MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 5:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
Potrzebuje koniecznie nowe opony do 280 ce w rozmiarze 195/70/14. i nie wiem ktore wybrac H czy T bo roznica w cenie jest dosyc znaczna a rzadko zamykam licznik wiec moze T wystarczy :) moze ktos ma jakies doswiadcznia albo opony na sprzedaz ???

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Z tego co z ojcem obserwowalismy to jak kupilismy opony z wysokim indeksem (do 250 do auta ktore pomyka maksymalnie 180-190) to najzwyczajniej w swiecie sie szybciej scieraly, mozliwe ze inna mieszanka gumy byla, no chyba ze trafilismy na jakis badziew, a byly to Micheliny jak mnie pamiec nie myli.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

normalna rzeczoa jest ze opony o wyzyszch indexach predkosci maja mieksza mieszanke, spowodowane jest to tym tez duzo lepiej sie trzymaja drogi , ale z drugiej strony szybciej sie scieraja.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Wujek ma Barumy w takim rozmiarze w W123 250, z tego co pamietam to indeks predkosci jest T. Ale naklejka na szybie ostrzega o nie przekraczaniu 180km/h, wiec oryginalnie pewnie byly z indeksem S :)
Jak roznica w cenie jest spora, to kupuj te tansze, one i tak maja spory zapas wytrzymalosci z tego co slyszalem u znajomego wulkanizatora.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

runcajs pisze:
normalna rzeczoa jest ze opony o wyzyszch indexach predkosci maja mieksza mieszanke, spowodowane jest to tym tez duzo lepiej sie trzymaja drogi , ale z drugiej strony szybciej sie scieraja.

Pamietasz moze jakie masz u siebie zalozone?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja mam założone do 240 km/h na coupecie :D michelin pilot primacy. Oponki sa niesammowite. generalnie nie jeżdze szybko ale czasem w przypływie adrenaliny sie zdazy, a te trzymaja sie super czy to ostry zakret czy deszcz. mowie tu o predkościach nie przekraczajacych 140-150 ( nie stresuje mojej furki ) :D

osobiscie poczułem duzą rożnice na mondeo gdzie jeżdziłem na dunlopach sp sportach i założyłem jakies klebery. Sa głośniejsze i nie ma juz mowy o takich zakretach jak na dunlopach.

zastanów sie jakie opony potrzebujesz,

czy jeździsz szybko, agresywnie, szybko wchodzisz w zakrety, jeżdzisz czesto po deszczu ? jeśli tak jest potrzebujesz dobrej opony, jakiegos dobrego sporta Dunlop Sport, micheli pilot primacy,

jesli chilijesz podczas jazdy i generalnie sie bujasz to nie potrzebujesz jakis super oponek Barumy, fuldy, klebery

generalnie masz dosyc duzy wybór.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzieki za rady jak zakupie to dam znac co wybralem

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00