and6412 pisze:
Harrier ty jestes magik od linuxów.
Heh, trochę na wyrost, ale miło. :) Od siedmiu lat korzystam z
FreeBSD. Nie wiem czy będę w stanie podać gotowe rozwiązanie, mogę napisać gdzie bym szukał i mniej więcej jak debugował problem. :)
Co to znaczy, że nie możesz wejść na partycje? W managerze plików pokazuje Ci dysk, ale nie pokazuje jego zawartości?
1. Co pokazuje polecenie:
$ cat /etc/fstab ?
2. Masz w kernelu obsługę filesystemów? Pewnie masz bo to Ubuntu... i pewnie FAT* jest defaultowo, a ewentualnie przydałoby się załadować NTFS. :)
3. Co pokazuje polecenie mount (wydane bez opcji)?
4. Znajdz pod linuxem urządzenie reprezentujące Twój dysk z systemem FAT32 i spróbuj go zamontować w jakiejś lokalizacji ręcznie:
# mount -t vfat /dev/hdXx /mnt/dyskXx
i sprawdź czy teraz możesz się dostać?
5. Może wystarczy jak zamontujesz w linuxie dysk zewnętrzny i stestujesz kopiując dane z dysku zewnętrznego na partycję linuxową? Niestety nie wiem jak się nazywa w linuxie urządzenie reprezentujące dyski podłączane po USB i nie wiem jakie moduły powinny być w kernelu, żeby taki dysk był widziany. Ubunto powinno to z defaultu samo wykrywać. :)
6. NTFS dla systemów UNIX/UNIX-like jest tylko read-only.
Tak się zastanawiam czy z poziomu linuxa nie mogłbyś zajrzeć do /proc/pci (nie jestem pewny czy dobrze pamiętam ścieżkę) i poszukać czegoś o Twoim dysku USB. Jest, zdaje się, w linuxie jeszcze takie polecenie jak lspci, ale to byś musiał sprawdzić w manualu jak się z tego korzysta. :)
Pozdrawiam,