MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 9:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam. Pytanko brzmi tak. Sprzedalem samochod. Czy musze isc go wyrejestrowac? Czy nie jest tak ze gdy nowy wlasciciel zarejestruj go na siebie zostanie on wyrejestrowany ze mnie automatycznie?

Dzieki

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

powitac nowego kolege. sprawa wyglada tak ze jesli sprzedales auto to nie musisz isc go wyrejestrowac bo w momencie jak nastepny wlasciciel go rejestruje to automatycznie zalatwia cala sprawe. jednak mozesz to zrobic, bo na przyklad, jesli gosc bedzie chcial jezdzic tym autem, powiedzmy do momentu az minie twoje ubezpieczenie ( wiele osob tak robi, w razie kontroli mowia ze jest to pojazd np. kolegi ) i bedzie mial stluczke, wypadek czy inne tego typu zdarzenie to formalnie dla urzedu nadal ty jestes jego wlascicielem i mozesz miec z tego tytulu niemaly problem. warto przy sprzedazy auta, jesli masz jeszcze na ladnych pare miesiecy wazne OC, wypowiedziec umowe, wtedy ubezpieczyciel potraca ci skladke za jeden miesiac a reszte oddaje. tylko musisz zastanowic sie czy ci sie to oplaca. pozdrawiam.

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

sobolini pisze:
bedzie mial stluczke, wypadek czy inne tego typu zdarzenie to formalnie dla urzedu nadal ty jestes jego wlascicielem i mozesz miec z tego tytulu niemaly problem

niby dlaczego ma miec problem??? [totalszok] po 1 - ma umowe tam jest data i tp,
po 2 - w ciagu 30 dni ma obowiazek zglosic sprzedaz auta w ubezpieczalni,
po 3 - nowy wlasciciel w ciagu 30dni ma obowiazek zlozyc wypowiedzenie z ubezpieczalni, w przeciwnym wypadku dana ubezpieczalnia bierze nowego wlasciciela pod lupe i wylicza mi znizki/wzwyrzki z jego procentow i przysyla mi nowa polise do domu, jezeli stare OC jest jeszcze wazne to ew doplaca.

"stary wlasciciel" dostanie zwrot z TU, tylko wtedy kiedy "nowy wlasciciel" zlozy rezygnacje w obecnosci "starego wlasciciela", wtedy musi w tym samym dniu wykupic nowe OC, poniewaz w polsce OC jest obowiazkowe :lol:

jezeli chodzi o zgloszenie do WK sprzdazy auta, to trzeba to zrobi, niby mamy na to 30dni, ale na przykladzie mojego miasta mozna zrobic to w pozniejszym terminie.

aha, i Ty go NIE WYREJESTROWYJESZ tylko zglaszasz sprzedaz,
WYREJESTROWAC auto w pl, mozna tylko wtedy gdy przyniesiesz dokumenty ze stacji recyclingowej , ze auto jest skasowane.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w 100% sie z toba zgadzam. zapomnialem ze wg. nowych przepisow MUSISZ zglosic sprzedaz auta w TU i wypowiedziec umowe. natomiast jesli chodzi o polskie realia wiem ze nie zawsze osoba ktora kupila od ciebie pojazd w ciagu 30 dni go na siebie zarejestruje. jak sprzedalem motocykl i nie poszedlem zglosic tego do WK ( jeszcze wtedy nie trzeba bylo zglaszac do TU ) to po 3 miesiacach przyszlo do mnie zawiadomienie ze KTOS na moim motocyklu mial wypadek, sprwa jest w sadzie i zeby to wyjasnic musialem sie zdrowo nabiegac. gosc po prostyu nie zarejestrowal go na siebie ( bo chcial wykorzystac do konca moje ubezpieczenie OC )i formalnie moto caly czas bylo moje. dlatego radze zglosic to w WK,- tak na wszelki wypadek.

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
wiarus senior

Witam
BECKER pisze:
aha, i Ty go NIE WYREJESTROWYJESZ tylko zglaszasz sprzedaz,

dokładnie
Zgłaszasz sprzedaż w WK i z tą umową podbitą zasuwasz do UBEZPIECZALNI i to migiem !!! [zlosnik] bo będziesz płacił dalej!
A jak chcesz wyrejestrować to musisz mieć dowód z recyklingu, dowód rejestracyjny, tablice rejestracyjne unieważnione przez firmę recyklingową i wtedy do WK o wyrejestrowanie z powodu kasacji auta
pozdro

Tytuł:
nowy

no witam ponownie...dzieki za odpowiedzi
nie dodalem jednak ze ubzpieczenie dalem razem z samochodem nowemu nabywcy. Wynika z waszych odpowiedzi ze musze tylko powiadomic ubezpieczyciela o zmianie wlasciciela...

pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00