MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 01, 2025 1:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Escrow..??
wiarus junior
Awatar użytkownika

dostałem takiego e-maila. od sprzedającego samochód..co myślicie?
Robił ktoś już z Was transakcje przez Escrow?
cyt;"
Hello sir,

I live in Italy and the car is also here. I will deliver the car to your address for free. I want to end this transaction using escrow europa. Escrow europa is a legal organisation who protects both buyer and seller. This is what we have to do:
- you have to make a deposit of 1600 EURO to escrow-europa (not to me)
-after escrow-europa announce me that you made the payment i will start the shipping (free shipping) of the car ( the car will be delivered to your address in 4-5 days)
- after you recieve the car you have 5 days to inspect it and to decide if you want to buy it or not. If you decide not to buy it you will send it back to me ( on my expense ) and escrow-europa will give you all your money back ( you will get full refund ).If you want to buy the car you will send me the rest of the money immediatly. Only after you announce escrow europa that you received the car from me and that you decided to buy it they will release me the money. The taxes to escrow europa will be supported by me.
If you want to go further with this transaction please email back with your full name and address. I will give escrow-europa your details and they will contact you with the payment invoice."

Tytuł: Re: Escrow..??
wiarus junior
Awatar użytkownika

ZAdnej kasy nie wysylaj, przeszukaj pl.misc.samochody tam juz wiele razy bylo na temat tego typu oszustw

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Sprawa jest jasna jak słońce w kraju, w którym pod palmą sączy zimnego drinka autor tego oszustwa. Wyślij kasę tylko wtedy, jeśli chcesz mu opłacić pobyt w hotelu **** na kolejny miesiąc. [oczko]

Tytuł:
swój chłop

I to oszustwo na tzw. "pałę" Czyli niemal dosłownie ten facet Ci pisze "Chciałbym Cie zrobić w ch...ja" Nigdy i nikomu nie dawaj pieniędzy jeśli nie ma "towaru" przy sobie albo nie widzisz go w momencie zakupu na oczy. Nigdy aconto ŻĄDNYCH PIENIĘDZY. Naprawdę złota reguła. I nie pytaj skąd wiem... [szalone]

Tytuł:
postmajtek

Nie daj sie oszukac,jakies 2 miesiace temu mialem podobny przypadek,z tym ze probowal oszukac mnie Niemiec z Berlina,super auto za super kase,wplac tylko zaliczke bo on musi byc pewny ze wezmiesz auto !!!
Jak zrobilem sie podejrzliwy to poprosil o wplate zaliczki poprzez western union,czyli wszystko ok,prosil tylko o wysylke na jego nazwisko,kasy nie moze pobrac poniewaz nie jest upowazniony ze wzgledu na brak kodu do aktywacji oraz nieznajomosc hasla,niby wszystko ok. ale jest male ale..... otoz okazalo sie ze do pobrania kasy to wszystko jest potrzebne w takim kraju jak Polska,a w Niemczech nie potrzeba nic !!!,wystarczy tylko ze pojedzie do oddzialu western union i poda swoje dane wraz z jakims dowodem tozsamosci,no i musi znac kwote przelewu,i to wystarczy zebym stal sie ......sponsorem.
Ale ja rowniez wpadlem na genialny pomysl :):)
wypelnilem lipnie blankiet nadania kasy,postawilem jakas lipna stara pieczatka i wyslalem frajerowi skan,ale nie podalem gdzie ma do odbioru kase,ukrylem haslo oraz nadawce,czyli siebie,
po 2 dniach gosciu napisal mi zebym podal mu gdzie moze pobrac kase poniewaz objechal wszystkie punkty western union w Berlinie i nigdzie kasy nie bylo,takze oszust sporo sie natrudzil i nic mu z tego nie wyszlo :):):)

C SportCoupe 230 Kompresor
CLK 320 CDI (Będzie jak sprzedam Kompresora :-)

Tytuł:
wiarus senior

Ostrożność zawsze obowiązuje, jednak nie oznacza to, że należy automatycznie przekreślić koncepcję "escrow", która może bardzo dobrze funkcjonować i dawać korzyści obu stronom transakcji. Problemem rzeczywiście jest bardzo duża liczba fałszywych firm "escrow", ale akurat "escrow europa" należy, z tego co wiem, do tych uczciwych :-)

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior

Widzę ze to jakaś plaga na Allegro.Ode mnie jakieś Nigeryjczyki chcą kupić futerały do palmtopów i komórek na zasadzie"wysli mi towar a w banku GRAM MONEY czeka na ciebie kasa".Bank taki istnieje i owszem ale najciekawsze jest to,że za towar wart ok 20 dolców on mi daje....650:).
Olałem faceta,napisałem mu maila w którym poruszyłem całą jego przeszłosc mamusi i przyszłość jego córek i jakoś przestał odpisywać,niewdzięcznik...Nazywał sie MR WILSON....jak sprzęt sportowy ale oczywiście to może być przypadek.Dziś dostałem kolejną interesującą propozycje.......z Nigerii.MR SCOTCH 9(lubię,lubię) juz wie co robiła jego matka i jego córki....
Zgłosiłem sprawe do Allegro i mam nadzieję ,że nie dokona juz pełnej aktywacji konta:)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

bylo ostatnio w jakims watku dosc szeroko o tym problemie. ostatnio moj znajmomy mial podobna ochote kupic auto bez auta - jakos wybilem mu to ze lba...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00