MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 12:28 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jesli jechal tylko jeden tir w tym czasie i akurat fotoradar byl "pelny" to jest szansa..

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Prawda o polskiej policji jest smutna. Nie wolno oczywiście uogólniać, bo to może prowadzić do deformacji rzeczywistości, ale ja znam jej obraz z autopsji i od wewnątrz... Zaznaczam, że nie byłem policjantem, ale uwierzcie mi na słowo.

Sprawa wygląda tak, że większość policjantów którzy się dostają do tej instytucji NIGDY nie przeszłaby psychotestów, a wielu również testów sprawności fizycznej. To ludzie z tzw. "plecami", gdzie wujek-stryjek załatwi... I później takim młodzikom się pierdzieli we łbie, nie są już ludźmi tylko "policjantami", cwaniakują, uważają, że stoją ponad prawem, nie posiadają za grosz empatii, dla nich wystawianie 500zł mandatu to bajeczka, bo im przecież nikt z "firmy" nie wystawi.

Kolejnym typem policjanta jaki można scharakteryzować to "stary gliniarz". Najczęściej sierżant z brzuszkiem i wąsami, który ma zaplecione ręce przed sobą i kręci sobie palcami. Po 30 latach służby po prostu już im się nie chce, za dużo widzieli i przeżyli żeby ganiać. Mają jednak ewidentnego plusa: w przeciwieństwie do tych młodych narwańców z poszarpaną psychiką z takim starym gliniarzem praktycznie zawsze idzie się dogadać, jeśli okaże się trochę kultury i skruchy.

I typ gliniarza, który jest "dinozaurem" pośród całej rzeszy tych niezrównoważonych to ten, który jest tam na prawdę z powołania i który dostał się, bo był zmotywowany. Potrafi traktować innych po ludzku, posiada umiejętność interpretacji prawa, nie zdusza jej w sobie tłumacząc się regulaminem. I gdyby on tam siedział przy tym telefonie sprawa może wygladałaby inaczej, jednak co taki samotny wojownik może zrobić pośród tysięcy którzy to mają w du**e ? Poprosiłby o posłanie patrolu i by usłyszał "dobra dobra młody, wyluzuj, jest piąta rano, nie ma pośpiechu"

Nie wiem czy ktoś to doczytał do końca... mógłbym jeszcze długo tutaj pisać i podawać przykłady z życia wzięte, no ale tak po krótce myślę że każdy zrozumiał. Sprawa przykra, ale takie jest życie :roll: :-?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5048999
Wika pisze:
W Kłodawie jest fotoradar - może zrobił fotke jeśli ten tir szybko jechał ?

Tylko najgorsze jest to, że ten fotoradar nie działa od bodajże dwóch lat :(

CHRYSLER SEBRING 2.7 V6 2004r. - ex
JEEP GRAND CHEROKEE LTD 4.7 V8 1999r. - ex

BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY!!!

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex
W124 200E 1991r. / E220 1994r. - SZCZEPAN - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MAKSIO - masz całkowitą rację, jesli chodzi o policjantów.
Jak pewnie wiesz, a reszta może nie do końca, to teraz, kiedy Polonia brytyjska tak mocno zasilona jest przez młodych, chętnych do pracy, to w ojczyźnie brakuje tych rąk i w Policji również się to odczuwa, więc te testy dzisiaj to tylko formalność, bo już nie jest jak kiedyś, że do Policji trudno się dostać, wprost przeciwnie, teraz biorą z otwartymi ramionami, bo mało kto chce wykonywać niebezpieczny zawód za 1200zł brutto.

Tak więc, Panowie pomyślcie, jaka będzie nasza kochana Policja za parę lat... :o

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

psim obowiazkiem policji w takim wypadku jest przyjechac na miejsce zdarzenia i wszystko spisac.

A dlaczego maja jechać i marnować paliwo tylko po to aby zebrać zeznania od poszkodowanej? Skoro poszkodowana może sama sie pofatygować i złożyć zeznania.

Żeby nie było, skoczyliście na mnie jak jeden mąż jakbym co najmniej sam prowadził tę ciężarówkę. Byłoby fajnie gdyby policja przyjeżdżała, była miła i we wszystkim pomogła. Tylko, że nie mamy 5 mln policjantów z nieograniczonym budżetem. Realia mamy takie jakie mamy. Podczas zdarzenia nikt nie został ranny, świadków i dowodów nie było, zabezpieczać nie było czego (jak się domyślam), to po co miała policja przyjeżdżać?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
http://www.joemonster.org/filmy/6063/Od-tego-oni-sa-od-tego-sa-oni

Taki sobie obrazek naszej policji

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Żeby nie było, skoczyliście na mnie jak jeden mąż jakbym co najmniej sam prowadził tę ciężarówkę.

holy, to, że wszyscy skoczyli, to jeszcze nic nie znaczy i tym się za bardzo nei przejmuj.

