kruszyn pisze:
ja polecam dolozyc 200- 300 zl i kupic lumixa fz50 wedlugo mnie jeden z najlepszych kompaktow z bardzo dobra optyka

jestem zajebiscie z niego zadowolony i nie zaluje wydanych pieniedzy:) a przewalilem naprawde sporo sprzetu na testy zanim sie zdecydowalem

nie jest to jednak maly aparat

Tak, Panasonic i Sony mają bardzo dobrą optykę (Leica/Zeiss), ale często na tym się kończy. Jakość zdjęć - szczególnie przy wysokim ISO - pozostawiam wiele do życzenia. Problematyczne bywają również systemy antywibracyjne i inne wodotryski. Należy pamiętać, że w branży foto (nie mylić z video) są to raczkujący producenci, a sama nazwa producenta szkieł w tym segmencie ma wg mnie niewielkie znaczenie.
Canon S3 IS ma w sobie sprawdzone elementy producenta z dużym doświadczeniem: stabilizator obrazu IS znany z obiektywów EF, ultracichy silnik USM również zapożyczony z tego typu obiektywów, optyka Canonowska (wcale nie najgorsza), procek z dużych EOSów (Digic II) itd. itp. Zanim go kupiłem, to testowałem m.in. Fuji FinePix z manualnym (mechanicznym) zoomem i niestety wypadły słabo. O ile wiadomym jest, że ustawiany umieszczonym na obiektywie pierścieniem zoom jest o niebo lepszy od tych wyzwalanych przyciskami (W/L), to sprawdza się to tylko w lustrankach. Opóźnienie reakcji ekranów LCD na szybką zmianę manualną zoomu jest na tyle duże, że w takim połączeniu otrzymujemy niezłą kupę. Do tego menu i obsługa - przyciski, informacje i nastawy powinny być dostępne i rozmieszczone w sposób umożliwiający intuicyjną pracę. Nieważne czy produkt znam czy nie - jeśli zaczynam na nim pracować, to po instrukcję obsługi powinienm sięgnąć naprawdę w ostateczności, a nie z marszu.
Moja rada jest taka dla Ciebie i Twoje dziewczyny - idźcie i pobawcie się aparatami, choć w sklepie są dosyć małe możliwości na tego typu testy. W sumie napisałeś, że zastanawiasz się nad Canonem. Pozostaje kwestia wyboru między SLRem i kompaktem (coś między S-Klasą, a A-klasą)
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
Zastanówcie się, do czego i w jaki sposób chcecie ten aparat wykorzystać i czy w bliskiej/dalekiej przyszłości będziecie fotografować profesjonalnie, a tym samym czy będziecie chcieli system, który będzie można rozbudować.
System EOS oznacza - wierz mi - niemałe wydatki. Przy funduszu, który określiłeś, to stać Cię będzie na używanego EOSa 300D z np. spacerowym zoomem Sigmy 18-125mm. W praniu trzeba będzie dokupić albo zmienić jakieś szkło, a potem ew. wymienić puszkę, bo 300D jest już nieco archaicznym modelem, choć każdego kompakta pobije na głowę.
S3 IS posiada na pokładzie wszystko, czego potrzebujesz i nie wymaga rozbudowy. Obsłuży go zarówno małpa (tryb zielony), jak i profesjonalista (nastawy ręczne M oraz preselekcje przesłony Av i czasu Tv). Na postawione pytanie wyboru w zasadzie odpowiesz sobie sam, bo jak widać inni go nie zrozumieli. O ile dobrze widzę i czytam, to nie pytałeś o nic innego, jak tylko o wybór między Canonem a... Canonem. Więc po co pisać nt. innych wynalazków i robić Ci niepotrzebny mętlik w głowie?
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)