MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 2:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Co do pomysłu zakazu aut to jest to fajnie pomyślane, czemu nie można by było jeździć rowerkiem, autobusem?? Jak jest ciepło:) jak jest zima to autkiem, ekologia plus dbanie ludzie o własne zdrowie, pozatym browara można się napić, wsiąść w autobusik:)

Co do niemców to w każdym narodzie są czarne owce, u nich , u nas, u Żydów, wszędzie, więć czy niemiec czy polak to nie ma różnicy bo nawet fajni ludzie są wśród księży:)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
Wojt@s pisze:
czemu nie można by było jeździć rowerkiem

no no w berlinie rower jest bardzo popularnym środkiem transportu bez względu na pore dnia czy roku

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

<br>Dodano po 1 minutach.:<br>
holyfido pisze:
Chodząc po wrocławskim rynku też widzę ludzi uprzejmych, uśmiechniętych czystych, pachnących i pięknych. Czy z tego powodu mam wnioskować, że wszyscy wrocławianie są tacy?

A czy jak wjeżdżasz do Wrocławia, to odnosisz wrażenie, że wjechałeś do czystego miasta, gdzie na ulicach nie ma śmieci, a kierowcy przepuszczają Cię na przejściach dla pieszych? Wjeżdżając do Monachium, czy Bazylei tak właśnie jest, a w Warszawie jakoś jest dokładnie odwrotnie. Kilka dni temu widziałem w Warszawie maszynę czyszczącą ulecę [zlosnik] Robiła strasznie dużo hałasu, blokowała ruch uliczny a za nią było tak samo brudno, jak i przed. Opinia o większości mieszkańców tych miast chyba się nasuwa sama - prawda?

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

To jeszcze jedna informacja dla patriotów, dla których widok biało-zielonego radiowozu kojarzy sie z kolejnym rozbiorem.

Pościg tzw. transgraniczny dotyczy tylko najcięższych przestępstw, takich jak zabójstwo. Organizowany jest bardzo rzadko, a policjanci w obcym kraju działają wg zasad obowiązujących policjantów miejscowych, którzy są informowani po minięciu granicy. Nie tylko po to, żeby nie naruszyć czyjejś prywatności, godności, czy dziwnie pojmowanych uczuć patriotycznych, ale przede wszystkim żeby skuteczniej działać.

Tytuł:
wiarus senior

Me how - co o tym sądzisz ?

http://wiadomosci.onet.pl/1674975,12,ni ... ,item.html

Moim zdaniem policja niemiecka , jedna z najlepszych na świecie , gdyby tylko chciała zatrzymała by sprawców już dawno .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Uwierz lub nie, ale oglądając materiał przedwczoraj, pomyślałem kiedy mnie o to zapytasz.

Sądzę, że czas odszczekać, co wcześniej napisałem. Należy wypowiedzieć Schengen, uszczelnić granicę, zdjąć proniemieckiego Tuska z urzędu i potępić w czambuł Bartoszewskiego, jako największego orędownika współpracy i polsko - niemieckiego pojednania.

Chcesz powiedzieć, że niemiecka policja specjalnie opóźnia działanie i chroni neonazistów?

Myślę o tym to samo, co wtedy, kiedy trzy lata temu na ul. Idzikowskiego w Warszawie dwudziestu chłopa stłukło dzieci rosyjskich dyplomatów, czyli, że nie można generalizować. Wydarzenie smutne, nośne i atrakcyjne medialnie. Ale jak zawsze bez spojrzenia na całość, można się co najwyżej zjeżyć, chwycić za grabie i w odwecie wpieprzyć jakiemuś Niemcowi w po prawej stronie Rędowy, małej rzeki, za którą nie wypuszczali się już Słowianie.

Byłem w Loeknitz przedwczoraj służbowo, wybieram się dziś prywatnie. Szkło posprzątane, burmistrz w polskiej telewizji dwoi się, troi i przeprasza, policja węszy a życie toczy się dalej. Znajomy zdecydował się kupić dom i 8.000 metrów ziemi, a Niemcy znowu dziś zostawią w Szczecinie dziesiątki tysięcy euro. Aller Anfang ist schwer, ale przyjdzie walec i wyrówna.

Tytuł:
wiarus senior

Chcę jedynie zaakcentować,że to jest trochę dziwne ,iż do tej pory nie złapano sprawców .
Możliwości techniczne mają przecież ogromne a ponad to na tym terenie mają wsparcie straży granicznej , która ma super wywiad.
Moim zdaniem szybkie złapanie sprawców , ukaranie dałoby lepszy efekt niż przeprosiny w tv i skutecznie zniechęciło do podobnych zachowań względem naszych rodaków w przyszłości .
Być może jednak skoro partia nazistowska dostaje się do lokalnego parlamentu,to wśród policjantów jest też jakiś procent jej zwolenników.

