MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 8:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, wybieramy sie z rodzinka do Rumunii, Bulgarii i gdzie oczy poniosa w 2007 w miesiacach letnich. Moze ktos tez ma ochote w tym samym kierunku? czas lipiec, sierpien, lub wrzesien. auto - W123 , spanie pod namiotem, zadne hotele. wyjazd glownie w celu poznania dzikich Karpat. Typ pojazdu dowolny, jedzie jeszcze prawdoopodobnie Honda Dominator i 2 Land Rovery Disco. zbieramy jak najwieksza wesola gromadke. Pozdro

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Weżcie broń [zlosnik] i sporo kasy na łapówki.
Ja tam już nie jadę, no chyba ,że z VI pancerną brygadą zmechanizowaną ;)

Tytuł:
wiarus junior

Rumunia wchodzi od 2007 do Unii wiec bedzie kulturka,prawo i sprawiedliwo ;).Brat tam był 2 tyg temu i bardzo sobie chwalił póki sie z roweru nie zwalił i kolana nie rozwalił.Ot ,konflikt z psem bo po rumuńsku nadawał a kto ich zrozumie....
Ogólnie jest OK.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Weżcie broń i sporo kasy na łapówki.
Ja tam już nie jadę, no chyba ,że z VI pancerną brygadą zmechanizowaną

Proponuję spojrzeć na mapę, poczytać trochę o sytuacji ekonomicznej i paru innych rzeczach a nie pisać takie głupoty! :evil:
Niektórzy Amerykanie myślą o nas, że mamy czarno-białe telewizory (jeden na wioskę) i nie widzieliśmy w życiu tęczy. Czy Ty też jesteś takim ignorantem?
Życie tam troszkę różni się od polskiego ale uwierz mi, że nie są wcale tak sto lat za murzynami.
Poza tym wszystkim coś mi się zdaje, że pomyliło Ci się z obecną sytuacją na Węgrzech.
Ja się tam wybieram w niedługim czasie. A w wakacje może na dłużej.
Pozdrawiam

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
wiarus senior

filippo pisze:
Waciak pisze:
Weżcie broń i sporo kasy na łapówki.
Ja tam już nie jadę, no chyba ,że z VI pancerną brygadą zmechanizowaną

Proponuję spojrzeć na mapę, poczytać trochę o sytuacji ekonomicznej i paru innych rzeczach a nie pisać takie głupoty! :evil:
Niektórzy Amerykanie myślą o nas, że mamy czarno-białe telewizory (jeden na wioskę) i nie widzieliśmy w życiu tęczy. Czy Ty też jesteś takim ignorantem?
Życie tam troszkę różni się od polskiego ale uwierz mi, że nie są wcale tak sto lat za murzynami.
Poza tym wszystkim coś mi się zdaje, że pomyliło Ci się z obecną sytuacją na Węgrzech.
Ja się tam wybieram w niedługim czasie. A w wakacje może na dłużej.
Pozdrawiam

Nie obrażaj mnie epitetami typu ignorant - to raz.
Dwa : napisałem post z lekką ironią , której podejrzewam nie wyczułeś.
( brak mięsa w organizmie?)
Byłem tam nie tak dawno i często jeżdzi tam moja rodzina- nie pomyliłem z Węgrami. :evil:
Owszem dzicz to nie jest ,ale załatwić coś z urzędnikami rumuńskimi to istny koszmar.
Zachowujesz się jak Michnik: można opłuwać Polskę i to jest po ,,europejsku" ,ale napisz coś nie tak o innym kraju ,to zaraz jesteś ,,ignorant" i ,,LPR-owiec".

88

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Cytuj:

Oj znowu bedzie dyskusja [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Nie obrażaj mnie epitetami typu ignorant - to raz.
Dwa : napisałem post z lekką ironią , której podejrzewam nie wyczułeś.
Byłem tam nie tak dawno i często jeżdzi tam moja rodzina- nie pomyliłem z Węgrami.
Owszem dzicz to nie jest ,ale załatwić coś z urzędnikami rumuńskimi to istny koszmar.
Zachowujesz się jak Michnik: można opłuwać Polskę i to jest po ,,europejsku" ,ale napisz coś nie tak o innym kraju ,to zaraz jesteś ,,ignorant" i ,,LPR-owiec".

88

Czy ja Cię nazwałem ignorantem czy zadałem pytanie o bycie nim?
Czyli jednak ignorujesz to co piszę lub czytasz bez zrozumienia.
Narażasz się tylko na śmieszność pisząc głupoty potem zasłaniając się tym iż były to "żarty". Nie mam wyczucia takowych ironii a przyczyna nie leży na pewno w niespożywaniu martwych zwierząt.
Nie pisz mi, że musiałeś cokolwiek załatwiać w rumuńskich urzędach bo jako nie chce i się w to wierzyć.
Nie mam nic przeciwko porównaniom z Michnikiem, gdyż nie mam żadnej judofobii choć związku z nim nie widzę żadnego.

Podpisanie twego posta "88" czyli (dla niezorientowanych) symbolem nazistowkiego pozdrowienia "heil hitler" pozostawiam bez komentarza.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Panowie spokojnie bo będe musiał wkroczyć z pałka w postaci minusów lub banów.

Tytuł:
wiarus senior

MacKuz pisze:
Panowie spokojnie bo będe musiał wkroczyć z pałka w postaci minusów lub banów.

