MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Witam, orientuje się ktoś może jakie są tam ceny używanych MB?? Ciekaw jestem ile może kosztowac tam /8 albo w123, wie ktoś może?? Bo może się okazać, że nie długo kilkudziesięciu członków MB /8 Club Poland będzie się wybierać do Afryki w celu dokonania zakupów [zlosnik] . A tak serio to chyba w tamtym klimacie korozja to chyba nie duży problem co nie?? No bo skoro jest ciepło i sucho, opady nie duże więc z rdzą nie powinno być problemow tak na mój gust, racje mam?? pozdrawiam, themod

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Docent już pisałem, że francuzy.
THEMOD myślę, że większym problemem jest piasek dostający się wszędzie, a i ceny będą większe, skoro opłaca się sprowadzać do afryki stare auta europejskie, także lepiej chyba kupować tam przyprawy niż samochody.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam ,

Dwa tygodnie temu wróciłem z maroka z wyprawy motocyklowej. Byliśmy w 15 motocykli Harley-Davidson ,zresztą jakiś czas temu było o tym w TVNie . Ale to nie o tym.

W maroku W123 pracuja jako "Grands taxis" czyli taksówki kursujące między miejscowościami ( obowiązkowo 7 osób , dywaniki na desce rozdzielczej , kolorowo malowane chlapacze etc.) Obok W123 w tej roli występują również Peugeot 505 break/familial. W miastach kursuja 4 osobowe "petit taxis" - głównie fiaty uno i palio. ( Ale nie palio weekend , tylko takie zwykłe małe palio których u nas nie ma ) . Wyjątkiem jest tu rabat i casablanka gdzie w123 jeżdzą również w miastach.

Ogólnie stan techniczny tych samochodów jest rozpaczliwy. Brak geometrii , szyb , elementów wnętrza mosty i skrzynie wyjące głośniej niż silnik , zawieszenia zaspawane na sztywno , ale jeździ.

pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Załączam też fotę z pleneru jednego z filmów Ridleya Scotta . Jak ktoś wie jakiego to jest bystrzacha :)
Obrazek

Ex - S123 200D W124 E200T W126 560SEC ,W123 240D ,W124 230CE ,W124 300D , W123 200D u.v.a. :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Dużo tych Mercedesów.

Jak bym tam mieszkał i szedł bym przez miasto to by to długo potrwało, bo jak zobaczę jakiegoś Mercedesa to zwalniam i oglądam najczęściej patrzę na :.

- model,
- silnik, jak nie ma znaczka z tyłu patrzę na prędkościomierz, i po wyskalowaniu do jakiejś wielkości domyślam się jaki tam silnik musi siedziec,
- skrzynia,
- przebieg,
- obrotomierz,
- co jest na fotelach, skóra, welur itd. itp.,
- wyposażenie,
- listwy np. W201, W124,
- zawieszenie, jak nisko siedzi to, albo sportline, albo sportowe sprężyny, na Coupe'cie wydziałem ( W124 ) na szerokiej listwie przed drzwiami kierowcy taką chyba nalepkę sportline niebieską.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00