawa i nie przejęli tych nieruchomości przez zasiedzenie na przykład - należy te nieruchomości oddać poprzednim właścicielom i koniec.
Swoją drogą takim Niemcem jest na przykład mojej matki brat. Pod koniec lat '70 obraził się na komunistyczną ojczyznę. Zebrał kwity po różnych parafiach i innych urzędach pojechał na wycieczkę do Hamburga i nie wrócił. Po chwili był już obywatelem Niemiec. To znaczy, że ja też jestem Niemcem - nie jestem bo czuję się polakiem tak samo jak Niemcami czują się moi kuzyni. Najzabawniejsze jest w tym wszystkim to, że gadamy ze sobą po angielsku. I to mi się EU baaardzo podoba.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A ja jeszcze dodam; sprzedalbym KGHM i TVP za zlotowke tylko po to, zeby kolesie politykow i ich rodzinki nie dostawaly cieplych posadek z astronomicznymi pensjami i zabezpieczeniami na po wyborach (odprawy). To co sie dzieje w tych spolkach skarbu panstwa to sie w glowie nie miesci. Polonisci i historycy zarzadzaja przedsiebiorstwami wartymi miliardy tylko dlatego, ze maja plecy. I jak takie przedsiebiorstwo ma przynosic zysk?!
Poczytajcie sobie jaka kasa idze na lewo w KGHMie z tytulow "papierowych" wnioskow racjonalizatorskich!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wika, jesteś nie tylko uprzedzony, ale dochodzę do wniosku, że też słabo rozgarnięty.

Przez przypadek stałem się autorem tego tematu.

Napisałem ci przed wydzieleniem wątku, że koleś który zatrzymał się na drodze obok baby, która spadła z roweru mógłby wszędzie zostać posądzony o jakiś związek z tym wypadkiem, bo taka jest pierwsza, normalna i uzasadniona ludzka reakcja na taki widok. A ty przy tej okazji dymasz ten balon w nieskończoność i zaczynasz wyjeżdżać z fabrykami i zwrotem majątków.

Napisałem ci też już kiedyś, że jak masz jakieś obawy, to żebyś podwyższył płot wkoło domu, wziął widły i poszedł na wschodni brzeg rzeki trzymać straż nad Odrą, ale daj innym widzieć w pierwszej kolejności reakcje niekoniecznie powodowane narodowością. Jeśli to jest germanofilia, to chyba powinienneś puknąć się w czoło, zanim następnym razem z czymś znowu wyjedziesz.

Tytuł:
wiarus senior

(me: how) pisze:
Wika, jesteś nie tylko uprzedzony, ale dochodzę do wniosku, że też słabo rozgarnięty.

Przez przypadek stałem się autorem tego tematu.

Napisałem ci przed wydzieleniem wątku, że koleś który zatrzymał się na drodze obok baby, która spadła z roweru mógłby wszędzie zostać posądzony o jakiś związek z tym wypadkiem, bo taka jest pierwsza, normalna i uzasadniona ludzka reakcja na taki widok. A ty przy tej okazji dymasz ten balon w nieskończoność i zaczynasz wyjeżdżać z fabrykami i zwrotem majątków.

Napisałem ci też już kiedyś, że jak masz jakieś obawy, to żebyś podwyższył płot wkoło domu, wziął widły i poszedł na wschodni brzeg rzeki trzymać straż nad Odrą, ale daj innym widzieć w pierwszej kolejności reakcje niekoniecznie powodowane narodowością. Jeśli to jest germanofilia, to chyba powinienneś puknąć się w czoło, zanim następnym razem z czymś znowu wyjedziesz.

