cześć, mam dla ciebie opinię posiadacza takiego auta jak VW Sharan (z innego forum, mam nadzieję że nie ma nic na przeciwo że go zacytuję) i myślę że możesz coś takiego wziąć pod uwagę
cyt.:
Akurat od niedaqna mam takie auto, ten sam rok i silnik. Powiem ze myslalem ze jak na auto wazace 1722kg na pusto 110KM bedzie za malo ale zmienilem zdanie Spalanie w trasie 5.5 litra i wcale nie przesadzam! W miescie 7 jeszcze mi nie spalil chocby nie wiem jak cisnac. CO do czesci to chyba tez nie ma tragedii, ja zrobilem rozrzad, wymienilem olej i zmienilem plyn chlodniczyza 470zl z czesciami i robocizna w SpeedCar Lublin, w vectrze chyba drozej wychodzi Autem jak sie jedzie to czuje sie bezpieczenstwo i jest bardzo wygodne, z tylu mysle ze po zamocowaniu 2 fotelikow jedna dorosl osoba znajdzie sobie wygodne miejsce, jednak w przypadku zalozenia 7 foteli to miejsce zostaje raczej symboliczne ale przy pieciu to napewno wiecej miejsca niz w VB
No a teraz troche o wadach, niestety jak to szmelzwagen wykonanie wnetrza lekko paskudne i przewazaja twarde plastiki Awarie ukladu elektrycznego, np. przy przechodzeniu kabli z ktylnej klapy do samochodu u mnie juz ponad polowa byla lutowana i to jest standart poniewaz sa wykonane ze zbyt twardego materialu, w zimie namarzna rtobia sie sztywne i pekaja Ale idzie sobie z tym samemu poradzic. Ogolnie o jakichs drogich naprawach nie slyszalem zeby cos powaznego wysiadalo. Zawieszenie tez raczej nie nalezy to delikatnych i napewno bardziej wytrzymale niz w VB i wcale nie tak zle sie trzyma w zakretach(jak na takie wysokie auto ).
Tak ze ogolnie polecam Ci VW Sharana, Seata Alhambre albo Forda Galaxy. Z naciskiem na Galaxy, dlaczego? A no dlatego ze jest sporo tanszy od dwoch pozostalych a to jest dokladnie to samo! Rozni sie grilem, lampami z tylu i kierownica! Czesci i wszysko co moze byc idzie takie same do tych trzech aut, tak wiec nie ma co przeplacac za marke.
Myślę że rozsądnie będzie wziąć coś z TDI 110 a nawet 130 KM (nie pamiętam od kiedy). Sam się kiedyś zastanawiałem na taką opcją. Inny kumpel właśnie nabywa taki więc może to niezłe auto.