gieniek pisze:
co do opłaty, to dzwoniłem do urzedu skarbowego i powiedzieli mi ze jedynie zostaną naliczone mi odsetki, ale biorąc pod uwage okres jaki upłyną od daty zawarcia umowy oraz wartosc przedmiotu na umowie to te odsetki beda prawie nie zauwazalne, lub wrecz zadne, to samo powiedział mi prawnik w firmie w ktorej pracuje od niedawna.
dziwna sprawa bo moj kumpel zapłacił 100 za 2 dniowe opoznienie, dziwne u nas to prawo
Sikor pisze:
mogą Ci dołożyć mandat (ale nie muszą)
gieniek pisze:
nawet gliniarz słuzbista nic nie zrobi, skad on moze wiedziec czy kupiłem samochod czy pozyczyłem? po za tym to nie jego sprawa nawet jezeli pozyczyłem samochod, pierwsze słysze o tym zeby gliniarz mogł odcholowac samochod jezeli nie został przerejestrowany w terminie,
Już Ci tłumaczę. Gdy kupisz auto bez polisy, albo polisa poprzedniego właściciela wygaśnie., musisz podpisać nową umowę. Wiec idziesz z papierami do ubezpiecyzciela i podpisuje sz umowę z danymi auta przed rejestracją, ale sobą jako właścicielem. Na OC jest adnotacja "na podst. umowy kupna-sprzedaży".
Zgodnie z przepisami taką umowę powinieneś wozić razem z DR i polisą, ponieważ na polsie i w DR widnieją różne dane właściciela.
Natomiast co do czepiania, to w KD jest wyraźnie napisane, że na przerejestrowanie masz 30 dni i policjant ma prawo zabrac dokumenty jeśli przekroczysz ten termin, a będziesz użytkował auto. Tyle, ze znów ma prawo, ale nie musi...