W policji, jak wszędzie są jakieś procedury postępowania. Jeśli jakaś szyszka przyznał, że pretensje są zasadne, to koniec i kropka. Pani Simonowa w sytuacji W nie musi przejmować się echem w baku radiowozu, wczesną godziną lub kondycją psychofizyczną odbierającego telefon.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a wlsnie dlatego ma przyjechac ze kazdy z nas placi podatki ktore ida na utrzymanie tych, w wiekszosci, baranow, ktorzy potrafia jedyne co to spisac studentow siedzacych latem w parku i popijajacych browara, albo babcie sprzedajace pietruszke. a w takich sprawach to najlepiej jakby sama przyjechala, zlapala kierowce tira, wlepila mu mandat, spisala protokol, wlozyla do odpowiedniego segregatora i moze jeszcze kawe i paczki przyniosla? tak jak (me: how) napisal obywatela nie interesuje echo w baku radiowozu. place - wymagam..

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzisiaj byłem na ponownej rozmowie z naczelnikiem - szkoda gadac, usprawiedliwiał niesamowicie tego policjanta, a to, że pracował od 19:00 i już był zmęczony, a że to dobry Policjant, który już od 26 lat służy w Policji, odsłuchano rozmowy między moją dziewczyną a tym policjantem, i naczelnik powiedział, że policjant zapytał się jej czy coś się stało i czy potrzebuje pomocy, a ona odpowiedziała, że nic się jej nie stało, to on wywnioskował, że jeżeli jej nic się nie stało, sprawca uciekł, i że był bardzo zmęczony, więc stwierdził, że nie ma potrzeby skierowania patrolu w to miejsce i że jak chce to mogę napisac skargę, powołując się na odpowiednie artykuły, bo jeżeli będzie napisana emocjonalnie to nie zostanie uwzględniona, ale z kolei w dalszej częsci rozmowy, naczlenik przyznał, że mógł on zadzwonic do komisariatu w najbliższej miejścowości z prośbą o interwencję. Dla mnie to jakaś paranoja, jeżeli nie mam wykształcenia prawniczego to nie mam po co pisac skargi. Obłęd!

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dzisiaj byłem na ponownej rozmowie z naczelnikiem - szkoda gadac,

Dobry glina i zły glina. Przemyśl czy jest na co pisać skargę, czy tylko na to, że policjant nie przysłał patrolu, żeby zebrać zeznania? Przecież poszkodowana mogła sama pojechać i złożyć zeznania.
A skargi nie musisz pisac z protokołami, moim zdaniem. I tak zostanie rozpatrzona.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Żeby Policja taka naprawdę była:

http://pl.youtube.com/watch?v=G5KnIDmz-L8

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex

Tytuł:
wiarus senior

Jeśli już chcesz się poskarżyć , to nie pisz skargi do Gorzowa ale od razu do Wa-wy .
Takie jest moje zdanie .
Pytanie tylko : co to zmieni oprócz statystyk ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Pytanie tylko : co to zmieni oprócz statystyk ?

Właśnie oto chodzi, w rok temu ciotka pisała skargę na Policjanta, który wręcz groził jej podczas przeszukiwania jej domu, odpisali jej, że nie dopatrzyli się żadnych uchybień tego policjanta podczas tego przeszukiwania, działał on zgodnie z prawem.
Mimo to spróbuję, musi ktoś za to odpowiedziec.

W124 E220 1995r. - ex
W124 250D 1992r. - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Też znam trochę policję z autopsji, mam kumpla którego ojciec jest policjantem, narzeczoną, której ojciec był policjantem, sąsiada policjata, znam jeszcze paru innych.

Nie można generalizować. Są policjanci, którzy swoją robotę starają się wykonywać jak najlepiej, ale co z tego mają? Po 20 latach służby 2000 pensji za służbę w święta, nocki, policjantom nie jest płacone za nadgodziny(!), nikogo nie obchodzi że są na interwencji, ale ich praca teoretycznie skończyła się 3 godziny temu... Mój teść musiał sobie sam kupować długopisy do pracy, wszelkie mydła, ręczniki przynosił z domu, nie mówię już o takich fanaberiach jak herbata i cukier.
Czasem dopada mnie jakieś dziwne wrażenie że albo rządzący są niesamowitymi idiotami niedofinansowując tej służby albo mają w tym swoje cele...

Przyznaję że wielu policjantów jest po prostu zwykłymi baranami, to że nie zbijają kokosów rekompensują sobie "władzą", chodzą z zadartym nosem, uważają że są ponad resztą ludzi.
Policjanci często jeżdżą po pijaku, kumple ich kryją, rodziny komendantów wożone są radiowozami na imprezy, patrole dowożą im wódkę (słyszałem nawet o przywożeniu chleba rano).

Przechodząc do meritum.
Uważam że MUSISZ napisać tą skargę! Choćby nawet nic to miało nie dać- będziesz wiedział że zrobiłeś wszystko co w Twojej mocy. Kopię tej skargi wyślij "wyżej" i uprzedź o tym człowieka który Cie do tego zniechęcał.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:
Po 20 latach służby 2000 pensji za służbę w święta, nocki, policjantom nie jest płacone za nadgodziny(!)
Sa tez i dobre strony pracy w Policji : L4 platne 100% i emerytura od 45 roku zycia
[zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00