Nie rozumiem dlaczego mnie obrażasz i sugerujesz,że jestem słabo rozgarnięty i mówisz żebym puknął się w czoło . Naprawdę nie potrafisz uszanować zdania drugiej osoby ?
Możesz mieć odmienne zdanie ale szanuj też zdanie innych i nie obrażaj nikogo . Takie są zasady dobrego wychowania.
Moja zimowa przygoda miała akurat miejsce w Niemczech,więc w temacie "zima" ,opisując ją uwzględniłem i miejsce i czas.To ty dmuchasz balon ( chociaż ty piszesz,że go dymasz , no cóż - bez komentarza ) i chcesz zrobić ze mnie durnia,osobę nietolerancyjną ,chociaż ja nie zrobiłem niczego złego .
Wmawiasz ,że reakcja Niemców była prawidłowa .
Otóż nie , nie była prawidłowa . To moja reakcja była prawidłowa .
Zatrzymałem się, zapytałem czy kobieta nie jest ranna , czy wszystko okay itd.
To jest pierwsza , prawidłowa reakcja - udzielanie pomocy .
Jeśli wszystko jest okay - jadę dalej .
Gapie , którzy nadeszli później mogli mnie lub poszkodowaną zapytać co się stało ale nie zrobili tego .
Oni nie zapytali ani mnie ani ją. Oni chcieli automatycznie zrobić ze mnie sprawcę .
I tu utworzył się wątek nie związany już bezpośrednio z zimą , wątek na który zareagowałeś bardzo nerwowo ,z urzędu jakby zacząłeś bronić tych Niemców , insynuując,że w analogicznej sytuacji w Polsce ludzie postąpiliby podobnie .
Otóż wąpię w to . Ja np. bym tak chamsko się nie zachował i nie obwiniałbym automatycznie drugiego człowieka . Najpierw bym zapytał a nie krzyczał ,oskarżał i wołał policję .
Napisałeś też,że ty w aldim pakujesz koserwy do kieszeni a jak ktoś ci zwróci uwagę , to śmiejesz się w twarz .
Zakładam ,że to ironia i bujda ale zauważ ,że ja nie złamałem prawa , nie zrobiłem nic złego , zupełnie nic .
Więc hola,hola nie pisz tak !

Jest jeszcze w tej sytuacji kwestia , której nie dostrzegasz - moje auto miało polskie numery . Niby nic ale to znaczy bardzo wiele .
Jako ,że mam kilka aut , w tym jedno zarejestrowane w Niemczech , to widzę różnicę w poruszaniu się w Niemczech autem na polskich numerach a na numerach niemieckich .
Jadąc na niemieckich tablicach, niemieccy kierowcy zazwyczaj przepuszczają mnie jeśli chcę włączyć się do ruchu , nie mam problemów na parkingach , jeszcze ani razu nie zatrzymała mnie policja itd.
Jeżdżąc natomiast na polskich tablicach spotykam się z niechęcią i chamstwem i takimi sytuacjami jak opisaną w temacie "zima" .
Takie są fakty . To między innymi świadczy o podejściu Niemców do nas .Takie są moje osobiste doświadczenia i dzielę się nimi na forum , ostrzegając innych .
Moim zdaniem to raczej Niemcy są do nas gorzej nastawieni niż my Polacy do nich i dlatego musimy na nich uważać .
Tego uczy historia i moje dotychczasowe doświadczenia w ciągu mojego krótkiego życia .

Ty możesz ich kochać , ja wolę uważać na nich.
Słowo uważać niech każdy interpretuje po swojemu .
Oczywiście ktoś napisał,że oszukać mnie może kasjerka w każdym sklepie , bo to nie sprawa narodowości ale uczciwości danego człowieka .
Pozwólcie jednak ,że ja pozostanę przy swoim zdaniu,bo moim zdaniem coś w relacjach niemiecko-polskich na rzeczy jest,to oni od wieków szukają zwady i pozwólcie,że w Niemczech będę uważał podwójnie aby mnie nie oszwabili ,przepraszam za słowo . Swoją drogą ciekawe jaka jest geneza tego słowa ?

Jeszcze raz podkreślę,że nie jestem do Niemców negatywnie nastawiony . Jak już pisałem za wiele rzeczy ich nawet szanuję ale pozwólcie po raz kolejny ,że nie będę ich kochał jak niektórzy z nas i proszę nie zmuszajcie mnie do tego .

Wątek fabryk i zwrotu majątku utworzył się dopiero później po arugmentach odnośnie polskiego wstąpienia do UE i korzyści z tego płynących,chociaż jak już napisałem dla mnie nie są to same korzyści .
Czy musimy jednak o tym dyskutować i kruszyć kopie ?
Nie jestem przekonany .

Pozdrawiam

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Witek dyskutować tak jak najbardziej - to forum więc właściwe do tego miejsce.
Podejście do nacji, no cóż moim zdanie swoje zrobiły stereotypy i to jest największy problem. Osi w wieku powyżej 40 lat nie lubią polaków i trzeba się z tym pogodzić. Też mi się zdarzało jeździć po niemcach i na parkingach przy stacjach benzynowych gdzie kręciła się policja zawsze byłem proszony o dokumenty. Wychodzę z złożenia, że polizai robi swoją robotę i nie ma co marudzić. Zawsze byli grzeczni i zdarzało się, że chwilę jeszcze pogadali.
Myślę, że jeżdżenie na Jumę zrobiło nam odpowiednią reklamę i nie ma się co dziwić.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Sugeruję, żebyś puknął się w czoło, bo to czasem pomaga.

