MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 9:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam Szanownych Właścicieli "klekotów" (acz i nie-klekotów także zarówno),
W najnowszym "Motorze" opublikowano wyniki testu mocy silnika wysokoprężnego zasilanego różnymi olejami napędowymi. Przetestowano: standardowy olej napędowy Orlen, olej ze stacji Aral w Niemczech, oleje Orlen Verva, BP Ultimate, V-Power Shell i SuperDiesel Statoil'u. Silnik testowy miał moc deklarowaną 110 KM. Na wszystkich olejach moc zmierzona wynosiła od 110 (jedna z próbek Orlenu standard) do 113 KM (inna próba Orlenu standard) i 113.4 KM (jedna z próbek BP Ultimate). Inne lokowały się pomiedzy tymi wynikami.
Krótko mowiąc - żadne z droższych super-hiper-paliw nie daje znaczącego przyrostu mocy silnika.
Pozdrawia Leopold (który i tak dawno wiedział, że wszystkie paliwa i tak pochodzą z Płocka a diabeł tkwi w jakości stacji i uczciwości obsługi).

PS. Hasła typu "poczuj moc" można sobie powiesić w.... garażu. Kolesie z "Motoru" z pewnością dobrze sprawdzili wyniki i wiedzą co piszą, bo inaczej koncerny paliwowe by ich rozszarpały...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Racja, racja! Kiedyś był podobny test lecz dla benzyn i wyniki były podobne. Jak powiedział Leopold diabeł tkwi w jakości paliwa na danej stacji. Choć przy naszych silnikach jest to wyczuwalne nieco mniej. Dla przykładu: kiedyś zatankowałem ON na stacji BP, na której tankowałem od dłuższego czasu. W tym samym dniu zatankowała tam moja koleżanka z pracy swoją Pandę z MultiJetem. Ja nie odczułem niczego niepokojącego natomiast Panda po kilku kilometrach jazdy musiała wspomóc się lawetą! Ponoć w tym dniu po tankowaniu na rzeczonej stacji kilka samochodów z nowoczesnymi dieslami miało taką samą przygodę. NIe wiem na ile była to wina paliwa ale poszlaki są dość jednoznaczne. Od tamtej pory ON tankuję tylko na stacjach Shell - a gdy poruszam się po swoim mieście to właściwie na jednej stacji. Jak na razie jestem zadowolony.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
hmm ale jednak te 3,4 KM wiecej sie ukazało :)
Ej a ktoś śmiga na Bio ON ?? jak wrażenia?

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
wiarus junior

ALPAq pisze:
hmm ale jednak te 3,4 KM wiecej sie ukazało :)
Ej a ktoś śmiga na Bio ON ?? jak wrażenia?

Sprostowanie. NIE okazało się, że 3.4 KM więcej, tylko, że rozrzut wyników wynosił 3.4 KM - a to zupełnie co innego. Zresztą najmniejszą i niemal najwiekszą moc (druga w kolejności) zmierzono dla paliwa tej samej marki (Olren standard).
Pozdrawia, Leopold dokładny

PS. Badania Bio ON prowadzone na Politechnice Częstochowskiej wykazały przyspieszone niszczenie pomp wtryskowych (gorsze własności smarne Bio ON) oraz degradację niektórych tworzyw sztucznych (układ zasilania...)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Acz dodam od siebie, że warto użyć od czasu do czasu płukadełka do wtrysków - ostanio wlałem STP, czego nie czyniłem już od kilku baków no i wiecie co... kanciak ożył! Silnik równiej i ciszej chodzi, a i mocy przybyło zdecydowanie! Już zapomniałem, że tak było na początku.
Bio-ON używałem w kanciaku latem w trasie i nie zauważyłem różnicy. Ale to jeszcze konstrukcja z tych, co mielą wszystko (tradycyjny układ wtryskowy z pompą rozdzielaczową Bosch). W Pruszkowie w zeszłoroczne upały zabrakło mi paliwa, to zalałem 0,9 l Popularnego z pobliskiego sklepu, 15 s kręcenia i spokojnie pojechałem na Shell. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> Na początku posiadania beczki miałem płukanie takim zajzajerem nie dodawanym do baku, tylko zalewanym bezpośrednio do filtra. Słuchałem w zdumieniu, jak silnik po zassaniu tegoż w ciągu parunastu sekund zmienił się z traktora w kulturalne dzieło dobrych inżynierów.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ok! Może nie są to porażające wyniki "super" paliw, ale pod namowa przyjaciela postanowiłem spróbować Ultimate Bp. Ku mojemou zdziwieniu, auto zaczeło inaczej pracować, silnik stał sie jakby bardziej elastyczny, naprawde bardzo przyjemnie sie jechało. Był to silnik SDi także byc moze bardziej podatny na jakosc paliwa w porównaniem ze standartowymi diesla z pod znaku gwiazdy! Ot tak moja opinia!

'02 Seat Ibiza 1.9SDI 6k2 - ex
'94 MB W124 E300DT- ex
W poszukiwaniu swojej gwiazdy!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
hehe to zależy też od podejścia :D bo czesto mozna sobie samemu wmowic ze lepiej chodzi :D
Kocur Jaki to dokladnie srodek do czyszczenia zapodałeś?
A co do BIO .. hmm no to chyba bez przesady, w polskim Bio tego rzepaka jest tylko troszeczke (duzo mniej niz na zachodzie a tam samochody śmigaja na tym od wielu lat)

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja od czasu do czasu tankuje Bio (silnik 2.5CRD) i z tego co zauwazylem troszeczke wiecej pali (do 0.5l/100km). Poza tym nie zauwazylem roznicy w kopceniu, mocy, czy momencie...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A moze w tych nowszych dieslach jest inna zawartosc siarki - czytaj mniejsza, i lepiej sluzy nowym wtryskiwaczom w nowych dieslach.
Ja napisze tak w Vectrze C 2,2DTI od roku lejemy tylko te drozsze diesle i auto przestalow wpadac w tryb awaryjny silnika. Jak dla mnie to juz wystarcza zeby zaplacic o te 6 zl wiecej na tankowaniu.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

tak, a najgorsze jest to ze taka jakos, ktora u nas tyle kosztuje, jest na zachodzie norma na najmniejszej stacji... moja omega na polskim paliwie robilem cos ok. 60km mniej niz na niemieckim tankowanym na stacji rodzinnej - nie pod szyldem jakiegos giganta.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ALPAq pisze:
Kocur Jaki to dokladnie srodek do czyszczenia zapodałeś?

STP do czyszczenia wtryskiwaczy - to powinna być wystarczająca informacja. Kupiłem w Praktikerze, bo akurat tam byłem, ale są i na stacjach. Są i dodatki do lania stale - z cyklu "zrób se sam paliwo premium", ale ten jest z napisem "do czyszczenia" i polecają go raz na 5 kkm. Na mojego volvagena naprawdę zadziałał.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00