MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 12:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam. Mam mojego creative'a MuVo Tx 1gb ponad 2 lata i ostatnio zacząłem mieć z nim problemy, tj. zaczął mi się sam wyłaczać w trakcie słuchania muzyki. W jakimś sklepie z elektroniką poradzono mi firmware zaktualizować, no i ściągnąłem to coś ze strony creative'a i żeby to wgrać muszę sformatować odtwarzacz. Kilkam więc, że się zgadzam i w trakcie instalacji / aktualizacji wyskakuje komunikat: przekroczono limit czasu semafora :x , odtwarzacz teraz wogóle nie działa, tj. nie można go włączyć. Podłaczyłem go znowu pod usb i system windows xp sam mi znalazł sterowniki do niego i zainstalował mojego creative'a jako:Player Recovey Device. Wcześniej po podłączeniu mp3 było ono widoczne w moim komputezrze jako dodatkowy dysk twardy, a teraz w moim komputerze nie jest mój player widoczny, wogóle nie działa i nie wiem co robić. Nie znam się za bardzo na tym, ale na mój mały rozumek to firmware to jakaś aktualizacja, a ja bym musiał teraz wgrać chyba sterowniki od nowa (drivery czy jakoś tak). Wie ktoś może gdzie to można znaleźc, albo jak mi pomóc żeby mój player znowu działał?? Proszę o pomoc, odpowiem na wszystkie pytania co do creative'a i liczę na waszą pomoc, themod :(

Tytuł:
swój chłop

No i jak?? Ktoś mi spróbuje pomóc?? bardzo proszę, themod

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Firmware to program mikroprocesora w urzadzeniu - w tym wypadku playerze. Program ten przy starcie (powerup, reset) wczytywany jest do pamieci RAM z pamieci stalej i wykonywany. Ma on tez zaimplementowany mechanizm uaktualniania pamieci sltalej (Flash, EEPROM). Jezeli podczas aktualizacji wystapi blad oraz zabraknie zasilania tudziez przeresetujemy urzadzenie to niestety pamiec stala mamy juz wykasowana i przy starcie poprostu nie ma co wykonywac - player nie odpowiada, nie wlacza sie. Niestety jedyna mozliwosc to podejscie z programatorem do pamieci stalej i wpisanie tam prawidlowego obrazu firmware (znaczy sie wizyta w serwisie).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

Witam, ale w tym jedynym z tego co słyszałem serwisie Creative'a w Piasecznie pod Warszawą, czy w jakiś dobrym, profesjonalnym i porządnym sklepie elektronicznym?? themod

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

w sklepie elektronicznym to raczej napewno nie, najwyzej u jakiegos elektronika pasjonata moze lub firmowym serwisie.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

"Niestety jedyna mozliwosc to podejscie z programatorem do pamieci stalej i wpisanie tam prawidlowego obrazu firmware" - napisał TReneR, mam pytanko: cóż to jest ten programator (chodzi może o mojego creative'a??) i co to jest ta pamięc stała?? themod

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ten program to inaczej firmware. Pamiec stala to EEPROM lub FLASH ktory masz w playerze w ktorym firmware jest zapisane. Programator to taki sprzecik ktory potrafi programowac bezposrednio pamieci zewnetrzne i wewnetrzne procesorow (plastikowa/metalowa puszka podlaczona miedzy ktorys z portow komputera a pamiec/procesor programowany.
Np; http://ssl.allegro.pl/item176798332_pro ... elwis.html
http://ssl.allegro.pl/item180566597_pro ... k200_.html
Czasami istnieje koniecznosc wylutowanie procesora z plyty w celu zaprogramowania.

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00