A uważam, że jesteś nierozgarnięty, bo za każdym razem wmawiasz mi niemiecką czołobitność i wymyślasz od germanofili, podczas gdy ja proponuję ci, żebyś zastanowił się, czy przypadkiem nie jest tak, że człowiek najpierw jest dobry albo zły, jest złodziejem albo nim nie jest, oskarża od razu kierowcę pod którego autem leży baba albo najpierw pyta dlaczego ona tam zalega - a dopiero w drugiej kolejności jest Niemcem, czarnoskórym czy homoseksualistą.

Na dodatek stoisz w jakimś moralnym rozkroku skoro rejestrujesz auto w DE i płacisz tam podatki, a tu skarżysz się jacy to oni straszni. Jak ci się Unia nie podoba i sąsiedzi zza miedzy, to trzymaj chociaż fason.

Tytuł:
wiarus senior

(me: how) pisze:
Sugeruję, żebyś puknął się w czoło, bo to czasem pomaga.

A uważam, że jesteś nierozgarnięty, bo za każdym razem wmawiasz mi niemiecką czołobitność i wymyślasz od germanofili, podczas gdy ja proponuję ci, żebyś zastanowił się, czy przypadkiem nie jest tak, że człowiek najpierw jest dobry albo zły, jest złodziejem albo nim nie jest, oskarża od razu kierowcę pod którego autem leży baba albo najpierw pyta dlaczego ona tam zalega - a dopiero w drugiej kolejności jest Niemcem, czarnoskórym czy homoseksualistą.

Na dodatek stoisz w jakimś moralnym rozkroku skoro rejestrujesz auto w DE i płacisz tam podatki, a tu skarżysz się jacy to oni straszni. Jak ci się Unia nie podoba i sąsiedzi zza miedzy, to trzymaj chociaż fason.

Nie masz żadnych sensownych argumentów,wciąż mnie obrażasz i uważam ,że dalej nie rozumiesz istoty problemu .
Ty chyba nawet nie czytasz uważnie moich postów .
Nigdzie np.nie napisałem,że pod moim autem leżała baba .
Ona wywróciła się 10-15 metrów przed moim autem a ja ją ominąłem szerokim łukiem . Nie czytasz dokładnie , nie byłeś tam ale od razu bronisz Niemców,więc mogę śmiało stwierdzić,że jesteś germanofilem .
Inne twoje posty też mnie do tego upoważniają.
Swoją drogą nie ma w tym określeniu nic pejoratywnego .
Mam wielu przyjaciół,którzy są właśnie germanofilami czy frankofilami i nawet się tym szczycą.
Zgadzam się natomiast z tobą,że w pierwszym rządzie ważne jest czy człowiek jest dobry czy zły . Co dalej , z tym jest różnie .
Zwróć też uwagę na różnice kulturowe .
W pierwszym rzędzie obywatel Polski identyfikuje się z krajem i powie jestem Polakiem ,jestem np. warszawiakiem .
W Niemczech odwrotnie .Statystyczny Niemiec powie,że w pierwszym rzędzie jest np.berlińczykiem a później Niemcem .
To też o czymś świadczy .

Sąsiedzi zza miedzy i UE nie muszą mi się wcale podobać ale muszę żyć jakoś w tym środowisku i jak to napisałeś trzymać fason.
I robię to . Nie przywiązuję się łańcuchem do drzewa i nie wywieszam na płocie transparentu z napisem "Precz z Unią " ale staram się pracować i żyć w zaistniałej sytuacji i robić to z korzyścią dla siebie , swojej rodziny i kraju .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Wika pisze:
W pierwszym rzędzie obywatel Polski identyfikuje się z krajem i powie jestem Polakiem ,jestem np. warszawiakiem .
W Niemczech odwrotnie .Statystyczny Niemiec powie,że w pierwszym rzędzie jest np.berlińczykiem a później Niemcem .To też o czymś świadczy .

Tak, świadczy o historii, która była na tyle łagodna dla Niemców, że nie byli zmuszeni do migracji zarobkowej bądź siłą przesiedleni w inne miejsca i dlatego czują się mocno związani ze swoimi Heimatami żyjąc w nich od wielu pokoleń. Dla Polaków historia już nie była tak łaskawa - przesiedlenia, migracje za chlebem i do tego umiejętnie skłócanie przez władze przybyszów z miejscowymi. Poza tym brak szacunku dla wszelkich oznak odrębności kulturowej poszczególnych regionów - gwary, kultury itp. To wszystko spowodowało, iż mało który Polak czuje się związany z konkretnym regionem z którego pochodzi - ze swoją małą ojczyzną.

Dlatego ja czuję się Ślązakiem i Polakiem - bo jakby nie patrzeć to bliższa ciału koszula!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00