Boulik pisze:
Proszę, niech któryś z doświadczonych użytkowników automatu odpowie mi na te kilka prostych, wręcz śmiesznych pytań. Czy trzymanie auta na D, na hamulcu wpływa ujemnie na zużycie paliwa? Czy mogę przełączać pozycje L,S,D w trakcie jazdy? Z góry dzięki! pozdrawiam
Nie wiem czy w twojej skrzyni jest tak samo, ale u mnie w 124 biegi zwia sie 2,3,D wiec moze to jest jakas tam analogia tylko inne oznaczenia...I tak u mnie w instrukcyji stoi ze w czasie jazdy mozna zmieniac biegi z D na 3 lub 2 ale nie mozna przekraczac pewnych predkosci ktore sa oznaczone na predkosciomierzu, tzn 80 dla biegu 2ego i 140 dla biegu 3ego...W instrukcji tylko predkosc jest jakimkolwiek ograniczeniem dla zmiany biegow z D na nizsze (obowiazuje bezwzgledny zakaz wrzucania N podczas jazdy), co chyba jest rozsadne biorac pod uwage ze sa to przeciez biegi gorskie, a to by bylo bezsensu jakbys nie mogl ich wrzucic podczas jazdy, tylko hamulcem najpierw musialbys sie zatrzymac a potem wrzucic odpowiedni bieg...a tak swoja droga to rzeczywiscie procz gor i przyczepy ciagniecia to chyba i tak sie z biegow tych nie korzysta, czyz nie?