Myślę ,ze nie bedzie takowej potrzeby.
Nie zamierzam ciągnąć tej jałowej dyskusji.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Nie zamierzam ciągnąć tej jałowej dyskusji

Obydwaj jej lepiej nie kontynuujcie [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

nie wiem na ile sie Rumunia zmienila, ale kiedys, jakies 15 lub wiecej lat temu, moi rodzice mieli w tym kraju wypadek, na tyle powazny, dla samochodu na szczescie, a nie dla nich, ze utkneli tam na dobrych kilka dni.

do dzis wspominaja to jako najgorszy kraj, gdzie mieli okazje przebywac. Potrzebowali pomocy, a nigdzie nie bylo ani telefonu, kazdy z tubylcow czekal tylko aby im cos zabrac z rzeczy ktore mieli przy sobie a na koniec policja nie chciala im pomoc w zadnej sprawie zwiazanej z wypadkiem, a na koniec chcieli jeszcze przypisac wine za wypadek moim starszym. kiedy ci nie chcieli podpisac protokolu, to zaczeli tubylczy policjanci byc bardzo nie mili i wogole. dobrze ze rodzice poszli w zaparte. po kilkunastu godzinach udalo im sie zalatwic ($$$) jakiegos ludka co ich poholowal do granicy, do cywilizacji.

jak zaznaczylem, nie wiem na ile sie tam zmienilo, ale badzcie przygotowani na nie jedna niespodzianke.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

gdzie 2 polakow tam 3 punkty widzenia :) jakby kto jechal to zglaszajcie sie na priv czy co?

wiarus senior
Awatar użytkownika

Więc tak jak obiecywałem pojechałem Rumunii. Oto moje wrażenia.

Rożnice między Polską widoczne lecz nie są one na tyle duże by powiedzieć, że są zacofani. Muszą kilka rzeczy poprawić lecz jestem pewny, że przyjdzie im to z czasem i kto wie czy nie szybciej niż nam.
Zaznaczam, że byłem ponad tydzień na północy Rumunii (region Moldova), w mieście dość sporym (450 000)- Iasi i jego okolicach.

Podsumuję w trzech kategoriach:

Na plus +:
+ Jedzenie (tanie i dobre - w moim przypadku wege ale mięsożercy byliby jeszcze bardziej zadowoleni), mołdawskie wina, ludzie (pozytywny stosunek do mnie jako polaka), kościoły ortodoksyjne, niesamowite widoki tak z ziemii jak z samolotu, środowisko nie skażone turystami, ogród dendrologiczny, dentyści (przydarzyło mi się i tak było dobrze, że trzy naraz sobie zrobiłem kompleksowo w gabinecie wyglądającym jak laboratorium kosmiczne a usługa kosztowała mnie około 500 zł!), polki są bardzo ładne i chyba tylko rumunki mogą się z nimi równać, kilka rumuńskich słów znaczących to samo po polsku, dość dobra komunikacja miejska choć czasem zatłoczona, ciekawe wystawy w muzeach (pierwszy silnik Diesla), bardzo fajne kafejki i bary,

Na minus - :
- fantazja rumuńskich kierowców jest równie ułańska jak naszych, wałęsające się psy śpiące gdzie popadnie, naziemne rury gazowe (fi ok.50mm) tuż przy poboczu drogi, słabe oznaczenie poziome dróg w mieście, kurz, gdzieniegdzie sprzedawczynie żyjące głęboko w poprzednim ustroju, mało MB

Śmieszne * :
* stuningowane Dacie (szczególnie te starsze), słowa takie jak "dupa" - po; "pierduta" - zagubiona, widziałem około 10 youngtimerów MB (W123) i tylko jeden był brązowy a cała reszta biała w tym bardzo ładny i zadbany 250.
Tragiczne :evil:
:evil: stuningowany W110 - nie miałem aparatu ale serce mnie zabolało strasznie

Teraz fotki:
Tak zabezpieczają przed zgubieniem i kradzieżą swoje kołpaki użytkownicy MB.
Obrazek
Tak fantazyjnie nazywają biurowce.
Obrazek
Widok Iasi ze wzgórza.
Obrazek
Geolog ze mnie żaden więc: "skały" [zlosnik]
Obrazek
My na tle "skał".
Obrazek
Ja na tle bohatera narodowego Stefana Cel Mara i pałacu kultury w Iasi.
Obrazek
Karpaty z lotu ptaka (stalowego 737 [zlosnikz] )
Obrazek
Chyba tyle. Polecam szczerze. Następnym razem wyprawa w tereny dzikie lub na snowboard. Jeśli ktoś ma pytania to zapraszam.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Przez Rumunię byłem tranzytem, ale podoba mi się Filip, jak potrafisz bronić swojego zdania i jadłospisu.

A Rumunki? Kto widział, ten wie. [oczko] [ok]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Troche wczesnie w sumie na kompletowanie squadu ale ja bym sie w sumie pisal na takiego tripa :) Ale rozumiem ze miejsca na nocleg macie jako tako "obcykane"? Bo ja przez Rumunie tez jechalem tranzytem do Grecji i prawde mowiac troche dziwnie sie czulem jak sie zatrzymywalismy a zaraz "przyklejali" sie (doslownie :-? ) do autokaru jacys Romowie i blagali o datki.. Ja rozumiem ze ludzie sa biedni, ale to bylo troche na "wyrwe", zreszta w Polsce jest chyba tak samo. Jesli macie jakies pewne miejsca do campingu, to jak mozesz daj troche wiecej informacji to cos zakombinuje z ekipa :) Jedyny minus takiej wyprawy to to ze kierowca nie moze sie "bawic" tak jak pasazerowie.. :) Ale mysle ze i tak warto by sie wybrac. A wstepnie szacowany czas trwania takiej wyprawy? Bo na dluzej niz dwa, max trzy tygodnie to raczej nie dam rady.. No i najbardziej mi odpowiada sierpien bo akurat dziewczyna bedzie juz po rekrutacji na studia :) Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00