Niemcy są największym partnerem handlowym Polski i masz rację - zostawiają u nas tysiące euro ale Polacy też zostawiają tysiące euro w Niemczech . Zauważ,że w niemieckich sklepach np. Oder Center obsługa,napisy , reklamy są już po polsku .
Poza tym kupujemy u nich np. ...mercedesy.
Wymiana handlowa jest dwustronna .
Nie dzieli już nas przepaść ekonomiczna . Z każdym rokiem Polacy stają się coraz bardziej majętni ale Niemcy , szczególnie ze wschodnich landów , jakoś nie mogą tego zrozumieć i pogodzić się z tym .

Mam nadzieję,że kolejne pokolenie będzie już do nas bardziej przyjaźnie nastawione .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
To nawet nie jest kwestia pokolenia, to kwiestia ludzi. I tym bardziej cieszy mnie fakt otwarcia granic i coraz większa integracja. Dzięki temu za kilkadziesiąt lat nie będzie już nacjonalizmu a ludzie będą szczęśliwi. Jak zawsze gdy niektórym ludziom żyje się źle (czytaj: pracować im się nie chce) to najłatwiej zwalić na auslanderów albo na innowierców - vide przykład byłej Jugosławii, gdzie sąsiad zarzynał sąsiada tylko dlatego, że ten modlił się bez butów na dywaniku. Wystarczy iskra wykrzesana we właściwym momencie. A takie wydarzenia, jak słusznie pisze (me: how) są łakomym kąskiem dla dziennikarzy. Już tylko patrzeć jak brukowe tabloidy zaczną nas straszyć odradzającym się faszyzmem w całych Niemczech i czołgach na granicy.

Pozdrawiam,

Student

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Moim zdaniem Niemiec zawsze będzie uważał się za pana i władcę świata i nic tego nie zmieni. Wystarczy spojrzeć na Niemców, którzy robią w Polsce zakupy- wszystkim wydaje się, że Polacy mają obowiązek mówić biegle po niemiecku, a sami ani me ani be w żadnym języku. Nawet jeśli trafi się niemieaszek, który mówi po angielsku, to ze zwykłej złośliwości uda, że nie rozumie ;] Ci ludzie mają już taką mentalność. Myślicie, że nagle po wojnie wszyscy Niemcy zmienili zdanie i stwierdzili, że Polacy to jednak ludzie a nie podludzie? Jaasnee ;] Do dziś w podświadomości tkwi im jakaś dziwna zawiść i poczucie wyższości. Chyba nikt w Europie ich nie lubi i zasłużyli sobie na to w 100%. Odszkodowań wojennych do dziś nie dostaliśmy.
Że u nich jest porządek i dobrobyt, to może i racja i tylko pozazdrościć. Faktycznie jest to naród bardziej zaradny i przedsiębiorczy od Polaków. W Polsce im ktoś głupszy, słabiej wykształcony i bardziej leniwy, tym bardziej jest przekonany o tym, że mu się należy wszystko za free. Wprowadzilibyśmy porządki jak w USA -"kto nie pracuje ten nie je" i byłby spokój. 10% bezrobocia i brak rąk do pracy ;] Odpłatna opieka zdrowotna, obcięty socjal do minimum i za 10 lat przegonimy Niemców ;]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Piątal pisze:
Do dziś w podświadomości tkwi im jakaś dziwna zawiść i poczucie wyższości.

Ja bym tak nie uogólniał... przykład pierwszy z brzegu: MB dostałem od rodowitego Niemca - pana około osiemdziesiątki, o którym wiem, że swojego czasu był w "harcerstwie". Pisałem już o tym zresztą... nie dość, że wóz dostałem za darmo, to jeszcze był zatankowany do pełna, wykupione tablice z czerwonym paskiem a jeszcze dostałem 200 Euro na drogę! Gdy odkurzałem samochód po przyjeździe do Polski, znalazłem w nim pięć wizytówek różnego rodzaju handlarzy chcących kupić wóz. A jednak dostał się on "polaczkowi"... i gdzie tu zawiść i poczucie wyższości? I żeby nie było nieporozumień - wóz jest w idealnym niemal stanie.
A co się tyczy wypłaty odszkodowań to akurat nie było to takie proste jak Ci się wydaje, że niby Niemcy chcieli a my nie wzięliśmy...

Pozdrawiam,

Student

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Oczywiście, że od każdej reguły jest odstępstwo, ale ZAZWYCZAJ Niemcy z NRD nas bardzo nie lubią i nie szanują, natomiast dla tych z RFN jesteśmy jakimś egzotycznym krajem na końcu świata i nic o nas nie wiedzą.

