MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 12:09 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
Dostałem takie pismo, że przy wypłacie ubezpieczenia powyżej 2k żądają po naprawie przesłania kopii dowodu lub zaświadczenia o przeprowadzonym przeglądzie... Mi też wcześniej się o tym nie zająknęli....

tak, tylko że przecież nie dali mi tyle kasy ile wycenili za naprawę tylko tyle ile wyszło z różnicy przed i po więc nie obchodzi ich co ja z tym zrobię...
według ich sugestii z pisemka mam nie naprawiać tylko sprzedać to co było po (za 3100) dołożyć 4900 i kupić sobie za 8000 identyczny

ghost2255 pisze:
moim zdaniem ten cały likwidator wycenił tak wysoko, bo bał się, że właściciel tak zadbanego mercedesa będzie dochodził swoich racji w sądzie i przedstawi wycenę z ASO lub jakiegoś rzeczoznawcy od zabytków, a jak powszechnie wiadomo naprawa zabytka jest dużo droższa od naprawy współczesnych aut.

no właśnie... a jeśli po oględzinach (a przed odpowiedzią PZU że nie dadzą mi kasy na naprawę) wstawiłym go do ASO? co by na to PZU mogło powiedzieć?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jelen uspokoj sie ...

prawo mówi ze na wyplacie odskodowania nie mozesz się wzbogacic. Ma ci tylk wyrównać stratę ...

Sam wyceniłeś auto na 8000zł ... za naprawe w ASSO trzeba by zaplacic duuuzo wiecej .. pewnie same zderzaki to pare tysiecy ..
dlatego słusznie dali ci szkodę całkowitą i wypłacili IMO wystarczająco dużo zebyś naprawił auto , znalazł naprawde ładny zderzak i polakierował ... może ci jeszcze zostanie ... więc be happy .. ciesz sie ze sprawca miał PZU a nie "samoobrone" ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

erio pisze:
jelen uspokoj sie ...

prawo mówi ze na wyplacie odskodowania nie mozesz się wzbogacic. Ma ci tylk wyrównać stratę ...

nie chodzi mi o wzbogacanie się tylko o przywrócenie do stanu sprzed wypadku
dlatego jest ciekawy co by zrobiło PZU jeśli wstawiłbym samochód do ASO czyli chciałbym naprawić to bezgotówkowo... kasa z PZU do ASO

erio pisze:
Sam wyceniłeś auto na 8000zł

to chyba zadanie 'rzeczoznawcy'

czyli zagazowane 280S '77

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
nie chodzi mi o wzbogacanie się tylko o przywrócenie do stanu sprzed wypadku
dlatego jest ciekawy co by zrobiło PZU jeśli wstawiłbym samochód do ASO czyli chciałbym naprawić to bezgotówkowo... kasa z PZU do ASO

odpowiadam na pytanie ... powiedzieli by ci żebys sie bujał i płacił sam ...
(mozesz kliknąć "Pomógł" ;)
Masz obowiązek jechac do nich na oględziny i oni decydują czy naprawiasz a oni za to płącą ( ty wybierasz czy bezgotówkowo, czy dają ci kase a ty naprawiasz sam) czy jest szkoda całkowita i auta nie opłaca się naprawiac ...

oni zdecydowali że nie oplaca sie naprawiac i proponują ci odszkodowanie (imo w przyzwoitej kwocie żeby się nie cyckać z zabytkiem i upierdliwym perentem) . Obliczyli tez tak jak trzeba .. ile jest warte auto - wartosc pozostałości = kwota dla ciebie ...

Od ich decyzji mozesz się odwoływać i je zaskarżać, ale nie możesz ich olewać.

Do ASO nie możesz jechać, chyba na swój koszt ... bo oni zdecydowali ze auta nie będą naprawiać tylko wypłacą odszkodowanie z którym mozesz zrobić co chcesz ... nawet 100 kilo nawozu mozesz sobie kupić za nie ich to juz nie obchodzi ...

Możesz tez walczyc o wyzsze odskodowanie udawadniając ze auto było warte nie 8000 zł tylko 18.000 ... ale to broń obosieczna, bo wtedy oni ci wyliczą ze pozostałości są w takim razie warte 13.100 zł, a mają swoje sposoby ... ...

więc ciesz się, bo cię za bardzo nie skrzywdzili ...

Może mozesz powalczyc zeby ci jednak naprawiali auto, odwolac sie od decyzji o szkodzie całkowitej i odmowie naprawy na rzecz odszkodowania, ale i tak nie dostaniesz wiecej niz wartosc auta. A wydatki na naprawę kazą ci udokumentować fakturami.
Może majac auto na zabytkowych blachach było by łatwiej z przekwalifikowaniem szkody całkowitej na rzecz odbudowy.

pozdr ... przestan szukac dziury w całym , a zacznij szukac zdederzaków i blotnika ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzięki

rzeczywiście wyczerpująca odpowiedź :)

szukam dziury w całym bo zawsze ciężko mi dogodzić
dlatego jeżdżę MB ;)

pzdr

czyli zagazowane 280S '77

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jelen pisze:
tak, tylko że przecież nie dali mi tyle kasy ile wycenili za naprawę tylko tyle ile wyszło z różnicy przed i po więc nie obchodzi ich co ja z tym zrobię...

zgodnie z art 17 ust. z dnia 22 maja 2003 i art. 81 ust.8 pkt. 4 ustawy z dnia 20.06.1997 (tekst ujedn. Dz. U. z 2003r. Nr. 58 poz 515) jesteś zobowiązany do: wykonania dodatkowego badania technicznego... i poinformowaniu ubezpieczyciela o przeprowadzeniu owego badania -tyle mówi pisemko z PZU. Miłej lektury...

pozdrawiam

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00