MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 11, 2025 12:07 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Czesc,
Chce kupic sobie porzadny powiekszalnik fotograficzny. Czy ktos moze cos polecic? Do tej pory uzywam starego Krokusa i chcialbym troche sobie nowoczesniejszy sprzet sprawic. Moze ktos ma do sprzedania?

Tytuł:
weteran

dejnekas pisze:
uzywam starego Krokusa

[totalszok]
Toś ty biały kruk jest normalnie!

Mam zdaje się Opemusa jakiegoś, zajmuje z pół piwnicy. Nigdy nie był nawet z pudełek nie wyciągnięty. Warte to coś? Nie sądziłem, że ktoś się jeszcze w to bawi :o
Aż jutro się upewnię co to jest i jak się nazywa [oczko]

Tytuł:
kombatant

Zależ co chcesz robić... Opemus pociągnie max 6x6, ale zwłaszcza w wersji 6 to fajny powiekszalnik. Następnym krokiem jest jest Magnifax, ten z odpowiednim osprzętem do 6x9. Można się wyposażyć w głowicę filtracyjną, ale polecam raczej filtry w szufladę, bo mimo mniejszej wygody mają większy zakres. Jak nic nie znajdziesz to daj jeszcze znac, bo oprocz szesciu w ciemni mam jeszcze cos w magazynie:)

Klubowicz

dejnekas pisze:
Do tej pory uzywam starego Krokusa i chcialbym troche sobie nowoczesniejszy sprzet sprawic. Moze ktos ma do sprzedania?

Spozniles sie kolego o jakies 3 lata [cool] Moj Opemusik znalazl jakiegos amatora.

Tytuł:
postmajtek

Ocet pisze:
Zależ co chcesz robić... Opemus pociągnie max 6x6, ale zwłaszcza w wersji 6 to fajny powiekszalnik. Następnym krokiem jest jest Magnifax, ten z odpowiednim osprzętem do 6x9. Można się wyposażyć w głowicę filtracyjną, ale polecam raczej filtry w szufladę, bo mimo mniejszej wygody mają większy zakres. Jak nic nie znajdziesz to daj jeszcze znac, bo oprocz szesciu w ciemni mam jeszcze cos w magazynie:)

czesc,
To ja biały kruk jestem :) a Ty to normalnie hurtownik :). Ja najchętniej na Magnifaxa :) Jak masz cos takiego to daj mi znać. Jestem z Wawy więc mogę podjechać, albo wyslij mi sms to oddzwonie 0607220363.
Pozdrawiam,

Tytuł:
weteran

Szybki przegląd zasobów piwnicznych wykazał obecność dużej ilości pudeł różnych. Na szybko stwierdziłem występowanie na nich napisów, m. in.: Opemus 5a Color, Meochrom 2, Trafo coś tam itd. Nówki z pudełek nie wyjęte nigdy. Co toto warte, po co to komu i do czego - pojęcia nie mam, co straszne jest i zabawne jednocześnie, gdyż w pewnym okresie mojego życia, prognozowano mi przejęcie rodzinnego "biznesu" fotograficznego [swir2] [hehe]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
wojz pisze:
Szybki przegląd zasobów piwnicznych wykazał obecność dużej ilości pudeł różnych.........

Trzymaj to, fotografia białoczarna/ręczna wraca do łask ....
Maszyna nigdy nie zrobi tak fotki jak fotograf ręcznie w ciemni. W ręcznym procesie jest dużo możliwości na zabawe ze zdjęciem .....

Bawiłęm sie w to kiedyś do dzisiaj mam full wypasioną ciemnie (oddzielne pomieszczenie przeznaczone tylko do tego) na razie robi jako składzik rzeczy WAŻNYCH ;) ale kiedyś kto wie .....

Tytuł:
weteran

MacKuz pisze:
Trzymaj to, fotografia białoczarna/ręczna wraca do łask ....

Taaa, tylko kto to będzie obsługiwał [zlosnik] . Do tego trzeba mieć: a) jakieś pojęcie, b) chęci :lol: . A mnie się nawet już EOS'em zdjęć robić nie chce, tylko głupich cyfraków używam, bo zdjęcie "od ręki" :roll: .

MacKuz pisze:
mam full wypasioną ciemnie (oddzielne pomieszczenie przeznaczone tylko do tego) na razie robi jako składzik rzeczy WAŻNYCH ;)

U mnie w taką rolę pełni każdy wolny kąt [zlosnik] . Jak kątów zaczęło brakować, to stary różne przybudówki/dobudówki poczynił gdzie się tylko dało. Tego zawsze deficyt a rzeczy, które "się przydadzą" kiedyś, przecież wyrzucać się nie godzi [hehe]

P.S. Mieliśmy kiedyś trochę starego sprzętu foto, ale przy "udrażnianiu" garażu poszło......

Tytuł:
postmajtek

wojz pisze:
Szybki przegląd zasobów piwnicznych wykazał obecność dużej ilości pudeł różnych. Na szybko stwierdziłem występowanie na nich napisów, m. in.: Opemus 5a Color, Meochrom 2, Trafo coś tam itd. Nówki z pudełek nie wyjęte nigdy. Co toto warte, po co to komu i do czego - pojęcia nie mam, co straszne jest i zabawne jednocześnie, gdyż w pewnym okresie mojego życia, prognozowano mi przejęcie rodzinnego "biznesu" fotograficznego [swir2] [hehe]

Witam,
Wolałbym Magnifaxa szczerze mówiąc. Jak się przesiadać to już na coś z tej półki. Jeśli będzie za drogi lub jakieś inne problemy się pojawią to się odezwę (w końcu nówka!!).
Ale dzięki wielkie za poszukiwanie :) A może masz Magnifaxa 3 lub 4?

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Jakiś powiększalnik stoi u mojego wujka-dziadka w piwnicy. Wujek ostatnio pytał, czy nie chciałbym tego zabrać. Mogę popytać co i jak...

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant

Szkołę zaczynam po nowym roku i wtedy pewnie zajrzę co mam. Niemniej jednak komplecik o jakim pisze wojz wydaje mi sie być całkiem sensowny, bo jak czesto bedziesz robił czymś 6x7 ew 6x9.

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00