MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 9:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

no właśnie jak w temacie na urodziny mojej dziewczyny. Funduszami jakimi dysponuję to około 1500 zł. rozdlądałem sie za Canon PowerShot S3 IS albo jakiegoś CANANA EOSa. jak macie jakies doświadczenia, rady to piszcie z gory dziękować.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f505c67f1dee14b.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68a03f0d8638aa53.html

Polecam Sony Cybershoty, mam DSC T5 i jestem bardzo zadowolony, efektowny wygląd, bardzo mały cienki i lekki, można go wziąć na każdą imprezę nawet do kieszeni koszuli i nie widać że tam jest.

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jeśli w 1500pln dasz radę kupić S3 IS z akumulatorkami i kartą pamięci to BIERZ!! Ja kupiłem w listopadzie i jestem MEGA ZADOWOLONY!! Robie fajne zdjęcia, jest szybki itd. Do tego Ma obrotowy ekranik a to dobre jest jak się np robi zdjęcia z tłumu! Ogólnie fajny 8) Naprawdę POLECAM CANON S3IS 8)

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

a ja proponuję taki aparacik, zrobiłem "kilk" zdjęć i fajnie daje radę, a ISO 800 czy nawet 1250, powiem więcej 3200 pozwala robić ostre zdjęcia przy jednej świeczce, wprawdzie trochę "szumią", ale nie trzeba lampą po oczach świecić :)

no i ten zoom optyczny x12, i jeszcze można go pomnożyć x 4 cyfrowym.
Sąsiedzi nie mają szans ;)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5405

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Posiadam EOSa 20D, a niedawno młodzieży w prezencie urodzinowym zakupiliśmy S3 IS. Na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał. Canon to sprawdzona marka i w tej chwili jest liderem na rynku aparatów cyfrowych. Sprzęt ten wykonuje dosonałej jakości i pozbawione szumów nawet przy dużej wartości ISO zdjęcia, oferuje duże możliwości co do wyboru punktu AF, a obsługa jest jest bardzo intuicyjna i przyjazna użytkownikowi. S3 IS wyposażony jest w zasadzie w bebechy EOSa (procesor Digic II) i gdyby nie brak lustra, to zapewne niczym by sie nie różniły [oczko] Aparaty S3 IS są w tej chwili dostępne w niezłych cenach ze względu na wejście S5 IS, który niczym za bardzo się nie różni od poprzednika (większa matryca, ta sama obudowa), więc nie ma co przepłacać.

Za 1500zł może oczywiście zakupić na Allegro używaną lustrzankę, np. 300D z jakimiś szkłami lub 350D z obiektywem kitowym. Cena gołego S3 IS to wydatek rzędu 1300zł. Za dodatkowe 250zł dokupisz 2Gb kartę SD, ładowarkę z akumulatorami i solidny pokrowiec LowePro serii Apex AW [ok] Wiem, że na Allegro proponowane sa różne zestawy, ale osobiście polecam zebranie gratów samemu do kupy - różnica w cenie może być na poziomie 100zł, ale na pewno będziesz bardziej zadowolony.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Canon PowerShot S3 IS to bardzo fajny aparat,lekki poreczny,niezle foty robi :-) W przeciwienstwie do lustrzanek cyfrowych, mozesz rowniez krecic filmy w jakosci DVD. Z karta 4GB to juz ekstra zestaw. Chociaz Lumixy Panasonica FZ7,FZ20 itp. tez sa calkiem udane (dobra optyka Leica)

Tytuł:
swój chłop

polecam
http://www.agito.pl/category/12?labels=1%7Cn16920%7C
od ww. wymienionych aparaty te mają znacznie lepsze obiektywy

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja polecam dolozyc 200- 300 zl i kupic lumixa fz50 wedlugo mnie jeden z najlepszych kompaktow z bardzo dobra optyka :) jestem zajebiscie z niego zadowolony i nie zaluje wydanych pieniedzy:) a przewalilem naprawde sporo sprzetu na testy zanim sie zdecydowalem :)

nie jest to jednak maly aparat :P

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
Klubowicz

kruszyn pisze:
ja polecam dolozyc 200- 300 zl i kupic lumixa fz50 wedlugo mnie jeden z najlepszych kompaktow z bardzo dobra optyka :) jestem zajebiscie z niego zadowolony i nie zaluje wydanych pieniedzy:) a przewalilem naprawde sporo sprzetu na testy zanim sie zdecydowalem :)

nie jest to jednak maly aparat :P

Tak, Panasonic i Sony mają bardzo dobrą optykę (Leica/Zeiss), ale często na tym się kończy. Jakość zdjęć - szczególnie przy wysokim ISO - pozostawiam wiele do życzenia. Problematyczne bywają również systemy antywibracyjne i inne wodotryski. Należy pamiętać, że w branży foto (nie mylić z video) są to raczkujący producenci, a sama nazwa producenta szkieł w tym segmencie ma wg mnie niewielkie znaczenie.

