MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 1:31 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam, mam problem z odpaleniem w123 240D, dzisiaj jak i zreszta cały tydzień nie odpala, po zostawieniu auta na słoneczku :) i podłaczeniu świeżo naładowango aku prubowałem go odpalić, niestety nie zagadał, rozrusznik kręcił dość mocno, paliwo jest, grzałem świece 2 razy. Izolacja na przewodach od akumulatora aż zaczęła sie topić, do filtra psiknołem samostartu i dalej nic, na lince odpalał, nie było dzisiaj jakiś wielkich mrozów, mam te auto od tygodnia i nie mam pojęcia o co chodzi, wczesniej miałem benzyniaka to palił od 1 razu w mrozy, Proszę podajcie mi jakieś wskazówki od czego mam zacząć??
Dzięki i pozdrawiam

w123 230c 1978

wiarus junior

Jak pali kable to może połączenie masowe slabe jest, a poza tym może być zapowietrzony uklad paliwowy,a sprawdzaleś czy otwiera się zawór stop na pompie i sprawdź jeszcze to.

Silnik nie daje się uruchomić.

* Brak paliwa w zbiorniku.
* Zbyt mała prędkość obrotowa podczas rozruchu. Sprawdzić, czy olej smarujący jest o właściwej gęstości, następnie stan akumulatora, rozrusznika i złącz elektrycznych.
* Zapowietrzony układ paliwowy.
* Zanieczyszczone paliwo.
* Nieszczelne lub załamane przewody paliwowe niskiego ciśnienia, zatkane przewody powrotne.
* Nieprawidłowa kolejność zapłonu.
* Nieszczelne przewody lub złącza przewodów wtryskowych.
* Niewłaściwe działanie pomocniczych urządzeń rozruchowych.
* Uszkodzona pompa wtryskowa. Sprawdzić pompę. Jeżeli uszkodzenia nie można naprawić, wymontować pompę i oddać ją do warsztatu specjalistycznego.
* Uszkodzone wtryskiwacze.
* Zbyt niskie ciśnienie sprężania.
* Nieprawidłowy kąt wyprzedzenia wtrysku.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Elwood BLUES MOBIL pisze:
dzisiaj jak i zreszta cały tydzień nie odpala

Elwood BLUES MOBIL pisze:
na lince odpalał

Czyli w koncu odpala czy nie??
Jesli pali na lince a na rozruszniku nie to:
-sprawdz swiece (nowsze 123 mialy swiece nowego typu - z masa na obudowie, w takim ukladzie sa one polaczone rownolegle a nie szeregowo i wystarczy 1 sprawna zeby automat wychwycil to jako pelne grzanie- tak mi sie wydaje bo 123 nie mam juz od kilku lat)
-sprawdz kompresje

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Chyba znalazlem przyczynę utrudnionego rozruchu, w chłodnicy płyn przymarza nie całkowicie ale robią się grudki lodowe, mam to auto od tygodnia, sprzedawca muwił ze płyny w chłodnicy są do -35stopni, nie jest to zwykła woda bo ta by zamarzła a trochę płynem czuć, czy możliwe żeby tak się działo? Teraz muszę czekać na ocieplenie i wtedy ewentualnie brubować odpalić i zminić płyny :(

w123 230c 1978

Tytuł:
swój chłop

też mam 240d i miałem problem z odpaleniem.
Pierwsze co zrobiłem to wymieniłem wszystkie cztery świece i zmieniłem olej na rzadszy!!! pomogło odrazu! silnik pali praktycznie na dotyk a mróz siegał po wymianie -20C... W paliwo leje jeszcze Skydda (dodatek do paliwa) cena 20 zł półtora korka na 10 litrów paliwa...

A1BRH+ Blood gruppe

Tytuł:
wiarus junior

[quote="Elwood BLUES MOBIL"]Chyba znalazlem przyczynę utrudnionego rozruchu, w chłodnicy płyn przymarza

Może sie mylę ale co by miało przymarzanie plynu w chłodnicy do próby chociażby odpalenia silnika.On mógl by szybko zlapac wysoka temperaturę,ale powinien zapalić.To chyba nie jest ta przyczyna.

Tytuł:
swój chłop

tez mialem problema z odpalaniem,krecil jak szalony,swiece byly ok,paliwo w porzadku.przyczyna byla niewidoczna az do zdjecia glowicy ktora okazala sie popekana i ciecz chlodzaca pozwolila sobie lac sie na gary.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zuberek pisze:
tez mialem problema z odpalaniem,krecil jak szalony,swiece byly ok,paliwo w porzadku.przyczyna byla niewidoczna az do zdjecia glowicy ktora okazala sie popekana i ciecz chlodzaca pozwolila sobie lac sie na gary.

to mnie pocieszyłeś, mam nadzieje ze nie będzie tak źle u mnie, poczekam na rozstopy :) i wtedy sprubuję, byćmoże olej też mam za gęsty, nie wiem jaki tam był bo auto mam od niecałych 2 tygodni, dzięki wszytskim za rady. Pozdrawiam

w123 230c 1978

Tytuł:
nowy

Witam. Gdy mój MB (W123 - 240D z 1979r.) miał tródności z zapalaniem wymieniłem mu akumulator, wszystkie filtry, dolałem uzdatniacza do ropy (wyczyścił podobno wtryski i cały syf z przewodów), Zregenerowałem rozrusznik (nowe szczotki i bendx, wyczyszczony szczotką drucianą taką na wiertarkę), wymieniłem przewody z akumulatora, bezpiecznik od świec żarowych (świece mam starego typu).
Nie znam się za bardzo na mechanice samochodowej. Zrobiłem to co narazie potrafię, ale mogę Wam powiedzieć, że pomogło. Beczka zapala świetnie, ma przyspieszenie chyba dobre (MB mam od miesiąca).
Kupiłem jeszcze grzałkę do bloku silnika (żeby mi zimą zapalała), ale na razie nie wiem gdzie jest ten korek w bloku i jej nie zamontowałem, pojadę do kolegi to mi pomoże.

Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Witam, cieszę się, że pomogło.
Zwróć proszę uwagę na datę postu. Jest ona na wysokości nicka i na prawo od niego - podaję lokalizację na wypadek trudności ze znalezieniem ;)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00