MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 3:14 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 168 69 70 71 72111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kurcze szkoda ze teraz masz ten olej. wlasnie na dniach rozbieram swoja mercedes ( w celu remontu ) i nie kupie po to zeby stal, tym bardziej ze za 400 litrow to trzeba 600zl wywalic a to duzo dla mnie, tym bardziej ze przy remoncie liczy sie kazda zlotowka :(
moze kiedys indziej.

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
postmajtek

J......Han napisał
JingisHan pisze:
Witam. Jestem tu nowy i czytałem ten wątek już kilka razy. Zastanawiam się nad zakupem takiej instalacji do podgrzewania OR. Widziałem na Allegro, ale były dość drogie - 1600 PLN, ale gdzieś między tymi drogimi znalazłem kolesia co sprzedaje za 799 PLN -> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1006313

TO co widać to samoróbka którą jesteś w stanie sam wykonać----kup sobie elektrozawory od inst. gazowej, rurki miedziane ,kogoś uprzejmego kto ci to polutuje,mmały przepływowy filterek,trójniki tez od gazu-----i jest lato ciepło--doprowadż rurkami oleum[wysnarczy bańka 10-20l]....testuj testuj.a jak wypadnie pomyślnie to zrobisz CÓŚ porządniejszego----kombinuj jak my ...

Dodano po 28 minutach.:

J...Han napisał--
JingisHan pisze:
Jak już zrobisz te testy to się odezwij. Chętnie przyjechałbym do Ciebie po taki olej za 1.30 Odrazu bym wziął z 300-500 litrów !! Czekam na info, bo do Skierniewic z Gdyni nie mam tak daleko. Jak się orientujesz ile to jest km to daj znać. Może da radę zejść do 1 PLN za litr przy większej ilości to wtedy z bombala wstawiam sobie tą instalację za 799 i jeżdżę 100 km za 7-8 PLN

to jest tyle ile do W-wy---nieopłaca ci się.co do PALMY to mam mieszane odczucia:palma zaczyna kaszować przy ok 18*C po dodaniu różnych dodatków jest lepiej ale przy spadku temp do 10*C tężeje-----ten olej nadaje się jak bendą upały ok 25*C --czyli nie u nas. mieszanka50/50 palma+rzepak zachowuje się jeszcze lepiej----ALE----to właśnie ale--jak postoi dzień dwa,trzy--to zaczyna się rozdzielać nieznacznie a póżniej coraz bardziej--wniosek-latem można zaryzykować jak ktoś codziennie jeżdzi bo niezdąży się ustać--jesień zima to tylko z garażu[ciepłego] ZAWIEDZIONY?? co prawda m\am kilka pomysłów ale to wymaga czasu-muszę jakiegoś CHEMIKA dopaść...mam takiego ORGANICZNEGO ale czy on podejmie temat-zobaczymy

nowy

Pytanie tylko jak nasze silniki znosza ten wynalazek?

Tytuł:
postmajtek

ptr_83 pisze:
Pytanie tylko jak nasze silniki znosza ten wynalazek?

niektóre-te proste w budowie mam nadzieje ze zniosą-skoro okrętowki na MAZUCIE dają radę.........myśleć panowie myśleć

Tytuł:
nowy

Mi chodzilo o Karoline z Auchan'a. Dzis zatankuje i sie przekonam na wlasnej skorze:) Mam tez dostep do oleju posmazalniczego z KFC. Brudny, do filtracji w cenie 1zl za litr. Jest tego ok tony w tej chwili. Olej jest w Pleszewie (wlkp)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ok .. panowie , po uwagach Korbiego nt mieszanki od tego goscia z kielc za 1,50 spasowalem i nie biorę jej .. dzis po pracy moze skocze po próbki, ale chyba nei wezme ...

poza tym nie znalazlo sie wystarczająco dużo chętnych na 1000L

Jakies namiary na promocje macie ? Jak stoi Real, Tesco i Makro, może biedronka ? ?

