MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 1:08 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witajcie.

Jako że czasami pojawiają się tutaj takie pytania więc też postanowiłem zapytać.

Mam problem. Mamy małą sieć komputerową, ok 10 komputerów. Mam podejrzenie że jeden z użytkowników udostępnia swoje połączenie internetowe, osobom trzecim, poprzez narzędzie Udostępnianie Połaczenia w systemie Windows (lub ewentualnie jakieś inne narzędzie).

Jak sprawdzić czy faktycznie tak się odbywa? Nie mam dostępu fizycznego więc chodzi mi o rozwiązanie informatyczne.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Masz chociaż dostęp do serwera ?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Serwerem jest niestety router Speedstream, na którym ciężko coś zrobić.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Kurcze ja sie na tym specjalnie nie znam, ale zdaje się było tu kilku od sieci to może ktoś coś wymyśli.

Jedyne co miałoby sens to podział sztywny, lub dynamiczny łączą, wtedy ten kto robi was w wałka udławi się swoją 1/10 łącza i po problemie.
Szczerze nie mam nic przeciwko temu by na własny użytek podłączać sobie więcej komputerów, ale skoro dzielicie się po równo to proponowałbym właśnie taki podział, a nie wzajemnie oskarżenia, może ktoś z was zna się coś na linuxie i postawi serwer za grosze? :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Prawdę mówiąc mógłbym sam postawić serwer na linuxie ze sztywnym podziałem łacza, ale używam takiego routera ze względu na to że jest dużo wygodniejszy w obsłudze, cichy, zajmuje mniej miejsca i wiele innych zalet ma takich jak wifi np.

Do tej pory nie miałem problemu z użytkownikami i umawialiśmy się że płacimy za każdy komputer podłączony do sieci. Nie lubię gdy się mnie oszukuje dlatego chcę sprawdzić tylko czy tak jest i jeśli tak będzie to po prostu usunę użytkownika z sieci.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Jeżeli w sieci wewnętrznej ktoś Ci postawi nat i ukrywa kolejną podsieć za swoim ipkiem, to udowodnienie, że udostępnia to komuś dalej będzie trudne. Możesz policzyć ilość przeskoków TTL (time to live pakietu) i zobaczysz, czy komputer sąsiada jest ostatnim, czy jest ostatnim na ścieżce... ale to nadal nie jest dowód, że klient udostępnia komuś trzeciemu łącze.

Rozwiązywanie problemu za pomocą shapeingu jest dobre. Sprawdź czy Twój router nie pozwala na ustawienie sztynego podziału łącza. Jak nie, to albo zmień router, albo postaw maszynę na Linuxie, albo *BSD... i pozamiatane. A właściwie to na jakiej podstawie uważasz, że gość rozdziela łącze jeszcze dla kogoś?

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

harrier pisze:
A właściwie to na jakiej podstawie uważasz, że gość rozdziela łącze jeszcze dla kogoś?

To tylko podejrzenie, 3 osoby w mieszkaniu, 3 komputery, wcześniej miałem tam podłaczone 3 komputery, ale nagle dwie osoby zrezygnowały. Nie ma możliwości mieć netu z innego źródła. Więc podejrzewam że dzielą jeden sygnał.

harrier pisze:
Rozwiązywanie problemu za pomocą shapeingu jest dobre. Sprawdź czy Twój router nie pozwala na ustawienie sztynego podziału łącza. Jak nie, to albo zmień router, albo postaw maszynę na Linuxie, albo *BSD... i pozamiatane.

Maszyny nie postawię z kilku powodów wymienionych wyżej. Pozostaje zmiana routera na bardziej zaawansowany (mój nie ma nawet filtrowania po macu na LANie tylko na WIFI jest). Więc może ktoś podpowie jakiej firmy jaki model:

Wymagania:
- wbudowany modem adsl
- wifi
- wszelakie możliwości konfiguracji, szczególnie zabezpieczeń

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00