Canon S3 IS ma w sobie sprawdzone elementy producenta z dużym doświadczeniem: stabilizator obrazu IS znany z obiektywów EF, ultracichy silnik USM również zapożyczony z tego typu obiektywów, optyka Canonowska (wcale nie najgorsza), procek z dużych EOSów (Digic II) itd. itp. Zanim go kupiłem, to testowałem m.in. Fuji FinePix z manualnym (mechanicznym) zoomem i niestety wypadły słabo. O ile wiadomym jest, że ustawiany umieszczonym na obiektywie pierścieniem zoom jest o niebo lepszy od tych wyzwalanych przyciskami (W/L), to sprawdza się to tylko w lustrankach. Opóźnienie reakcji ekranów LCD na szybką zmianę manualną zoomu jest na tyle duże, że w takim połączeniu otrzymujemy niezłą kupę. Do tego menu i obsługa - przyciski, informacje i nastawy powinny być dostępne i rozmieszczone w sposób umożliwiający intuicyjną pracę. Nieważne czy produkt znam czy nie - jeśli zaczynam na nim pracować, to po instrukcję obsługi powinienm sięgnąć naprawdę w ostateczności, a nie z marszu.

Moja rada jest taka dla Ciebie i Twoje dziewczyny - idźcie i pobawcie się aparatami, choć w sklepie są dosyć małe możliwości na tego typu testy. W sumie napisałeś, że zastanawiasz się nad Canonem. Pozostaje kwestia wyboru między SLRem i kompaktem (coś między S-Klasą, a A-klasą) [oczko] Zastanówcie się, do czego i w jaki sposób chcecie ten aparat wykorzystać i czy w bliskiej/dalekiej przyszłości będziecie fotografować profesjonalnie, a tym samym czy będziecie chcieli system, który będzie można rozbudować.

System EOS oznacza - wierz mi - niemałe wydatki. Przy funduszu, który określiłeś, to stać Cię będzie na używanego EOSa 300D z np. spacerowym zoomem Sigmy 18-125mm. W praniu trzeba będzie dokupić albo zmienić jakieś szkło, a potem ew. wymienić puszkę, bo 300D jest już nieco archaicznym modelem, choć każdego kompakta pobije na głowę.

S3 IS posiada na pokładzie wszystko, czego potrzebujesz i nie wymaga rozbudowy. Obsłuży go zarówno małpa (tryb zielony), jak i profesjonalista (nastawy ręczne M oraz preselekcje przesłony Av i czasu Tv). Na postawione pytanie wyboru w zasadzie odpowiesz sobie sam, bo jak widać inni go nie zrozumieli. O ile dobrze widzę i czytam, to nie pytałeś o nic innego, jak tylko o wybór między Canonem a... Canonem. Więc po co pisać nt. innych wynalazków i robić Ci niepotrzebny mętlik w głowie? [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jako lajkonik w temacie sie podlacze - a Minolta, chyba ma cos ciekawego do zaoferowania?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Klubowicz

TReneR pisze:
Jako lajkonik w temacie sie podlacze - a Minolta, chyba ma cos ciekawego do zaoferowania?

Teraz to się Sony nazywa [zlosnik] Ale tym ruchem Sony ma większe szanse przestać raczkować niż Panasonic :roll:

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

witam kolegów
wielkie dzięki za tyle postów, moja dziewczyna jest w tematach fotograficznych ja natomiast nie, zakup aparatu ma być niespodzianką wiec liczę na was. Sebastian zwracam sie do Ciebie (do innych oczywiście też) z prośbą czy mogłbyś przesłać np jakieś fotki robione tym aparatem zwłaszcza wieczorem przy słabym oświetleniu. Dam je do wglądu mojej dziewczynie i zapytam sie czy się jej podobają.
wielkie wielki dzieki

Tytuł:
Klubowicz

pummen pisze:
Sebastian zwracam sie do Ciebie (do innych oczywiście też) z prośbą czy mogłbyś przesłać np jakieś fotki robione tym aparatem zwłaszcza wieczorem przy słabym oświetleniu.

A możesz sprecyzować, o jakie fotki Ci chodzi? O fotki sytuacyjne przy słabym świetle z dużym ISO, czy fotkę landszaftową wykonaną ze statywu przy małym ISO, ale z dużym czasem? Postaram się takowe zrobić jutro, bo jak nie, to dopiero za tydzień, jak wrócę do W-wy.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

Polecam panasonic z serii lumix sam uzytkuje fz7 i jestem zadowolony

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00