MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 9:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

mam ogolnie taki plan aby wybrac sie nad jeziorko bodenskie. wstepny plan: namiot.

jako ze nigdy nie bywalem dluzej w nieznanym miejscu pod namiotem, nurtuje mnie pare spraw.

ale od poczatku.

namiocik jaki planuje zakupic to:

http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=off ... ad7eb0647d

bo mi sie podoba... :oops:

czy dane techniczne okay? vin sie zgadza ? [zlosnik]

ogolnie namiot ma byc przeznaczon dla 2 osob, ale lubie miec duzo miejsca z racji ze waze 93 kg [zlosnikz]

i teraz glowne pytanie:

@@@@ jak rozwiazac sprawe lodowki ? wiadomo jakies maselko i serek zolty, piwo i te sprawy ;)

i kolejne

@@@@ czy na kazdym polu jest podejscie na 220 ? jest to wliczone ogolem czy sa jakies pote doplaty ?

oraz takie na zapas odnosnie bezpieczenstwa:

@@@@ jak wyglada sprawa bezpieczenstwa ogolem, tzn, zostawiam namiot i nikt mi go nie zwinie ? :lol: wiadomo jak sie gzies czlowiek wybiera, bo chyba nie bedzie sie siedzialo na dupsku 24h w namiocie :) chyba ze pogoda padnie :P

moze ktos zna odpowiedzi na nurtujace mnie pytania np z doswiadczenia.

thnx

swój chłop

Witam.
Namiocik fajny, chociaż sugerowałbym coś wyższego, aby sie nie schylać tak bardzo. Jak pogoda na chwilę siądzie albo trzeba coś ugotować w przedsionku to można się nabawić skrzywienia kręgosłupa :-? Poza tym przy podróżowaniu autem rozmiar i waga namiotu nie musi być mała, można poszaleć...
Podłoga w przedsionku to zły pomysł, szybko sie podziurawi od krzesełek, stoliczków itp..
Z zasady na oficjalnych polach jest energia, trzeba tylko mieć kilka różnych wtyczek , bo bywają różne gniazdka ( chociaż ostatnio sie to ujednolica), oraz spory przedłużacz.
Namiotów na polach namiotowych nikt nie kradnie, jeszcze się z czymś takim nie spotkałem...
To chyba na tyle.
Życzę miłego pobytu i pozdrawiam.

Klubowicz
Awatar użytkownika

drwalu pisze:
mam ogolnie taki plan aby wybrac sie nad jeziorko bodenskie. wstepny plan: namiot.

jako ze nigdy nie bywalem dluzej w nieznanym miejscu pod namiotem, nurtuje mnie pare spraw.

ale od poczatku.

http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=off ... ad7eb0647d

bo mi sie podoba... :oops:

czy dane techniczne okay? vin sie zgadza ? [zlosnik]

ogolnie namiot ma byc przeznaczon dla 2 osob, ale lubie miec duzo miejsca z racji ze waze 93 kg [zlosnikz]

i teraz glowne pytanie:

@@@@ jak rozwiazac sprawe lodowki ? wiadomo jakies maselko i serek zolty, piwo i te sprawy ;)

i kolejne

@@@@ czy na kazdym polu jest podejscie na 220 ? jest to wliczone ogolem czy sa jakies pote doplaty ?

oraz takie na zapas odnosnie bezpieczenstwa:

@@@@ jak wyglada sprawa bezpieczenstwa ogolem, tzn, zostawiam namiot i nikt mi go nie zwinie ? :lol: wiadomo jak sie gzies czlowiek wybiera, bo chyba nie bedzie sie siedzialo na dupsku 24h w namiocie :) chyba ze pogoda padnie :P

moze ktos zna odpowiedzi na nurtujace mnie pytania np z doswiadczenia.

thnx

- namiot fajny, chyba nawet za bardzo jak na częstotliwość Twoich wyjazdów (wnioskuję z pytań) o połowę tańszy spokojnie ci wystarczy

- prąd jest na wszystkich "normalnych" polach i na normalne gniazda - zawsze płatny, no i faktycznie przedłużacz się przyda

- i tak będziesz jadał tylko zupki chińskie i hamburgery [zlosnik]

- z tym zwinie / nie zwinie, to pewnie różnie bywa, ja się nie spotkałem, ale weź ze sobą małą kłudeczkę do spiecia zamków suwaka, zawsze utrudni to bezposrednie wsadzenie łapy do namiotu

proponuję wziąć
- małą butlę gazową z nakładką na jeden garnek
- kawałek sznurka i spinacze do ubrań
- jakies latareczki (z opcją powieszenia)
- minimalny stolik z krzesełkami

a wogóle to wejdź sobie na jakies forum turystyczne, przedstaw się ładnie i popytaj.