Przy okazji w temacie obcokrajowców:
Ojciec kolegi pracuje w Szwecji i szef pytał się go ostatnio, czy w Szczecinie są hotele, bo chciał przyjechać do Polski ale nie wie czy będzie się miał gdzie zatrzymać ;]

P.S.
Student, powiedz mi gdzie są ci Niemcy, co zatankowane mercedesy za free rozdają- wezmę jednego dla dziewczyny ;-)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Opowieść Studenta przypomniała mi, jak podróżowałem w 1992r. (miałem wtedy 18 lat) po Niemczech autostopem. Z Berlina gostek zawiózł mnie na południowy zachód Niemiec, gdy sam jechał na wyspy brytyjskie. To chyba "odrobinkę" inny kierunek. Dowiózł mnie do budowy, na której mój Ojciec pracował (legalnie :lol: ). Ojciec chciał Mu zapłacić za paliwo, które zużył nadrabiając drogi, żeby mnie tam zawieźć. Niestety - On nie przyjął ani jednej marki.

Nawiązując do łączenia się Europy w jedną całość, to podejrzewam, że niedługo Europa będzie drugimi Stanami, gdzie ludność się wymiesza na całym terenie i tak na prawdę to będzie tylko kwestia umowna - gdzie Niemcy, gdzie Francja, a gdzie Polska, bo Niemców, Francuzów i Polaków będzie wszędzie tyle samo. Wymieszamy się równomiernie i będzie z nami tak, jak w Stanach jest z Białymi, Murzynami, Indianami, Azjatami. Pewnie Niemcy będą na nas patrzeć tak, jak w U.S.A. Biały patrzy na Murzyna.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.

Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.

VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
Klubowicz

bartekmw pisze:
... wprowadzili obowiązek jazdy na zimowych oponach w czasie zimy ...

Nie wprowadzili.

W Hannoverze jest strefa srodowiskowa od 01.01.2008, ale do 31.12.2008 samochody z obca rejestracja moga wjezdzac bez plakietek. W Koeln i Berlinie wladze nie byly tak wyrozumiale. <br>Dodano po 19 minutach.:<br>
(me: how) pisze:
... średnia z tego wszystkiego, a ona wypada tak, że po Schengen to w niemieckich miejscowościach ludzie będą musieli zmienić nawyki, a nie odwrotnie.

Obawy armi orkow stojacej na granicy i czekajacej na sygnal 21.12.07 okazaly sie bezpodstawne [zlosnik] Zeby bylo smieszniej caly ruch i ogromna liczba samochodow kierowala sie do PL, a nie lepszej zachodniej czesci. Ot swieta i poklosie emigracji.

roadrunner pisze:
Co do samych niemcow to malo mnie oni obchodza nie zaprzeczysz jednak ze jest to jeden z gorzej wyedukowanych narodow w europie o jezykach obcych juz nie wspominajac a sila napedowa ich gospodarki byla ostatnia wojana w ktorej ograbili polowe europy. niestety kasa im sie zaczyna konczyc jak widac po obecnym stanie ich gospodarki.

Co do edukacji to sie niezgodze z Toba:) Nam jeszcze duzo brakuje do ich poziomu. Spojrz co oni produkuja, a juz bedziesz mial obraz ich mysli inzynieryjskiej, spojrz na kulture, ksiazki i tak dalej. Za tym stoija swietni i kompetentni fachowcy. Srednia znajomosc jezykow obcych tez jest u nich wyzsza niz u nas, nie mowiac o francji, czy UK [zlosnik] Co do motoru napedowego, to racja, kradli przez 2 wojny i uzbieralo sie tego, ale obecny stan gospodarki sami pozniej wypracowali i jest on nadal bardzo wysoki. Nam niestety duzo do niego brakuje i pewnie nigdy ich nie dogonimy, bo oni bazuja na swoim kapitale, a nie na obcym.

bartekmw pisze:
Ale porządek u Nich jest większy niż u nas, chyba przyznasz? Niemiec jak wieżdża w teren zabudowany, to przeważnie zwalnia do 50, a Polak - rozgląda się czy radaru nie ma. Oczywiście nie wszyscy, ale większość.

To wynika z kar, a raczej nieuchronnosci ich. U nas zlapia Ciebie 1 na 100 razy, u nich 1 na 5 razy. Policja nie bierze w lape i nie puszcza. Wysokosc kary jest podobna jak u nas, a wiec nie mozna mowic, ze ona odstrasza. Poza tym przy mocniejszym przegieciu odpoczywa sie od prawka, aby nabrac dystansu do pewnych spraw.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00