MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 11:31 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

To ja z autopsji- Co do słusznosci przegladow to na 1 przegladzie auta sprowadzonego okresla sie wiekszosc danych,parametrow i wartosci ktore sa potrzebne zeby wogole było co wpisac do dowodu.Jesli byscie chcieli kupic auto ktore niema pisanej mocy, roku produkcji to powodzenia.Poza tym zmieniłą sie struktura sprowadzanych aut.Fakt na poczatku Uni od poczatku 2004 r panowały auta za 200-300Eu ale teraz to z ostanieho tygodnia ML 2002r, A6 2006r jakies golfy IV, fordy ople -wszystko po 2000r czasem duzo powyzej.Naprawde niepamietam zeby ktos ostatnio sproadził cos ponizej 2000r poprostu sie nieopłaca.Wogole teraz import spadł bo zabiło go kurs euro...Kto teraz pojedzie wydajac na wyjazd ze 2000zł zeby kupic starego golfa za 3000zł? jak on u nas jest warty 3000-4000zł? :lol: Kurs E w wakacje był 3.2 teraz jest 3.0 prawie to chyba roznica.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

Odnośnie obowiązkowych przeglądów technicznych , to moim pomysłem jest aby uprawnienia takie jak w tej chwili ma stacja diagnostyczna ,miał każdy warsztat naprawy samochodów .
Mechanik w takim warsztacie mógłby sprawdzić stan techniczny auta ( co i tak robi ) i wbić swoją pieczątke .Odpowiadałby oczywiście za to .
Uprościć można także przepisy dotyczące pierwszej rejestracji auta ( mniej danych potrzebnych do rejestracji , honorowanie przeglądów z krajów UE itd. ) .
Czy to nie proste ?
Można by też całkowicie znieść przeglądy tak jak miało to miejsce w przypadku jachtów .
Dawniej były takie przeglądy ( jachty morskie np. z PRS-u ) , teraz ich nie ma i co ?
Okazuje się,że żeglujemy bezpiecznie . Armator sam potrafi zatroszczyć się o odpowiedni stan techniczny jachtu i bezpieczeństwo załogi.

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Katrina pisze:
powinno byc tak ze wsiadasz i jezdziesz - i jak jedziesz to znaczy ze da rade. ot tyle co mam do powiedzenai na ten temat!

oooooszywiścieeee, 3,5 promila ... yyyps ... ale qqqq..ffff..aaaa ... dajeeeeeee .... radeee

PS - całe szczęście, że "ot tyle co mam do powiedzenai na ten temat! " (zachowano pisownię oryginalną - wszak ortografia to też jakiś durny, być może komunistyczny wynalazek). Ukłony.
Aha - i pisz na forum jak z domu wyjeżdżasz, będziemy się pilnować [zlosnik]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Ostatnio zmieniony sob lis 22, 2008 8:26 pm przez Bukol, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Odnośnie obowiązkowych przeglądów technicznych , to moim pomysłem jest aby uprawnienia takie jak w tej chwili ma stacja diagnostyczna ,miał każdy warsztat naprawy samochodów .

a myślałem, że już nikt nie przebije Katriny, ale życie i forumowicze potrafią jednak zaskoczyć [totalszok] ;) [zlosnik]

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wika pisze:

... i żona ;)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja popieram kolege Bukol'a

co do promili - to jest to juz inna "bajka" - przebywalam dość dlugo w irlandi i tam można miec 0.8 promila . i jakos nikt nie nazeka!

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
wiarus senior

kali pisze:
Wika pisze:

a myślałem, że już nikt nie przebije Katriny, ale życie i forumowicze potrafią jednak zaskoczyć [totalszok] ;) [zlosnik]

Są kraje ,gdzie wcale nie ma takich przeglądów i autka jeżdżą .
Mam taki pomysł , który jednak u nas nie ma szans , bo państwo straciłoby finansowo na takiej liberalizacji przepisów .
Nie rozumiem jednak dlaczego ktoś zajmujący się naprawą aut czyli zawodowiec w swojej dziedzinie , tak jak np. lekarz czy budowlaniec w swojej , nie może stwiedzić czy mam sprawne auto czy nie mam ?
A ile razy zdarza się,że na przeglądach wszystko jest okay a usterki wykrywane są dobiero w innych warsztatach ? Bardzo często .
Nie rozumiem dlaczego tak krytykujesz ten pomysł ale szanuje twoje zdanie .

P.S. A wypowiedzi Katriny są , w różnych tematach , naprawdę czasami dziwne ale też to szanuje i pozdrawiam :)

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Nie rozumiem jednak dlaczego ktoś zajmujący się naprawą aut czyli zawodowiec w swojej dziedzinie , tak jak np. lekarz czy budowlaniec w swojej , nie może stwiedzić czy mam sprawne auto czy nie mam ?

Zaświadczenie, że jesteś zdolny do pracy daje Ci lekarz Medycyny Pracy, żaden inny nie ma do tego prawa. Wyrok wydaje na podstawie wyników badań przeprowadzonych przez lekarzy innych specjalności, ale to on może stwierdzić, że możesz zarabiać na życie w ten, albo inny sposób. Czyli dopuszcza Cię do ruchu :)

Budowlaniec, nie wiem jakie ma wystawić zaświadczenie, ale czy dekarz może stwierdzić, że fundamenty są OK ? Chyba nie ?

Zatem, przez analogię do lekarzy możemy stwierdzić, że musi być jeden mechanik, który stwierdzi, że naprawy wykonane przez innych mechaników były przeprowadzone z należytą starannością co powoduje, że auto nadaje się do tego, aby uczestniczyło w ruchu drogowym.

