O jaki fajny odgrzewaniec... starszy jeszcze niz moje początki na tym forum.
Z moich doświadczeń ze 123 240D:
Wg mnie umieszczenie przycisków na tym panelu za dźwignią biegów w ogóle nie jest sensowne, szczególnie jak jest podłokietnik. Podziekowanie awaryjnymi to gimnastyka. Otwieranie szyb - nie miałem tej przyjemności, ale pewnie też. Awaryjkę nowego typu można przełożyć na główny panel bez problemu. Za to sam podłokietnik - miód i malina, super jest to, że przesuwa się z fotelem. (Np. w volvo jest za krótki i stacjonarny, i jak się przesunie fotel do przodu, to można się nie załapać na lenia).
Pokrętło regulacji oparcia - mogłoby po prostu być więcej miejsca na rękę. Umieszczenie pokręteł na środku w przypadku foteli z podłokietnikiem nie miałoby sensu.
Wszystkie przyciski na głównym panelu są podświetlane światłowodami z jednej żaróweczki. Trza se naprawić i bedzie git.
Zegar - rzeczywiście u mnie był taki problem, wymieniłem kodensatory zgodnie z przepisem na mb.org.pl i działa znakomicie. Ba, jak na taki sprzęt to ten zegar jest wręcz szokująco dokładny!! Złego słowa nie dam powiedzieć.
Kiepsko jest umieszczona regulacja jasności oświetlenia zegarów. Trzeba sięgać przez kierownicę.
Wszelkie grzebanie pod deską jest jak zdobywanie sprawności ginekologa,

ale to chyba w każdym aucie. Chyba mogło być gorzej. (Zalety: brawa dla MB za wtyczki!!! Nie sposób pomylić, w dodatku nie śniedzieją chyba nigdy.
![[ok]](./images/smilies/ok.gif)
)
Zdejmowanie, a zwłaszcza zakładanie końcówek cięgien na zawór ogrzewania - wyczerpałem asortyment wulgaryzmów przy tej czynności.
Wymiana świecy żarowej 3. cylindra. Ciasno... tylko jak to inaczej umieścić?
Jeśli chodzi o blachy w 123, to jak na stare i niecynkowane są naprawdę w porządku. Chyba mogli lepiej rozwiązać wrazliwe miejsca - zakończenia progów przy nadkolach. Kiepsko tam z odprowadzaniem wody i brudu. W dodatku za przednim nadkolem, pod błotnikiem, w to miejsce jest odprowadzana woda z odpływów spod maski i z szybra.
Te rurki w progach na podnośnik - chyba mogli to rozwiązać inaczej. Który na tych spawach nie rdzewieje?
Pogratulować konstruktorom bocznych wieszaków zderzaka z tego jakiegoś stopu...
Pneumatyczny centralny zamek - chyba już w tych czasach mógł być elektryczny, nie byłoby tych cyrków z nieszczelnością.
Chyba tyle...