MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 6:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz

Witam,

ostanio coraz czesciej same gasna mi swiatla. Co wiecej jak zaczynam wtedy przelaczac na dlugie to robi sie dziwna dyskoteka (swiecila sie 1 pozycja, a zapala sie ktores mijania). Po krotszej/dluzszej chwili sytuacja powraca do normy i wszystko dziala jak nalezy. Za co najpierw lapac: glowny wlacznik swiatel, czy zintegrowany przelacznik (kierunki, wyczieraczki, dlugie)?

Pozdrawiam,

swój chłop
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Witam,

Za co najpierw lapac: glowny wlacznik swiatel, czy zintegrowany przelacznik (kierunki, wyczieraczki, dlugie)?

Pozdrawiam,

U mnie się jeszcze wycieraczki włączały przy zmianie świateł.
Pomogła wymiana przełącznika zespolonego.
Na dzień dzisiejszy jest o.k.

ex W126 4,2 SE
ex W123 200D
ex W115 240D

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

A może masę gubi... Sprawdź bo wydaje mi się że przy prawym reflektorze jest połaczenie masowe do budy.
Potem podmień na próbę przełącznik zespolony przy kierownicy, chyba prostsza robota niż wydłubywanie włącznika świateł.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus junior

W 99% za dyskotekę w elektryce winna jest masa a szybciej jej brak.

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
Klubowicz

Maniek pisze:
A może masę gubi... Sprawdź bo wydaje mi się że przy prawym reflektorze jest połaczenie masowe do budy.
Potem podmień na próbę przełącznik zespolony przy kierownicy, chyba prostsza robota niż wydłubywanie włącznika świateł.

Ok sprobuje i na 1 ogien idzie masa. Co do przelacznika zespolonego mam podejrzenia, bo jak nim przelaczam to zaczynaja sie jaja.

Tytuł:
postmajtek

Witam. Ja miałem podobnie, podczas jazdy gasły światła i pomagało przełączenie na długie, jak się zrobiło zimniej to nawet włączały sie po chwili nie odrazu. Wymianiałem 3 przełączniki zespolone i nic, awaria była we włączniku świateł, zmianiłem-problemu rozwiązany ale nie do końca, na tym była "dyskoteka". Rozebrałem włącznik co niejest wcale trudne, wyczyściłem smar którego było tam dużo, przeczyściłem papierkiem ściernym, złożyłem( co do tego jak ktoś będzie sie podejmował to opisze co i jak) i działa pikuś [zlosnik] . Pozdrawiam Tomek.

Tytuł:
Klubowicz

kmieciuone pisze:
... wyczyściłem smar którego było tam dużo, przeczyściłem papierkiem ściernym, złożyłem( co do tego jak ktoś będzie sie podejmował to opisze co i jak) i działa pikuś [zlosnik] . Pozdrawiam Tomek.

opisz:)

Tytuł:
postmajtek

Postaram się opisać, uprzedzam z pamięci:) Ja robiłem to na włączniku wykręconym z samochodu. Nie bać się-pomyslec jak działa. Rozbiórka chyba nie będzie problemem: 4 blaszki odgiąc i ściągnąć plastik- uwaga na sprężynki i kulki, po dwie. Przy zdejmowaniu dobrze by było zapamiętać położenie trzpienia (poźniej można dojść po ilości styków). Na końcu trzpienia-głównej części włącznika-jest blaszka pod która jest malutka sprężynka, przy delikatnych ruchach nie powinna spaść. Jak juz mamy rozebrany wyczyścic, przeczyścić i składać:) Tu jeżeli jest możliwośc zamocować metalową obudowę, w środku są dwa rowki - włożyc kulki i zblokować je sprężynkami. Wsadzić trzpień między kulki i chyba jeszcze coś pomiędzy. Teraz zamykamy plastikiem i tu właśnie trzeba odpowiednio ustawic wałeczek, tak by wszystkie styki w środku plastika pokrywały się(mi udało sie za którymś tam razem) i dynamicznym ruchem zamykamy i dociskamy blaszki. Przed dociśnięciem sprawdzić czy przełącznik dobrze przeskakuje, bo szkoda kolejny raz wymontowywać. W razie niejasności postaram sie wyjasnic. Pozdrawiam Tomek.

W124 E280T '94

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00