markslav pisze:
Witaj, ja mam 520 88 r6, ale jestem dosyć zorientowany w e32 również.
Po pierwsze żadne BMW nie jest autem tanim w ekslpoatacji, natomiast wg mnie nie jest też drogim jak na to co oferuje. Silik 3,0 z lat 80 tych to R6, i tak samo jak 3,5 R6 należą do bardzo trwałych konstrukcji. Karoseria jeśli bezwypadkowa jest bardzo dobra i nierdzewieje. Prowadzenie i wyciszenie auta na najwyższym poziomie, to jest wspaniły samochód, ale musi być w bardzo dobrym stanie, co za tym idzie musi kosztowac- za 5 tyś bym nie kupował takiego auta, nawet bym go za darmo nie wziął. Wg mie należy szukać auta, które nie posiada znamion ingerencji tuningowców-dresiarzy czyli - małe kierownice, jakies blachy ryflowane, diodki, itp jak szukałem BMW (ostatecznie kupiłem w Niemczech) ale jak czułem, ze rozmawiam z dresem to nawet nie jechałem. Auto trzeba bardzo dobrze przeglądnąć przed zakupem i nie żalowac na to kasy.
Minusy- zawieszenie choć właściwości jezdne i komfort na wysokimpozimoie to czesto trzeba coś wymieniać, a jest ono dosyć rozbudowane - można przyjąć że co roku coś będzie do wymiany i będzie to kosztowało kikaset zł
Spalanie w miescie ok 16 benzyny ok 20 gazu - realne, trasa 10-12 bezn, 12-14 gaz
Na BMW MUSI Cie być stać (czy kolege, każdego) inaczej zaczniesz oszczedzac na czesciach, które będą kiepskiej jakości i tylko biedy sobie narobisz.. Na pewno myślenie w stylu założe gaz to bede jezdził za tyle samo co oplem astrą jest niewłaściwe
Przykłądowe ceny czesci:
amorki Bilstein na przód komplet - ok 900zł z motażem
wachacz przód: 100zł polski 200zł niemiecki
[/img]
No proszę kolego! a swoje bmw za 5 tys chcesz sprzedać i tak je bardzo zachwalasz.
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
A teraz piszesz takie rzeczy.W mojej rodzinie są same bmw od 15 lat , więc mam troche pojęcia na ten temat!
Spalanie E-34 525 w miescie przy ciezkiej nodze to 14-15 litrow gazu, więc takie samo lub nawet nizsze niz w MB z motorem 2,3l. A ceny amortyzatorów bilstein to wydatek 300zl za sztuke ! plus wymiana 50zl/szt
Spalanie o ktorym mowisz 16-20l to chyba osiągnięcia rzeźnika ,który je katuje
Ceny czesci tych samych producentów są tańsze niz np. w oplu vectrze B
Rozrząd kompletny z wymianą 250zl, vectra A i B 450zł.Więc nie pisz takich bzdur ze na bmw musi cię być stać. A jak założysz gaz to bedziesz jezdził za tyle samo lub nawet taniej niż astrą bo przez ten czas wrzucisz tyle kasy w naprawę astry ze po roku lub dwóch eksploatacji bmw mimo większego zużycia paliwa i tak bedzie tańsze w utrzymaniu!