Co do państw, w których nie trzeba robić przeglądów to powiem szczerze, że boję się zapytać, które to są :)

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Jasne i OC, a co tam, światła w nocy? Moja brocha w końcu - niech inni wytężają wzrok. Kierunkowskaz to też faszystowski wynalazek, zapatrzenie się w DE lub może w USA? Niech każdy sobie. Na szczęście nieruchomości tanieją to będzie mnóstwo działek na cmentarze.

Czym innym jest przegląd techniczny, a czym innym oświetlenie. To, że samochód ma przegląd, to nie znaczy, że światła muszą mu działać, bo żarówka może się przepalić godzinę po przeglądzie.
Moim zdaniem powinny być wymagane tylko światła mijania, kierunkowskazy, światło stopu, cofania i koniec. Nie potrzeba diagnosty, żeby sprawdzić, że światło nie działa- każdy patrol drogowy zauważy. Czy badania są sensowne? Moim zdaniem nie. Przecież interesem każdego kierowcy jest to, żeby jego auto miało sprawne hamulce i całą resztę na miejscu- jeśli ktoś jest samobójcą, to może zabić 2giego człowieka i z przeglądem.

kali pisze:
Budowlaniec, nie wiem jakie ma wystawić zaświadczenie, ale czy dekarz może stwierdzić, że fundamenty są OK ? Chyba nie ?

Dekarz to nie budowlaniec, który miałby coś stwierdzać. Inżynier budownictwa może stwierdzić zarówno czy dach jest ok, jak i fundamenty, a robotnik który te fundamenty wylewał, czy dekarz nie stwierdza niczego, bo nie mają do tego uprawnień budowlanych.
Moim zdaniem jak ktoś jest technikiem mechanikiem, to jest w stanie stwierdzić, czy samochód jest sprawny czy nie. Przecież Ci, którzy pracują w stacji kontroli pojazdów, to tacy sami mechanicy jak inni. No ale to byłoby oczywiście zbyt proste i za mało czasochłonne jak na naszą ojczyznę [wscieklosc]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

i znów popieram wypowiedz przedmówcy

syrena 105- nasze wspolne dziecko

CLK208 2.3 kompressor

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A ja uwazam ze jak kazdy mechanik mialby prawo do wbicia przegladu w dowod to juz w ogole bylaby samowolka. Pojechalbys do pana Kazia do szopy z flaszka i przeglad masz bez ogladania samochodu. Albo w pakiecie do naprawy auta mechanik ktory auto ci naprawial wbija ci przeglad [zlosnik]

Ostatnio zmieniony ndz lis 23, 2008 12:18 am przez b@rtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior

tak jak mowicie - to logiczne ze nikt nie chce jezdzic szrotem (bo mu sie tak podoba) kazdy chce by jego samochod byl sprawny i bezpieczny - wydaje mi sie ze kiedys poprostu bylo jakos inaczej (byle by jechal) teraz juz tak nie jest

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
.....
Czym innym jest przegląd techniczny, a czym innym oświetlenie. To, że samochód ma przegląd, to nie znaczy, że światła muszą mu działać, bo żarówka może się przepalić godzinę po przeglądzie.
Moim zdaniem powinny być wymagane tylko światła mijania, kierunkowskazy, światło stopu, cofania i koniec. Nie potrzeba diagnosty, żeby sprawdzić, że światło nie działa- każdy patrol drogowy zauważy. Czy badania są sensowne? Moim zdaniem nie. ....]

i moim zdaniem to jest dobra wypowiedz

syrena 105- nasze wspolne dziecko

CLK208 2.3 kompressor

Tytuł:
wiarus senior

Napisałem każdy warsztat ale przecież nie dosłownie !!!
Jeśli bowiem ktoś nie ma odpowiedniego sprzętu , to choćby chciał , nie sprawdzi nam stanu technicznego !
To mógłby być każdy odpowiednio wyposażony warsztat .
Takie rozwiązanie byłoby dla nas , zwykłych ludzi , obywateli tańsze i wygodniejsze .
Przykładowo jutro kończy mi się przegląd ,więc dziś jadę na inspekcję autem do warsztatu samochodowego ,gdzie mechanicy sprawdzają auto od A do Z i usuwają usterki .
Biorą za to pieniądze, podpisują się pod rachunkiem czyli biorą odpowiedzialność za swoją pracę .
Po co więc mam jechać dodatkowo do stacji kontroli pojazdów ?
Aby jedni ludzie mogli kontrolować drugich ?
Aby zasilać budżet ?
Chyba tylko po to .

Myślę,że pomysł aby wartszaty miały możliwość "wbijania pieczątek do dowodu " nie jest taki zły.
Z tego co wiem , coraz więcej ASO ma już swoje własne stacje kontroli aby klientom było wygodniej.
Tylko szkoda ,że te trzeba dodatkowo za to płacić .
I nie chodzi o te kilkadzisiąt złotych,które musimy zapłacić za przegląd i nie chodzi o te grube tysiące , które kosztuje taka stacja kontroli ale o zasadę .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Wika pisze:
Po co więc mam jechać dodatkowo do stacji kontroli pojazdów ?

A po to żeby sprawdzić hamulce na rolkach, zbieżność, luzy na trzepaku, amortyzatory i pole numerowe.
Tego w warsztacie nie zrobisz.
P.S: jak czytam niektóre posty to się za głowę łapię. [szalone]

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00