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
nowy

ptr_83 a "testowales" juz ten olej z kfc ? Jestem z kalisza wiec jak by sie nadawal to moglbym go zatankowac

Tytuł:
nowy

Dzis na wlasnej skorze sie przekonalem do czego moze prowadzic jazda na OR a mianowicie Karolinka z Auchana zabila moja pompe wtryskowa od mk2... jak mechanik ja otworzyl to na wlasne oczy widzialem ze w srodku wszystko jest polamane... koszt regeneracji 300zl ale sie nie poddaje i dalej ebde experymentowal:) moze jednak nie bede jezdzil na czystym OR gdy temp jest okolo 10 ale napewno jakis udzial OR bedzie:) musze narazie zalozyc sobie jakis samorobny podgrzewacz a pozniej zajme sie aby wykonac to jakos bardziej profesjonalnie...
ps.pompiarz jak zobaczyl pompe w srodku to od razu wiedzial ze to od zlego paliwa ale swoja droga ciekawe czy istnieja jakies dodatki ktore by zwiekszaly smarnosc OR bo to wlasnie przez to ze OR ma ja mniejsza niz ropka pompa sie zatarla....

Tytuł:
Klubowicz

eli82 pisze:
ps.pompiarz jak zobaczyl pompe w srodku to od razu wiedzial ze to od zlego paliwa ale swoja droga ciekawe czy istnieja jakies dodatki ktore by zwiekszaly smarnosc OR bo to wlasnie przez to ze OR ma ja mniejsza niz ropka pompa sie zatarla....

A jakie to autko, bo chyba nie piszesz o rzedowce w MB. Ona smarowana jest wewnetrznie olejem silnikowym.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
eli82 pisze:
o to wlasnie przez to ze OR ma ja mniejsza niz ropka pompa sie zatarla..

chyba właśnie ma lepsze smarowanie :roll:

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Ona smarowana jest wewnetrznie olejem silnikowym.

niekoniecznie nowe pompy wtryskowe są smarowane olejem z silnika a stare pompy pneymatyczne własnym olejem a niekiedy ropą(jak pompa ma już dość:P)

Tytuł:
nowy

bary123ce pisze:
eli82 pisze:
o to wlasnie przez to ze OR ma ja mniejsza niz ropka pompa sie zatarla..

chyba właśnie ma lepsze smarowanie :roll:

Ja chemikiem nie jestem, ale z uwagi, że moja pompa wtryskowa ( pompa Boscha, rotacyjna, astra 1,7 TD '95 ) już dwa razy była na stole ( pierwszy raz tulejowanie, bo jej koło przekaszało pasek rozrzadu, a drugi raz bo się zatarała ) to mogę powtórzyć za moim mechanikiem, że fakt używania przeze mnie mieszanki OR z ON w proporcji 1:4 pozwolił mi dojechać z Jeleniej Góry do Bydgoszczy. Niby żaden wyczyn, ale olej napędowy był tylko z nazwy. Przez kilka dni w warsztacie wszyscy chętni organoleptycznie analizowali to co oddała pompa i ok. 15 litrów z baku. Wszyscy za pierwszym razem wąchając i rozsmarowując w palcach mówili, że to rozpuszczalnik.No więc mechanik stwierdził, że OR ma dobre własciwości smarne z uwagi na zawartość związków gliceryny. Inna sprawa, to potencjalne niebezpieczeństwo jeżdżenia na mieszaninie ON z OR przy jednoczesnym jej podgrzewaniu. Kilkakrotnie na forach ( np. elektroda.pl ) natknąłem się na posty mówiące o dziwnej aktywności czystego ON w temperaturach przekraczających 75-80 st.C. ON w tej temperaturze zaczyna odgazowywać. Efekt tego zjawiska to pływające obroty w dieslu ( tak jak w benzyniaku ). U mnie, jak podgrzałem moją mieszaninkęza pomocą dodatkowego podgrzewacza, to faktycznie przy 80 st. C obroty zaczęły pływać. Po kolejnym odpaleniu silnika popracował on krótko i zgasł. Przyczyna - przytarta część ssąca pompy. NA PEWNO zjawisko to zostało spotęgowane tymi "rozpuszczalnikami" w ON, ale fakt jest faktem, że ON nie lubi grzania powyżej 80 st. C. Nie chodzi tutaj o to, że rozpoczyna się proces jego wrzenia, bo to zaczyna się przy temp. ok. 180 st. C ale zaczynają "pracować" któreś z jego komponentów ( wyczytałem, że sprzedawany na stacjach ON składa się z 5 lub 6 komponentów ). Oczywiście grzanie czystego oleju roślinnego do temp. 80 st. C nie skutkuje takimi zjawiskami, a sam olej uzyskuje własciwości przepływu takie jak ON. Podsumowanie. Jako "mieszalnikowiec" ( teraz OR z ON w proporcji 1:3 ) grzeję ten mikst do temp. nie przekraczającej 55 st. C i jest wszystko OK. Przyznam się też bez bicia, że dodaję na każdy litr OR kilka kropli DFX-a, tak dla czystego sumienia. Na zimę planuję założyć przed pompę grzałkę paliwa ( na swiece żarowe, ale nie mające kontaktu bezpośredniego z paliwem ) i mam nadzieję na tej pseudo jednozbiornikowej instalacji jeździć szczęśliwie, ciesząc się niewielkimi oszczędnościami i poczuciem świadomosci ekologicznej. Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale na poczatku maja br. , kiedy samochód stał na warsztacie, obiecałem wrócić do tematu.Pozdrawiam.

