MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 4:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam

Kupiłem od sąsiada stary pojazd (SHL M17) motocykl ma tablicę rejestracyjną, sąsiad był jego właścicielem, jednak twierdzi on, że go wyrejestrował (nie zachowały się żadne dokumenty,brak dowodu z obciętym rogiem), bardzo chciałbym odrestaurować tę maszynę, ale nie mam zamiaru ładować pieniędzy w błoto, więc najpierw chcę go ponownie zarejestrować (o ile jest na prawdę wyrejestrowany). Jakie mam szanse, co mam robić, na jakie akty prawne powołać się, żeby nie zostać zbitym z tropu przez urzędników. Może komuś udało się załatwić podobną sprawę. Co będzie jeśli pójdę do wk z samą umową?

Aha, sąsiad jest raczej bardzoantyurzędowy, więc szczerze wątpię, że uda mi się go zaciągnąć do wk, czy gdziekolwiek indziej.

Motocykl posiada pełne prawo do bycia pojazdem zabytkowym ('69, nie produkowany, chyba od '72), ale wolałbym ominać "zabytkowizację" ;-)

Do moderatora: uprzejmie proszę o nieprzesuwanie tego tematu, celowo umieściłem go w tym dziale ze względu na posiadaną przez ludzi go odwiedzających bardzo dużą wiedzę z dziedziny zabytków.

Pozdrawiam :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam

Pochwal sie Gazelka, troche narabialem z takimi cudami wiec pytaj smialo jak cos...

Pozdrawiam

P.S. HP jest do tego...

Daihatsu Cuore '92 - Bo tak...
Jawa 350 '82, WSK 125 '75, WSK 125 '79, WSK 175 '78, Komar, Trike 125 ,
Ex. PF 126p, Buggy 650, SHL M11, WSK 175, wiele innych..

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zły dział, jak chcesz burdel robić to nie na tym forum :evil:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeżeli pojazd został wyrejstrowany to i tak w wydziale komunikacji powinna się znajdować teczka pojazdu a w niej papiery wskazujące ostatniego właściciela. Jeżeli odpowiednio porozmawiasz (żadnej łapówki! po prostu wyjaśniasz sytuację) z urzędnikami w WK to wystarczy że przedstawisz umowę kupna-sprzedaży oraz (przynajmniej ja tak robiłem) zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego (jako potwierdzenie legalności i danych pojazdu) to dowód tymczasowy dostaniesz od ręki a po miesiącu (taki dają sobie czas na sprawdzenie danych) twardy dowód. Sprawa jest prostsza niż się wydaje większości ludzi tylko wymaga odpowiedniego podejścia.
Powodzenia

P.S. Miałem kiedyś Gazelę i na twoim miejscu schowałbym ją do garażu i nie rejstrował ponieważ nie da się nimi normalnie jeźdźić (chyba że w okolicy masz same proste drogi [zlosnik] )

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Cytuj:
Zły dział, jak chcesz burdel robić to nie na tym forum

Xytras, a mi się jakoś nie podoba Twoja forma zwracania się do innych... Powiadom lepiej moderatora, a nie wyręczaj go... Temat jest ciekawy i dość istotny. Nie dotyczy jednak MB i dlatego wyląduje w HP. [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzięki henikx za nie marudznie i odpowiedź na pytanie ;-)

Gazeli nie ma co wrzucać, częściowo przypalona, po pożarze w garażu, ale absolutnie do odremontowania i prawie kompletna.

Co do jazdy to wiem, kupiłem ją 10 lat temu i wiem jak się tym jeździ (a zakręty baaardzo lubię, do niedawna jeździłem 600 ]:-> ), jednak chciałbym wreszcie robić to legalnie, z przegladem poki co będzie cięzko, bo raczej nie spełnia wymogów, poza tym nie jest już na chodzie.
Boję się jedynie, że okaże się niewyrejstrowana (sąsiad twierdzi, że jest, ale tablica została) i będzie trzeba płacić karę za brak OC może po świętach uda mi się spisać umowę i polecę do wk.

Jakby ktoś miał doświadczenie w podobnej sprawie i chciałby się nim podzielić to byłbym bardzo wdzięczny :D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Cytuj:
Zły dział, jak chcesz burdel robić to nie na tym forum

Xytras, a mi się jakoś nie podoba Twoja forma zwracania się do innych... Powiadom lepiej moderatora, a nie wyręczaj go... Temat jest ciekawy i dość istotny. Nie dotyczy jednak MB i dlatego wyląduje w HP. [oczko]

I dokładnie o to mi chodzi, moją frustrację tłumaczę właśnie tą bezkarnością, wszyscy zakładają tematy gdzie popadnie i tłumaczą się idiotycznie "bo więcej ludzi tu zagląda".
Co do formy zwracania się to zwróć uwagę, że nie obraziłem kolegi ani jednym słowem, jedynie ten burdel, bo jak inaczej to określić?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

czytalem w pewnym Automobiliscie (taki z VW 1303 koloru zielonego)
jak gosc kupil na "szrocie-kasacji" fiata 125p. w dobrym stanie i po trudach zarejestrowal go, ale dopiero po wyroku NSA.
Auto mialo wyciete oznakowania fabryczne. Mimo to... pelen sukces.

