Fymek pisze:
Wszystkie wersje S, ktore widzialem tych zaokraglonych "wnek" z chromem nie mialy...
hadwis pisze:
Jeśli chodzi o boczki to te zaokrąglone ze sprzączką i z wiekszą zabudowa słupka są od 2 seri 116 natomiast takie jak sa w beczce są z 1 wszej serii
tak mi wiadomo ja mam 1wszą serię wersję SE i boczki jak w beczce
Na dzień dzisiejszy nie potrafię w pełni rozwiązać zagadnienia i poprzeć go faktami, ale coś tam wiem. Otóż w drugiej serii (po wejściu na rynek W 123) w istocie "płaskie" boczki nie występowały w żadnej wersji.
Co zaś się tyczy pierwszej serii to były one tylko w 280 S i 280 SE, ale nie zawsze! Tutaj można dywagować dlaczego. Moim zdaniem wyjściowo zależało to od rodzaju tapicerki. Jeśli była standardowa, czyli materiał+skaj lub sam skaj (MB-Tex) to boczki były zazwyczaj "płaskie". Jednak nie zawsze. Czemu? Może można było domówić je do tych tańszych tapicerek?* Przy skórze i welurze boczki zawsze są "grube".
To co napisałem wynika tylko i wyłącznie z moich dotychczasowych obserwacji.
Jeśli te "płaskie" boczki porównywać z jakimiś innymi to prędzej im do tych ze /8 niż W 123, miały one bowiem tapicerowane korbki i rękojeści przykręcane w trzech miejscach (poważny plus w porównaniu z "grubymi"). Jednak najbardziej podobne to one są do tych z W 107.
Dla urozmaicenia dodam, że boczki z drugiej serii różniły się od tych "grubych" z pierwszej
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)
.
Hadwis możesz wrzucić zdjęcia swojego wnętrza?
Fymek pisze:
Ktos mi doradzil zebym podjechal do tych co konserwuja i odnawiaja meble skorzane... Co o tym myslisz?
Wolałbym pojechać do dobrego tapicera samochodowego zajmującego się skórą i jej renowacją, bo napewno będzie znał się lepiej i może będzie taniej, ale nietanio!
Wookee pisze:
Zagłówki Ci zostawię, bo potrzebne ze względów bezpieczeństwa, a z przerabianiem na tylne pewnie byłoby trochę zabawy
Fymek pisze:
jak to jest z zalozeniem zaglowkow i pasow do tyl?
Pewnie, że potrzebne i jak pięknie wygladają! Roboty wcale nie jest tak dużo, ale trzeba mieć prowadnice i "tulejki", które przechodzą przez oparcie. Można zrobić we własnym zakresie tak jak michau
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
, ale ja jakoś nie mogę się zebrać ze względu na konieczność zrobienia dziur w kanapie

. Jak kupię drugą to zrobię, chyba że będzie już z zagłówkami

.
Co do pasów to musisz mieć oczywiście pasy
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
i zrobić dziury tam gdzie napisał Wookee, ale to mały problem, bo są tam wytrasowane otwory fabrycznie. Jeśli chodzi o pas dla trzeciej osoby z tyłu (biodrowy) to w podłodze pod kanapą są otwory do przykręcenia śrub, więc też nie ma problemu. Większy problem jest z nabyciem pasów. Nowe są już inne, a stare ciężko dobrać, bo było ich chyba z pięć rodzajów!
* - w cennikach nigdzie nie znalazłem rozróżnienia na dwa rodzaje boczków, ale nie ma tam też blokady stacyjki czy zwykłej ogrzewanej szyby, bo to było w standardzie, a trafiają się auta bez tego wypasu!