MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 10:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam forumowiczow -posiadam cupete 230E z 83r , to moj dziewiczy post ale ja nie o tym. Ktos sie moze zna na ukladzie cewka-modol. Sa dwa rodzaje cewek , takie w ksztalcie walcea i takie male jakby nowoczesniejsze. Facet w warsztacie mercedesa sprzedał mi te mala wierdzac ze taka bedzie OK ale po pieciu minutach od odpalenia wybuchla i 150pln w plecy. Sobota wieczorem co robic kupuje polonezowska 10min pracy silnika i 7 dch w plecy. Ostatecznie jak zainstalowalem walcowata cewke dedykowana do merca jast OK. Mam pytanie czy w te stare cewki az tak sie grzeja ze tylko specjalna jest to w stanie wytrzymac. Jak sprawdzam to jest goraca jak cholera, czy tak ma byc? Dodam ze modul tez jest dosc cieply ale spoko reka dotknac mozna. Sprawdzalem w postach ale na ten temat jest niewiele.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ło masz cos namieszane :o :o :o na cewce od poloneza czy czegokolwiek powinien spokojnie pracowac-wpradzie mogł by nie idealnie ale powinien o byc ok.Jak cewki wybuchają to juz jest zle...

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

Witaj. Z mojej walki z nieodgadnionym brakiem zapłonu u Dziadka dowiedziałem się że w MB123/250 lub 280 były 3 rodzaje cewek zapłonowych (walcowych) o istotnie różnych parametrach rezystancji uzwojeń pierwotnych i wtórnych. Jeżeli przyjąć pewną analogię to przy założeniu że w Twoim aucie wykorzystywano tranzystorowy moduł zapłonowy to cewki walcowe są możliwe tylko z: Ruz.pierw. = 0,38-0,43 Ohm i Ruz.wtór. = 7-12 kOhm te dla zestawu z dodatkowymi rezystorami i drugi typ z Ruz.pier. = 0,5-0,9 Ohm i Ruz.wtór. = 7-12 kOhm to dla zestawy bez dodatkowych rezystorów. Silne nagrzewanie się i w konsekwencji eksplozja to wynik moim zdaniem nadmiernego poboru prądu (moc wydzielana przy prądzie stałym wzrasta z kwadratem wzrostu prądu). Sprawdzić musisz czy cewki jakie chcesz zainstalować mają odpowiednie rezystancje uzwojeń (właściwe dla motoru w 230C). Po drugie jeśli przyjąć, że nastąpiła awaria w module tranzystorowym i masz stale prąd płynący w uzwojeniach w cewce (zamiast impulsowo) to cewka może stanowić zamknięcie obwodu elektrycznego i jest swego rodzaju zwarciem. O tyle mało prawdopodobne, że wtedy powinno ci wywalać bezpiecznik a silnik nie powinien mieć iskry.

Zielony
ex MB W123/250/BG/505kkm "Kanapowóz" R.I.P.

Tytuł:
nowy

Hm... z tego co się zorientowałem mam moduł tranzystorowy w takim dużym alu-pudełku. Ciekawi mnie jaka jest temperatura pracy cewki dla takiego modułu. Moją można przez chwilę potrzymać dłonią ale dłużej to raczej nie więc świadczy to o temp. ok. 60* . Jakie są wasze doświadczenia -sprawdźcie. Może tak ma być. Moduł jest tak konkretnie ciepły ale dłoń można spoko na nim trzymać. więc ok 45*-50*. Mają te silniki też moduł z modelu 124 i wtedy jest ta mała ceweczka i od biedy da sie wtedy pojechać na cewie od POLDKA dedykowanej do zapłonów elektronicznych. Jeśli coś zmyślam to poprawcie [usmiech]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00