MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 12:36 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior

Witam wszystkich

Jak sie podoba forumowiczom nowy pomysl tego pajaca Ministra Nenemana o nowym podatku ekologicznym??? Jak ostatnio przeczytalem to mi sie wlosy zajezyly :evil: Dla mnie jest to kompletny idiotyzm i godzenie w wolnosc czlowieka. Z jakiej racji maja "zmuszac" mnie np do kupna nowego "daewoo", kiedy ja wole np kilku letniego okularnika?? W ogole wzor na naliczanie kwoty podatku.... polewka [zlosnik] .Skad to sie wzielo....
Ja juz nie wiem, czy oni nie potrafia zrozumiec, ze ludzie sprowadzaja starsze auta bo zwyczajnie nie stac ich na nowe? Gdyby nowsze bylyby tansze, albo ludzie dostawaliby wieksze place to nie byloby tego problemu. Wydaje mi sie , ze znow wrocimy do ery przeszczepow i przebijanych numerow [szalone] . Smutne ale tak sie dzieje kiedy wladze stanowia BURAKI!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Też jestem przeciwny i wydaje mi się że to nie przejdzie bo UE utrąci nam nosa za taką politykę! Mam nadzieję.
Tu coś było chyba w tym temacie mówione:
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=19270

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

UE ma zamiar wprowadzić podatek od wszystkich samochodów płacony c roku w zależności od emisji CO2.
A co do sprowadzania tzw. "złomu" to wystarczyłoby po prostu uniemożliwić rejestrację mocno uszkodzonych aut i po problemie.
Za 30 tys. kupie sobie Lanosa w kraju albo Mercedesa w Niemczech i powiedzcie mi co szybciej stanie się złomem?

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:
"złomu" to wystarczyłoby po prostu uniemożliwić rejestrację mocno uszkodzonych aut

a jak chcesz to zrobic?? kiedys bylo tak, ze na granicy mogli nakazac zrobic ci ogledziny auta. no i zlomy nie przejezdzaly. ale wiesz co sie pozniej stalo? w przygranicznych miejscowosciach, po stronie niemieckiej, powstaly warsztaty, ktore wynajmowaly hale i sprzedawaly czesci - tam te zlomy, mocno uszkodzone, byly naprawiane na wyglad...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

chodzi po prostu o rzetelny i skrupulatny przegląd techniczny. I na prawde, wierz mi dałoby rade takie coś wprowadzić i egzekwować. Wystarczy ukrócić korupcję w stacjach kontroli...

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

co do złomu to oto dziś taka sytuacja
zawiozłem na przegląd swój nowy nabytek - po wymianie tłumika , regulacji silnia itp i przyjechało
Audi B4 z gościem który się smiał czy taki złom przejdzie przegląd - wyobraźcie sobie że facet przyczepił się tylko do lekkiego luzu na drążku kierowniczym i ze zdziwnieniem pokiwał głową - auto nie miało przezemnie ustawianej zbierzności na pomiarach wyszło idealnie .
na co pan Dresowi z audi zrzedła mina a potem już wogule wyglądał dziwnie gdy okazało się że jego auto nie spełnia emisji spalin z okresu kiedy było produkowane , zawiesznie ma duże luzy no i zastrzeżenia do silnika zalanego olejem (1,9tdi)
i ja się pytam co jest złomem?
kazdy na tym forum odpowie że Audi ale dla większości użedasów to własnie W115 było by złomem a gdyby ktoś chciał sobie sprowadzić takie auto na normalnych zasadach (nie zabytek) to podatek od emisji CO2 (podejrzewam że wg którejs normy EURO) uniemożliwił by to całkiem albo uczynił to nie opłacalnym.
Wg mnie auta które będą wjeżdzać do Polski na normalnych zasadach powinny miec aktualny - robiony przed samym przyjazdem TUV i dopiero z tym dokumentem wjezdzac do Polski - niema korupcji z Polskiej strony z niemieckiej chyba nikt nie wątpi - wraków sie nie sprowadza (a wrak to nie to samo co stary samochód) bo auto bez tuv nawet na lawecie by nie wjechało (inna kwestia gdy auto ma isc na części)

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Panowie, czepiliście się tych aut z niemiec, że to złomy, ruiny i tp.
a nie widzicie co jeździ po polskich drogach (maluchy, polonezy, duże fiaty, stare skody i tp) to są ruiny, złomy, śmietniki, które ledwo trzymają się kupy i jakoś przechodzą przeglądy.
takie audi wytrzyma więcej od niejednego poloneza.
niech najpierw posprzątają kraj z tych złomów, które tu jeżdżą a dopiero później niech się biorą za "złomy" z zagranicy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00