broneq pisze:
No co Ty! Przecież 2.3-16 '83-'88 ma ten sam blok, dół ... nie???????
No to może i faktycznie nie doinformowany jestem. Ale skok i średnica tłoka jest ta sama, pojemność ta sama 2299ccm, z tego co wiem, to różnią się głowicami ... no może osprzętem, ale generalnie to jest to M102 o tych samych parametrach co 190E 2.3 '83-'88 ... jeśli się mylę, to opisz prosze dokładnie różnice w tych silnikach.
no owszem i tu masz racje ze baza do tej jednostki posluzyl stary poczciwy M102.980 znany z W123.A wlasciwie tylko wal korbowy.Ale tak jak napisalem siilnik ten zostal calkowicie zmodernizowany tak by wytrzymal ciezsze warunki pracy. Nie bede sie rozpisywal co do budowy calej jednostki,ale wlasnie glowica zostala zrobioba przez firme Cosworth.Kute tloki,dwa wzmocnione(utwardzane zeliwo)na calej dlugosci walki rozrzadu. 2 wlotowe i 2 wylotowe zawory pod katem 45stopni,brak popychaczy hydraulicznych. W przeciwienstwie do normalnego 190E 2,3 otrzymala 16ka elektroniczny regulator wolnych obrotow i bardzo skomplikowany uklad zaplonowy sterowany jakims mikroprocesorem zwanym w skrocie EZL,ktory wylicza optymalny czas zaplonu z takich parametrow jak temperatura plynu chlodzacego,ustawienie klap przepustnic i liczby oktanow w paliwie. 190E 2,3 16 byl pierwszym MB , w ktorym sie zdecydowano na taki rodzaj zaplonu. rowniez skrzynia biegow jest calkiem innn...
ogolnie ta 16ka nie ma nic wspolnego z normalna,seryjna 190ka i dlatego mnie tak fascynuje, bo kryje sie w niej kawal wspanialej techniki!

<br>
Dodano po 1 minutach.:<br>
diablo107Podkarpacie pisze:
ladn,ladna! dlugo juz wisi...