Tytuł:
wiarus senior

jestem coraz bardziej przekonany do wyjazdu ;)

thnx za info, zobaczymy, moze ktos jeszcze jakimis radami rzuci :P

ogolnie nurtuje mnie calyczas ta lodowka :lol:

SKOWRON pisze:
miot fajny, chyba nawet za bardzo jak na częstotliwość Twoich wyjazdów

no wlasnie jak mi sie spodoba to czestotliwosc znacznie wzrosnie ( polskie gory, morze, jeziora - weekendy niektore sa bardzo dlugie )

chodzi mi tez mysl o przczepie kampingowej, ale to droga impreza...

pozaty namiot to tak na dziko :D bardzo interesujaco sie zapowiada :)

odnosnie namiotu: nie sa to drogie wynalazki wiec mozna sobie pozwolic na jakis kozacki nawet z mysla na przyszlosc, zreszta wole miec mercedesa wsrod namiotow :d

a co mnie najbardziej zdziwilo to to ze na namioty daja nawet 2 lata gwarancji :o

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Uwielbiam biwakowanie pod namiotem... [zlosnikz]

Nie staraj sie zapewnić sobie wszelakich dostępnych wygód bo zanim to wszystko porozkładasz to całe pole będzie już pijane a ty wtedy wyjmiesz samotnie zimne piwko z Twojej lodówki. na niektórych polach ewentulanie da sie wykopać niewielki dołek, który przykryty może służyc jako zastępcza lodówka!

SKOWRON pisze:
- i tak będziesz jadał tylko zupki chińskie i hamburgery [zlosnik]

[zlosnik] tak sie na pewno skończy.

Jesli boisz się o kradzież to nie bierz niczego wartościowego, aby po prostu się nie przejmować - ale moim zdaniem takie wypadki to raczej sporadycznie sie zdarzają.
Jeśli jedziesz z babeczką to sie zacznij martwić o nią [zlosnik] a nie o lodówkę!! czyli jakieś kocyki, lub coś innego co grzeje "bezingerencyjnie" ;) w nocy - bo nie wyspana kobieta to ........
Jeśli bedziesz rozkładał namiot parę razy warto mieć jakąś pompkę - działającą w dwie strony - jakieś 20zł, na materac polecam takie niebieskie z "meszkiem" na jednej stronie - jakieś 30 zł w JYSK'u.

A tak poza tym to życzę dobrej zabawy!!!!

pozdrawiam
Paweł

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

drwalu pisze:

Fjord Nansen - widzę że kolega poważnie podchodzi do rzeczy - i dobrze. Nie wiem jednak czy na kemping potrzebny jest a ż Fjord Nansen. Ostatnio byłem w Decathlonie-taki turystyczny supermarket, i tam sobie kupiłem namiot, marki "Quechua" (marka Decathlona - tylko tam dostępna), mimo ze w miarę tani to jest chwalony (polecam poczytać forum turystyczno-sprzętowe ngt.pl).
Ciekawe są też ich namioty błyskawiczne:
http://pl.youtube.com/watch?v=7jzl5NBYq ... ed&search=

niestety dość kłopotliwe w transporcie (koło o średnicy od 50cm do 1m- w zależności od wielkości namiotu), ale koncepcja nader ciekawa :)

Wejdź sobie na stonkę : www.decathlon.com.pl i przynajmniej obejrzyj, bo ceny są kuszące, a wykonanie i jakość są na naprawde wysokim poziomie.
http://www.decathlon.com.pl/PL/Product_ ... index.html - namioty kempingowe

Ja kupiłem model Quechua T4+
,ale z czystym sumieniem mogę Ci polecić model T4 XL (jakoś nie widzę go na stronie Decathlona)
coś takiego http://allegro.pl/item207301921_namiot_ ... ocja_.html
bardzo fajny namiot, duzy przedsionek, solidna konstrukcja i wykonanie, chciałem taki kupić, ale jak dla mnie - wycieczki rowerowe, jest za ciężki. Najwiekszą zaletą jaką posiada jest podwójny tropik na suficie, który tworzy rodzaj wywietrznika, dzięki czemu nawet w upały, gdy go oglądałem było w środku chłodno- przed Decathlonem mają ekspozycję, a jak czegos nie ma mozna poprosić o rozłożenie [zlosnik].

Co do lodówki to widywałem w super-hiper-turbo-marketach, takie małe, turystyczne oparte na ogniwie Peltiera, z grubsza polega to na tym że jest tam zamontowana płytka, która z jednej strony "zabiera" ciepło, a z drugiej je oddaje. Z obu stron są wiatraczki z radiatorkiem.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior

drwalu pisze:
jeziorko bodenskie

jak będziesz to wsiądz obowiązkowo na statek i odwiedz Mainau - wyspę kwiatów dla mnie to był szok. :o [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Sokol pisze:
jak będziesz to wsiądz obowiązkowo na statek i odwiedz Mainau - wyspę kwiatów dla mnie to był szok.

no oczywiscie ;) bylem juz tam ponad 10 lat temu ale juz nic nie pamietam ;)

wiem tylko ze pelno bylo pol do minigolfa nad jeziorkiem i ze jadlem jakas zupe z rekina ktora byla bardziej ostra od tabasco :D na wyspe plynelismy promem i bylo tam pieknie jak w raju...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Zeby jakos wygladac na kempingu nad jeziorem Bodenskim potrzebujesz ze dwa krasnale sredniej wielkosci, pare kwiatkow doniczkowych i koniecznie zamontuj falbanki i firanki w samochodzie ;-) Inaczej beda patrzyli na Ciebie jak na wariata.

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00