MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 1:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Mam Forda Scorpio z 1991r. Silnik 2,0 DOHC. Mam problem z skrzynią biegów. Jak już wspomniałem skrzynia jest automatyczna. Nie wiem jaki typ. Dzieje się z nią coś dziwnego, gdy kupiłem autko wszystko było w porządku potem gdzieś po pół roku zaczęły się problemy, najpierw ze wstecznym potem z płynną zmianą biegów podczas jazdy. Wsteczny było czuć że wchodzi że aż trzeba było trzymać go na hamulcu a jak dawałem gazu to go rozłączało. Dziwne było to że załączał dopiero po sekundzie lub dwóch. Z płynną jazdą też było dość dziwnie. Gdy przyspieszałem pierwszy bieg szedł płynnie drugi wchodził dopiero na bardzo wysokich obrotach potem wchodził trzeci i to samo wysokie obroty i dopiero czwarty. Pomiędzy drugim i trzecim biegiem było czuć tak jakby skrzynia podczas przyspieszania kilka razy się redukowała to na bieg niższy to na bieg wyższy. Dziwne dla mnie jest to że auto ciągło dość nieźle i gdy dodałem momentalnie gazu redukowało na niższy bieg co jest normą i wydaje się być w porządku. Wszystkie problemy wydawały się skończyć gdy wymieniłem w niej olej. wszystko prócz wstecznego, łapał dopiero po czasie a po za tym jechał normalnie. Dzisiaj jest to samo a może jeszcze gorzej. Nie pomaga zmiana nawet na najlepszy olej. Proszę o pomoc. Jestem z zawodu mechanikiem samochodowym i znam się na wszystkim oprócz automatycznych skrzyń biegów. Los sprawił że w swojej karierze zawodowej nie miałem okazji takowej naprawiać a z doświadczenia wiem że jak nie wiesz to nie ruszaj.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Spróbuj tu: http://ford-scorpio.pl/forum/index.php?redir=1
Tam powinni Ci pomóc. Ale lepiej zmień auto (najlepiej na MB)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mialem fordzika z ASB, i to nie jednego, ale na bledach sie czlowiek uczy.... i teraz mam MB :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00