Sam bede rejestrowal za jakis czas motocykl Sachs bez dokumentow.
Sadze, ze poradze sobie. To machina z lat 30-stych.

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Byłem w wk i:
Okazało się, że motocykl nie jest wyrejestrowany (może sąsiadowi pomyliło się wyrejestrowanie z wypowiedzeniem OC (w 88 )). Jeśli chce go zarejstrować, to w umowie k-s muszę wpisać, że jest zgubiony dowód, muszę posiadać przegląd oraz OC, co byłoby do zrobienia, ALE boję się, że wtedy przywali sąsiadowi EFG (a ze z sąsiadem żyję bardzo dobrze, więc musiałbym ja płacić). Czy jest jakaś możliwość, żeby udało się zarejestrować bez widma kary za 20 letni brak OC?

Co mi (sąsiadowi) grozi i czy moge to jakoś ominąć?

Oprócz tego z tego, co mówiły panie wywnioskowałem, że gdyby nie był zarejestrowany, to taki stary pojazd mógłbym zarejestrować, no ale niestety jest zarejestrowany.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie dołożą sąsiadowi za brak OC ponieważ w zamierzchłych czasach (pre IV RP) wraz z końcem umowy OC nie było przedłużane i nie było przepisu mówiącego o tym że każdy pojazd zarejstrowany w RP musi mieć OC. Żeby nie było bo kolega z forum powiedział że udaj się do najbliższego agenta jakiegokolwiek TU i zbadaj sprawę.
Pamiętaj że prawo nie działa wstecz !!!
P.S. Gdyby chcieli doj...bać twojemu sąsiadowi z UFG to już by to zrobili.

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam, mi udalo sie zarejestrowac podobny motocykl, w przypadku gdy nie mialem do niego zadnych dokumentow i byl do tego wyrejestrowany. Troche kombinowania ale sie udalo. Szczegoly na PW ale dopiero po nowym roku bo wlasnie wyjezdzam...

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Heniekx: no wiesz, wstecz nie działa, ale pojazd był cały czas zarejestrowany, nawet wtedy, kiedy wszedł obowiązek OC. Podobno kara za motocykl to 100 Euro, więc jeszcze do przełknięcia. Z tego co mi wiadomo, to ciągłość ubezpieczenia sprawdzana jest właśnie przy przerejestrowaniu pojazdu i to też nie zawsze... Ma ktoś jakieś pomysły, a może mamy na forum kogoś z 2 strony barykady? :D

sobolini, opisz swój przypadek tutaj, może się komuś przyda (może nawet i mi, choć w sumie problem zmienił nieco swój charakter)

pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

czmiel pisze:
Z tego co mi wiadomo, to ciągłość ubezpieczenia sprawdzana jest właśnie przy przerejestrowaniu pojazdu i to też nie zawsze... Ma ktoś jakieś pomysły, a może mamy na forum kogoś z 2 strony barykady?

Dobrze ci wiadomo. Po rutynowej kontroli drogowej i kolizji to jest trzecia sytuacja, w której brak polisy skutkuje zawiadomieniem. Dlatego zanim pojawiasz się w WK, kupujesz polisę. Na żądanie okazujesz i pracownik urzędu nie wysyła zawiadomienia do UFG. Musisz więc znaleźć agenta, który ubezpieczy ci na podstawie dokumentu innego niż DR.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Poki co odpuściłem temat ze względu na brak czasu (studia, daleeeko od garażu). Ale zdecydowałem, że będę powoli kompletował potrzebne części i jesli będzie czas, to spokojnie zacznę remont, po którym zrobię przegląd, trzeba będzie tylko jakąś ubezpieczalnię znaleść, co mi bez dowodu zrobi OC. A na karę odłożę gdzieś z boku i jeśliby odezwali się z UFG, to zapłacę za sąsiada, w tej chwili jest to 360zł. Dobrze, że celowo nie wpisałem do umowy daty, kara jest zawsze jednakowa dla czasu bez OC o ile jest to powyżej 14 dni, czyli nieważne, że jest to 20lat :-)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00