Kto wie moze w naszym gronie jest ktos kto troche mi podpowie w tym temacie...
1. Planuje zmiane poszycia dachu ( dachowka cementowa) ( dom 2 pietrowy)
2. Przy okazji zmiany poszycia chcialbym zeby ekipa zrobila mi lukarny w dwoch pomieszczeniach mieszkania zawartego w obrebie dachu.
3. poza lukarnami planuje tez okna polaciowe.
I teraz tak ... Dom jest w stefie B czyli pod opieka konserwatora zabytkow ( wybudowany przed wojna) w planie zagospodarowania ktory wyciagnalem z urzedu ( jedyne 90zl) jest wpis ktory mowi ze moge zrobic lukarny i okna polaciowe na powierzchni nie przekraczajacej 20% powierzchni dachu.
Nie posiadam zadnej dokumentacji technicznej domu (brak projektu konstrukcji domu itd bo w miedzyczasie byla jakas awantura z niemcami czy cos

i papiery zaginely).
Wiem ze musze miec projekt tylko .. czy musze miec tzw inwentaryzacje do tego dachu + pietra ponizej czy samego dachu ( projekt konstrukcji wiezby dachowej ) ????
Pytam bo przyszedl wczoraj do mnie architekt i zaczal tworzyc wyliczac i wyszlo mu za to jakies 12 tys po tym jak zobaczyl moja mine zjechal do 9 ... netto
Troche zastanawiam sie czy mnie facet nie chce naciagac na niepotrzebne koszty ... i czy te wszystkie operacje jak
a) inwetaryzacja 2 pietra ( mieszkanie w obrebie dachu) razem z dachem
b) inwetaryzacja pietra ponizej ( za inwentaryzacje wola 4500zl netto :/ )
sa potrzebne.
i kolejne pytanie czy te same czynnosci beda musialy byc wykonane przy podarowaniu sobie lukarn i wstawieniu okien polaciowych. ??????
Help ...