MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz wrz 07, 2025 9:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Temat zamieszczem w tym dziale ze względu na większą frekwencje ;)
Został mi ostatni etap jesłi chodzi o kompletowanie audio do mojej Mercedes - na chwilę obecną w samochodzie gra radio Becker Monza z epoki do tego zmieniarka Sony - podłączona przez modulator Fm (co jednak najlepszym wyjściem niejest ale i tak fajnie że fajnie gra) i pojedynczy głośnik z przodu. Nabyłem ostatnio głośniki 3-drożne Blaupunkta Gt2 o rozmiarze 20 cm(120W) - na półkę tylną (muszą być tam zamontowane bo poprzedni wlasciciel dziury wycioł ) jak nie trudno się domyśleć radio nie ma wystarczającej mocy aby wykarmić [szalone] moje pytanie brzmi - jaki wzmacniacz potrzebuje - moc ,ile kananłów <nie kryje że jestem laikiem > czym się róznią 4 kanałowy od 2? czy do każdej przejściówki (radio- wzmacniacz) można podłączyć 4 kanały ?
Pytanie możne dla kogoś banalne dla mnie ciągle trudne

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Jeśli nawet przepuścisz sygnał Beckera przez współczesny wzmacniacz, to dźwięk z tyłu będziesz miał nieadekwatnie jakościowo do poczynionych inwestycji - taka jest niestety smutna prawda. Nie wnikając w alternatywne rozwiązania zbudowania fajnego ukrytego audio w W115 - jeśli masz zestaw głośników, które mają zwrotnice zintegrowane [a tak jest w przypadku GT2] to potrzebujesz 2-kanałowego wzmacniacza, bo zasilasz de facto tylko 2 urządzenia, w których sygnał jest później wewnętrznie rozdzielany. Jeśli natomiast oczekujesz rozsądnej "współczesnej" jakości dźwięku, to na Twoim miejscu zamiast wzmacniacza dokupiłbym radio Sony które będzie potrafiło sterować Twoją zmieniarką, i będzie dawało się też sterować z joysticka. Becker pozostanie zasilając tylko przednie mono, a na tył będziesz miał pełny zestaw FM+kaset+CD w porządnej jakości. Soniaka wstawisz do bagażnika albo do jakiejś zabudowy w schowku, i git.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

niemyślałem o tym - pomyślę - dzięki wielkie [smiech]

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00