Tytuł:
nowy

napisalem... mowie o golfie2 1,6d i tam jest rotacyjna pompa i ona smarowana jest medium ktore pompuje...a mechanik powiedzial ze OR ma mniejsza smarnosc niz ropa po za tym do ropy podobno dodawane sa dodatki zwiekszajace smarnosc...

Tytuł:
postmajtek

http://w114-115.org.pl/forum/images/smi ... alszok.gif

eli82 pisze:
Dzis na wlasnej skorze sie przekonalem do czego moze prowadzic jazda na OR a mianowicie Karolinka z Auchana zabila moja pompe wtryskowa od mk2... jak mechanik ja otworzyl to na wlasne oczy widzialem ze w srodku wszystko jest polamane... koszt regeneracji 300zl ale sie nie poddaje i dalej ebde experymentowal:) moze jednak nie bede jezdzil na czystym OR gdy temp jest okolo 10 ale napewno jakis udzial OR bedzie:) musze narazie zalozyc sobie jakis samorobny podgrzewacz a pozniej zajme sie aby wykonac to jakos bardziej profesjonalnie...

WITAM............... 1-wszyscy którzy leją czysty OR bendą mieli problemy z pompą...prędzej czy póżniej..radzę poświęcić parę nocy i przeczytać -od deski do deski- POUCZAJĄCE-CHYBA ZE GO PODGRZEJĄ-i wtedy to inna bajka-znacznie milsza 2-większość-tak mi się wydaje-eksperymentuje z % dodatkiem OR-ON oraz OR-OP.......po to by nie wchodzić w instalacje-KOSZTA-plus dodatkowe zbiornik co niesie za sobą stratę przestrzeni ładunkowej itp itd 3-KOCHAM....takie powiedzonka "fachowca"----że to od złego paliwa-- jest tyle niewiadomych jak otworzy się uszkodzoną pompę---jasne jest ze nikt nie sypał piasku i uszkodzenia SĄ zwykle spowodowane paliwem-tylko jest tyle czynników dodatkowych-kto i co wlewał przed tobą,jaki przebieg ma pompa-czy i jak była naprawiana.... NIEDOJDZIESZ 4-" jak mechanik ja otworzyl to na wlasne oczy widzialem ze w srodku wszystko jest polamane"...połamane????co połamane-a łamie się od ????? paliwa--lepiej niech ten gość zostanie WRÓZBITĄ--to jest SKUTEK-a przyczyn może być wiele a i one mogą się nakładać 5-"ciekawe czy istnieja jakies dodatki ktore by zwiekszaly smarnosc OR bo to wlasnie przez to ze OR ma ja mniejsza niz ropka pompa sie zatarla..."-zrób eksperyment-wsadż ręke lewą do ON a prawą do OR póżniej umyj-którą trudniej umyć.....wylej na kawałki materiału- wypierz-----no jest dużo głupich na pozór EXP które dowodzą ze OR jest BARDZO SMARNY--a jak tego mało to dodatkiem jest MIXOL do dwusuwów--no ale to zrobi się juz naprawdę CIĘZKI olej

Tytuł:
nowy

korbi to dlaczego pompy sie zacieraja przy jezdzie na OR?? przeciez od tego ze medium ktore tlocza jest gestsze nie powinny sie chyba zatrzec? a to ze w srodku byly polamane elementy jest skutkiem zatarcia sie pompy...[/b]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 168 69 70 71 72111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00